Untura - un produs vedetă în piețe și magazine, în ultimii ani. Ce spun, însă, nutriționiștii

×
Codul embed a fost copiat

Întinsă pe pâine prăjită și frecată cu usturoi, ori cu boia, castraveți murați sau cu ceapă roșie, tăiată solzișori. Untura de porc și slănina, răsfățurile din vremea bunicilor noștri, câștigă tot mai mult teren, inclusiv în restaurante.

Pentru că cererea a crescut în ultimii ani, am ajuns să importăm aceste produse și din Germania, Italia ori Austria. Nutriționiștii spun că untura de porc este o grăsime bună, pentru că poate fi procesată uşor de organism, însă nu trebuie să exageram.

În multe piețe și magazine din țară, untura rămâne produsul vedetă.

Client: „Cât de des posibil folosim untura”.

Reporter: Iese mai gustoasă mâncarea?

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Client: „Bineînțeles. Cartofii pai, ceva fantastic!”

Reporter: Cumpără oamenii untură?

Andreea Zsigmond, comerciant: „Da, cumpără. Acum se mănâncă mai bine pâinea cu untură”.

Reporter: Folosiți untură la gătit?

Client: „Da. La fripturi numai untură, e mai gustos, incomparabil cu uleiul”.

Vânată este untura de mangaliță, convenabilă la preț direct de la producător -20 de lei caserola de 700 de grame.

Mihai Kovacs, producător: „În ultimul timp multă untură cumpără lumea, că untura e foarte bună și cred că pentru gătit”.

Ovidiu Oltean, proprietar băcănie: „La cererea clienților am început să aducem. Este la mare căutare în ultimii doi ani de zile”.

Iar produsul se folosește tot mai mult și în restaurante.

Bogdan Farcaș, chef: „Am început să folosim tot mai mult untura de porc la anumite preparate cum ar fi confitul de rață. Iese ceva senzațional. Crocantă pe exterior și pe interior moale”.

Într-o carmangerie din Alba Iulia, cererea pentru untură s-a triplat. Aici se folosește osânza, grăsimea crudă din zona abdominală a porcului, topită la foc domol.

Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Vindem la caserolă de jumătate de kilogram și la găleată de 5 kg. Vindem câteva tone de produs finit”.

Medicii îndeamnă, însă, la moderație ca să nu avem mai târziu probleme de sănătate.

Evelin Papp, medic nutriționist dietetician: „Să ne gândim la untura ca și ceva deliciu, la o masă aș recomanda 20-30 grame și nu mai mult. 100 de grame de untură conțin 900 de calorii”.

În ulltimii 3 ani, importurile aproape că s-au dublat și au ajuns la aproape 30 de milioane de euro. După Ungaria, aducem tone întregi de untură din Germania, Polonia sau Italia.

Prețul unui kilogram de untură pleacă de la 10 lei, dar poate ajunge și la 80 de lei dacă vorbim de untură de magaliță din băcănii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.