Cea mai bogată femeie din Europa de Est îşi reorientează imperiul de 43 de miliarde $ spre Vest. Cine este Renata Kellnerova

Renata Kellnerova
PPF Group

De când a preluat controlul asupra conglomeratului PPF - în urmă cu trei ani -, Renata Kellnerova a supravegheat extinderea către Vest și retragerea acestuia din Asia. Primele declarații publice după preluare sunt făcute într-un interviu pentru Bloomberg.

Preluarea controlului după decesul lui Petr Kellner

Atunci când cehul Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu ştia numele soţiei sale, însă trei ani mai târziu Renata Kellnerova a devenit un sinonim pentru grupul PPF.

PPF este acum un imperiu cu activităţi în telecomunicaţii, media, servicii financiare şi comerţ digital, cu 61.000 de angajaţi în 25 de ţări, transmite Bloomberg. PPF operează câteva posturi de televiziune şi companii media online în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv operatorul de televiziune Central European Media Enterprises (CME), care are în portofoliu branduri media precum Nova TV în Republica Cehă, Markiza în Slovacia, Pop în Slovenia și PRO TV în România.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro
Portofoliu televziuni CME

Cu active de 43 de miliarde de dolari, PPF a devenit unul dintre principalii câştigători ai tranziţiei post-comuniste din Cehia, un succes pe care Petr Kellner l-a utilizat pentru a se extinde pe pieţele în creştere rapidă din Rusia şi China. Însă după ce invazia rusească din Ucraina a dat peste cap evoluţiile geopolitice şi mediul de afaceri, multe companii, inclusiv PPF, au decis să dea prioritate creşterii mai aproape de casă.

Într-un interviu pentru Bloomberg News, Renata Kellnerova a recunoscut că a trecut printr-o perioadă dificilă când a trebuit să se familiarizeze cu operaţiunile complexe ale grupului PPF după moartea bruscă a soţului ei. "Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF şi apoi să încep să dezvolt din nou afacerile. Mi-am dat seama că PPF este importat pentru mine şi că sarcina mea este să îmi pregătesc copiii astfel încât să aibă posibilitatea să preia conducerea grupului la rândul lor", a spus Renata Kellnerova.

După ce a preluat frâiele la PPF, Renata Kellnerova a început să îşi pună amprenta asupra companiei. Ea este cea care a supervizat o reorientate majoră dinspre Asia, odată o sursă importantă de venituri, spre pieţele occidentale.

Un nou director executiv in PPF Group

Kellnerova a ales un nou director executiv şi a încetat colaborarea cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai fostului soţ. De asemenea, a readus compania în întregime sub controlul familiei prin răscumpărarea participaţiilor deţinute de doi acţionari minoritari şi s-a numit pe ea şi pe cele trei fiice în Consiliul de administraţie al unui nou holding care deţine toate activele grupului.

Acum cea mai bogată femeie din regiune, care împreună cu familia sa are o avere netă estimată la 11,8 miliarde de dolari, Kellnerova dedică din ce în ce mai mult timp luării unor decizii cheie de investiţii şi citează cooperarea strânsă cu directorul general de la PPF, Jiri Smejc, drept o componentă centrală a abordării sale.

"Dacă situaţia o cere, putem lua decizii cu privire la unele tranzacţii într-un singur weekend. La PPF ne mândrim că suntem foarte sensibili când vine vorba să reacţionăm la oportunităţile de investiţii", a declarat Renata Kellnerova.

Sub conducerea sa, PPF a finalizat mai multe tranzacţii importante, inclusiv vânzarea unui pachet de control, în valoare de 2,15 miliarde de euro, la operaţiunile de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est către grupul Emirates Telecommunications Group Co. din Abu Dhabi. De asemenea, în 2022, divizia de consumer finance a grupului PPF, Home Credit Group BV, şi-a vândut afacerile din Filipine şi Indonezia într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 615 milioane de euro.

Structura business-ului PPF Group

Asta a ajutat PPF să revină la profitabilitatea de dinainte de pandemie, cu un profit net de 709 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023. Comparativ, în primul semestru din 2022, PPF a înregistrat pierderi de 406 milioane de euro, în principal din cauza unei retrageri costisitoare din Rusia.

Chiar dacă nu există un calendar precis referitor la retragerea completă din Asia, "accentul principal al afacerii noastre s-a mutat spre vest în ultimii trei ani", a spus Kellnerova.

Graţie noilor fonduri, PPF scanează Europa pentru noi ţinte de achiziţii. Cele mai mari tranzacţii includ preluarea unei participaţii la InPost SA, cea mai mare firmă de e-commerce din Polonia, precum şi acumularea unei participaţii la grupul german de televiziune ProSiebenSat.1 Media SE.

PPF îşi va menţine investiţiile în cele patru domenii principale: servicii financiare, telecomunicaţii, media şi e-commerce, dar "asta nu exclude micile investiţii oportuniste", a spus Renata Kellnerova. Pentru că grupul PPF nu este un fond tipic de investiţii cu un orizont definit pentru păstrarea activelor, "putem fi răbdători", a precizat Kellnerova. "De accea, randamentele pe termen scurt nu sunt principalul parametru pe care îl avem în vedere atunci când analizăm o oportunitate de investiţii", a concluzionat Renata Kellnerova.

Istoria și portofoliul PPF Group

PPF, acum o rețea complicată de companii, și-a început ascensiunea la scurt timp după căderea comunismului. Petr Kellner a fondat compania la începutul anilor 1990, când ceea ce era atunci Cehoslovacia au început să se vândă active de stat printr-un program care emitea vouchere pe care oamenii le puteau fie să le schimbe pe acțiuni la companii, fie să le plaseze în fonduri.

În 1991, Kellner a înființat un fond pentru a achiziționa participații la 202 companii. A ajuns să gestioneze al șaselea cel mai mare set de active disponibile la acea vreme, potrivit companiei, care a devenit apoi cunoscută sub numele de PPF Group. De-a lungul timpului, PPF a construit un pachet de 20% din Ceska Pojistovna, cel mai mare asigurător al țării, creând fundamentul bogăției Kellner. El a încasat în 2013, vânzând activele de asigurări către Generali din Italia, o sumă de 3,3 miliarde de dolari.

Pe măsură ce Kellner și-a construit imperiul, soția sa a fost ocupată cu Fundația Familia Kellner, una dintre primele organizații filantropice din Republica Cehă, care a donat aproape 2 miliarde de coroane (89 de milioane de dolari) pentru proiecte sociale și burse. Renata Kellnerova spune că PPF are „responsabilitate socială care depășește sfera afacerilor”.

Alături de PPF, vânzările post-comuniste de active ale statului au dat naștere câtorva familii cehe superbogate, inclusiv magnatul imobiliar Radovan Vitek, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Europa, și magnatul energetic Pavel Tykac. Companiile deținute de miliardari care locuiesc în Republica Cehă angajează acum zeci de mii de muncitori pe tot continentul și au jucat un rol crucial în economiile regiunii.

Într-un interviu la sfârșitul anului trecut, fostul președinte ceh Milos Zeman a declarat că a fost un susținător important al lui Kellner și chiar i-a acordat cea mai înaltă onoare de stat după ce magnatul a murit într-un accident de elicopter în timpul unei călătorii în Alaska. „L-am apreciat foarte mult pe Petr Kellner, am lucrat bine împreună”, a spus Zeman.

Unul dintre foștii acționari PPF, Ladislav Bartonicek, și-a împărtășit punctul de vedere despre actuala conducere într-un interviu acordat celui mai mare cotidian de afaceri din Cehia, Hospodarske Noviny: 
Responsabilitatea pentru Renata Kellnerova, care este foarte activ implicată, și pentru a doua generație, este diferită. Nu mai este o companie cu un singur om – în sensul bun. Acţionarii vor fi mai conservatori. Este o întrebare despre cine din partea familiei va fi cel mai implicat în viitor.”

Compania s-a mândrit de mult cu cultura sa organizațională, iar dorința Renatei este ca familia să rămână proprietarul majoritar al PPF în deceniile următoare. Cu copiii ei în diferite etape ale vieții, vrea să-i lase să obțină o perspectivă asupra operațiunilor companiei. „Când vor fi pregătiți, le voi preda principala responsabilitate cu conștiința curată”, a spus ea. „Nu sunt îngrijorată de viitor, pentru că ei iau deja parte la conducerea companiilor noastre într-o oarecare măsură acum.”

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO
Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO

În Istanbul, o clădire de apartamente s-a prăbușit, duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea altor opt, au anunțat autoritățile.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.