Cât de utili au fost, de fapt, cecenii lui Ramzan Kadîrov în Ucraina. ”I-am auzit. Și îi ucideam”

Cât de importanți au fost, de fapt, cecenii lui Ramzan Kadîrov în Ucraina. ”I-am auzit. Și îi ucideam”
Profimedia

Cunoscuți și sub numele ”kadîrovi”, după liderul lor Ramzan Kadîrov, se spune despre ei că sunt luptători brutali, dar cu autocaracterizări delirante cu privire la abilitățile lor.  

Majoritatea militarilor ruși din cele 34 de blindate care au intrat în Bucea pe 27 februarie erau etnici ceceni, potrivit liderilor militari ucraineni și oficiali guvernamentali, scrie Al Jazeera.

Bărboși și corpolenți, îmbrăcați în uniforme nou-nouțe, perfect asortate și purtând puști de asalt, ei sperau să zburde prin suburbia înfrunzită de la nord-vest de Kiev, pentru a intra în capitala Ucrainei în a treia zi de război.

Sunt cunoscuți drept ”kadîrovi” sau ”kadîroviți”, după liderul lor, Ramzan Kadîrov, puternicul lider pro-Kremlin al Ceceniei, iar reputația lor i-a precedat.

Grupurile pentru drepturile omului, martorii și supraviețuitorii i-au acuzat de zeci de ani de crime nejustificate, răpiri și tortura rivalilor și criticilor lui Kadîrov, precum și persoanelor religioase și cecenii LGBTQ.

Citește și
Kadirov
Ucraina anunță că a ucis mercenarii ceceni trimiși să-l asasineze pe președintele Zelenski cu ajutorul FSB
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Și în luna dinaintea războiului, Kadîrov a suferit un dezastru de imagine.

Kadîrov a trimis trupe în Ucraina pentru a-și spăla imaginea

În ianuarie, în timpul unei campanii de a-și reduce la tăcere criticii prin intimidarea rudelor lor, acești loiali ”kadîrovi” au răpit-o pe Zarema Musaeva, mama unui judecător care l-a înfruntat pe Kadîrov, ducând-o cu forța din orașul Nijni Novgorod din vestul Rusiei în Cecenia.

O petiție online de demitere a lui Kadîrov, postată în septembrie de liderul opoziției, acum întemnițat, Ilya Yashin, a fost semnată de sute de mii de oameni - un lucru rar în Rusia din ce în ce mai autoritară a președintelui Vladimir Putin.

Conducătorul Ceceniei avea nevoie cu disperare să-și repare imaginea pătată.

El și-a desfășurat trupele, care fac parte oficial din Garda Națională a Rusiei, pentru a conduce un blitzkrieg în Ucraina, sperând să se laude cu triumful lor la Kremlin și la televiziunea națională.

Participarea activă la atacul din primele zile de război a fost o nevoie de imagine” pentru Kadyrov, a declarat pentru Al Jazeera Mykhailo Savva de la Euromaidan-SOS, un grup pentru drepturile ucrainene, care documentează presupusele atrocități ale militarilor ruși.

Kadîrov a vrut ca oamenii săi să pună mâna pe Kiev”, a spus Savva, care a petrecut primele săptămâni de război în suburbiile ocupate de-a lungul autostrăzii strategice Jytomyr, care leagă Kievul de centrul Ucrainei.

”Acum Kiev, și apoi oricine se va pune împotriva noastră”

Cu două zile înainte ca cecenii să intre în Bucea, Kadîrov s-a adresat celor 12.000 de militari din capitala administrativă a Ceceniei, Groznîi, ordonându-le să asalteze Kievul. El a emis, de asemenea, un avertisment vag pentru oricine altcineva se opune lui Putin.

Acum Kiev, și apoi oricine se va pune împotriva noastră”, a spus atunci Kadîrov.

Cel puțin 1.200 de ”kadîrovi” au intrat în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, potrivit informațiilor ucrainene, iar alte sute se crede că li s-au alăturat mai târziu.

”Kadîrovii” – și câțiva militari de etnie rusă, conform cărților de identitate preluate ulterior din cadavre – au început să se deplaseze spre Bucea în dimineața zilei de 27 februarie.

Ei sperau să se alăture unei coloane mai mari pe autostrada Zhytomyr și să avanseze pe Kiev. Urcați pe vehicule, ”kadîrovii” erau atât de lipsiți de griji, încât cântau cântece religioase.

”Am arătat acestei armate de TikTok cine sunt în realitate”

Dar călătoria lor ușoară s-a oprit zgomotos.

I-am auzit. Și îi ucideam”, a spus Bogdan Yavorsky pentru Al Jazeera.

Bărbatul de 39 de ani, care are două diplome și deține o mică firmă de transport, a fost unul dintre cei 22 de voluntari ucraineni din Bucea, ajutați de veterani de război din centrul Ucrainei, care au organizat o ambuscadă împotriva coloanei de ceceni, la o intersecție din suburbie.

Opt voluntari nu au avut decât cocktailuri Molotov. Restul aveau puști de asalt AK-74, un lansator de grenade și 10 lansatoare de grenade antitanc mai mici, de unică folosință, pe care tocmai învățaseră să le folosească.

Au tras cu puștile pentru a distrage atenția ”kadîrovilor”, au lovit două vehicule blindate de transport de trupe APC cu grenade, imobilizând coloana – și le-au împroșcat apoi cu cocktail-uri Molotov.

Cecenii au întors focul cu tunurile, mitralierele și puștile de asalt ale APC-urilor lor, umplând aerul de gloanțe, și-a amintit Yavorsky.

Ei l-au ucis pe unul dintre ucraineni, un veteran de război cu dizabilități care pierduse două picioare în timp ce se lupta cu separatiștii în regiunea Donbas de sud-est și au rănit alți câțiva.

Dar ucrainenii, care aproape au rămas fără gloanțe, au reușit să-i târască pe răniți la mașini și s-au îndepărtat cu viteză de ”kadîrovi”, care i-au urmărit pe jos și în APC-uri.

În timpul urmăririi, Yavorsky a lansat un raid aerian asupra coloanei, iar două avioane de luptă ucrainene au bombardat-o, distrugând 12 APC-uri.

Am arătat acestei armate de TikTok cine sunt, în realitate”, a spus Yavorsky, referindu-se la zecile de videoclipuri pe care ”kadîrovii” le-au postat pe rețelele sociale despre rolul lor în război.

”Succesul lor este cu siguranță umflat”

Observatorii spun că videoclipurile sunt puse în scenă și vizează un public intern și îl prezintă pe Kadîrov ca un politician de temut.

El are nevoie de reclamă pentru a-și menține imaginea înfiorătoare, imaginea soldatului lui Putin, care este deosebit de apropiat de acesta”, explică Pavel Luzin, analist militar din Rusia la Jamestown Foundation, un think-tank din Washington.
Presa ucraineană a ridiculizat filmările cecenilor timp de luni de zile.

Forțele TikTok ale lui Kadîrov au postat un videoclip cu lupta lor reală cu un semafor și o clădire goală”, se spunea într-un titlu.

Între timp, mass-media rusă a folosit videoclipurile în reportajele lor, ajutându-l pe Kadîrov să creeze iluzia că trupele sale au jucat un rol cheie în invazie.

Potrivit unui fost mercenar rus, care a luptat alături de ceceni în Siria, niciunul dintre videoclipuri nu arată vreo acțiune militară bine calculată și sunt în mare parte regizate.

Succesul lor este cu siguranță umflat, cred că au adăugat foarte puțin la potențialul militar al forțelor invadatoare”, a spus Marat Gabidullin, care a comandat o echipă a armatei private Wagner ce a luptat pentru guvernul președintelui Bashar al-Assad.

Cecenii lui Kadîrov, retrași din Siria după ce au intrat în panică la prima confruntare cu rebelii

Nu au fost niciodată o forță militară activă și formidabilă. Nu au fost niciodată folosiți ca grupuri de asalt”, a declarat Gabidullin despre experiențele sale, pentru Al Jazeera.

El a susținut că o echipă de ”kadîrovi” s-a alăturat grupului Wagner din Siria la cererea lui Kadîrov, dar a fost desființată după ce au intrat în panică în timpul primei lor întâlniri cu rebelii anti-Assad.

Gabidullin a spus că, în timp ce unii ceceni au fost „războinici excelenți”, ”kadîrovii” nu sunt atât de curajoși și pregătiți pentru luptă.

Lângă Kadîrov nu există războinici normali, doar adulatori. Cei puternici nu vor urma un astfel de om”, a spus el.

Se pare că Moscova a fost departe de a fi entuziasmată de felul în care luptă cecenii lui Kadîrov.

Nu și-au coordonat acțiunile cu nimeni, s-au mișcat haotic, invocând ordine de la Kadîrov sau grupul lui”, a declarat un oficial de la Kremlin pentru publicația online Kit.

Un puternic lider separatist, care lupta în orașul Mariupol, aflat atunci sub asediu, i-a criticat pe ”kadîrovi”, spunând despre ei că sunt doar un „echip pestriț”.

Nu sunt pregătiți și nu sunt echipați în conformitate cu obiectivele militare”, a scris Alexander Khodakovski pe aplicația de mesagerie socială Telegram, la mijlocul lunii martie.

Au ucis militarii ruși pe care trebuiau să-i evacueze

Dar după ce unul dintre aliații lui Kadîrov i-a făcut o vizită lui Hodakovski, el și-a cerut scuze pentru cuvintele sale și a spus în fața camerei că de fapt, ”kadîrovii” știu ce fac.

În zilele de după începerea războiului, Kadîrov și-a dat seama că a ocupa Kievul este imposibil și a schimbat strategia trupelor sale.

Au păzit spatele rușilor, au epurat teritoriile ocupate și au jucat rolul de „detașamente de blocare”, precum poliția secretă sovietică care împușca civili, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Savva de la Euromaidan-SOS.

Sarcina noastră este să-i alungăm pe acești soldați proști, când încep să fugă de loviturile de artilerie”, i-a spus soției sale un luptător cecen, referindu-se la trupele ruse, potrivit unei conversații telefonice interceptate de informațiile ucrainene la sfârșitul lunii martie.

De asemenea, li s-a ordonat să ajute la evacuarea soldaților ruși răniți – și, cel puțin o dată, au făcut opusul, a spus un oficial al serviciilor secrete ucrainene.

Pe 12 martie, în loc să evacueze 12 militari etnici ruși, ”kadîrovii” i-au împușcat și i-au ucis.

Aceasta este atitudinea cecenilor, care îi tratează pe ruși ca pe niște oameni de mâna a doua sau a treia”, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, în declarații televizate. „Asta este tot ce trebuie să știi despre Rusia”.

Cecenii pro-ruși au ucis sute de civili în Bucea

”Kadîrovii” au contribuit la uciderea a sute de civili în Bucea, alte suburbii din Kiev și zone ocupate, potrivit supraviețuitorilor, poliției, oficialităților și grupurilor de drepturi.

Vecinului meu i-au luat bicicleta și s-a dus la ruși să o ceară înapoi. Un cecen cu barbă l-a ucis pe loc, doar pentru că a deschis gura”, a declarat pentru Al Jazeera un locuitor al unuia dintre satele de lângă Kiev.

La începutul lunii martie, luptătorii pro-ruși ceceni l-au împușcat pe Iuri Prilipko, un lider al comunității din orașul ocupat Hostomel, în timp ce acesta livra pâine locuitorilor orașului, au declarat autoritățile.

Site-ul de jurnalism de investigație Slidstvo.info a raportat că cecenii au pus apoi o capcană pe cadavrul lui Prilipko.

Uneori, luptătorii surprind presupuse crime de război pe propriile video-uri. Apti Alaudinov, un oficial de top al securității din Cecenia, a postat un videoclip la mijlocul lunii iunie, în care apare un militar ucrainean puternic bătut și învinețit.

Violența îngrozitoare, neprovocată, comisă de ei și de alți militari ruși se trage direct din cele două războaie dintre separatiștii ceceni și forțele federale ruse.

Ambele părți au comis crime de război, cum ar fi execuții sumare, mutilări, torturi și violuri.

Au transpus în Ucraina brutalitatea deprinsă în războaiele rusești din Cecenia

Chiar și după ce Kremlinul a declarat sfârșitul celui de-al doilea război cecen în 2009, mii de ofițeri de poliție și militari din toată Rusia au fost dislocați în provincia afectată de război pentru stadii de câte două luni.

Ei au luat parte la crime întâmplătoare și la torturi ale presupușilor extremiști religioși și și-au folosit cu nerăbdare noile abilități odată reveniți acasă.

Războaiele cecene nu au fost doar o experiență traumatizantă atât pentru ruși, cât și pentru ceceni, ci au brutalizat și societatea rusă”, a declarat pentru Al Jazeera Ivar Dale, un consilier principal în domeniul politicii la Comitetul Norvegian Helsinki, un organ de supraveghere a drepturilor.

O parte din violența și brutalitatea care au fost normalizate de această experiență au contribuit la violența îngrozitoare pe care o vedem astăzi în Ucraina”, a spus el.

”Kadîrovii” au transplantat violența și brutalitatea „în cea mai brutală formă a lor în zonele ocupate temporar din Ucraina”, a declarat Adunarea Parlamentară a Uniunii Europene într-un raport din iunie.

Rolul lor în asediul din Mariupol „este simptomatic pentru brutalitatea tratamentului împotriva oponenților din cele două războaie cecene”, se spune în raport.

Kadîrov se lăuda că a ucis primul rus la 16 ani

Kadîrov se autointitulează „soldatul lui Putin” și se bucură de fonduri generoase de la Moscova, pe care se pare că le cheltuiește fără niciun fel de control.

Deși este unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului, el este uneori șocant de ignorant despre istoria și treburile actuale ale Ucrainei.

În martie, el le-a ordonat oamenilor săi să-l omoare pe Stepan Bandera, un lider naționalist, înverșunat anti-rus și colaborator nazist din Ucraina. Din păcate pentru el, Bandera fusese deja ucis – de un asasin KGB, la Munchen, în 1959.

Cecenia din Kadîrov este o provincie muntoasă de mărimea Kuweitului, cu o populație de mai puțin de 1,5 milioane de locuitori.

Dar, în afară de a conduce Cecenia ca pe feuda lui personală, Kadîrov își depășește cu mult greutatea sa politică.

El se laudă cu prietenia personală cu Putin, mustrează miniștrii federali și oficialii de rang înalt – forțându-i adesea să-și ceară scuze în fața camerei și are o părere despre aproape orice este legat de islam în Rusia.

Fiu al unui cleric musulman sufi, care s-a alăturat separatiștilor ceceni în anii 1990 și a declarat jihad asupra Moscovei, s-a lăudat că a ucis primul soldat rus la vârsta de 16 ani.

Ulterior, tatăl său, Akhmad Kadîrov, a schimbat tabăra și s-a aliat cu Rusia în timpul celui de-al doilea război cecen, care a început în 1999 și l-a propulsat la președinție pe noul prim-ministru de atunci, Vladimir Putin.

Kadîrov laudă crimele de onoare și poligamia

După ce o explozie l-a ucis pe Akhmad Kadîrov în 2004, Ramzan l-a înlocuit – și a distrus sistemul tradițional de control și echilibru între clanurile cecene.

Grupurile pentru drepturile omului au susținut că forțele paramilitare ale lui Kadîrov au terorizat, răpit și ucis civili nevinovați, susținând că sunt rebeli musulmani.

Aproape o duzină dintre dușmanii și criticii săi politici, inclusiv două femei, au fost uciși cu brutalitate, dar Kadîrov a negat orice rol în moartea lor.

Sub el, Cecenia a devenit „o parte totalitară a Rusiei”, a declarat avocatul pentru drepturile omului Lev Ponomaryov pentru Al Jazeera, în 2015.

Kadîrov a lăudat așa-numitele crime de onoare și poligamia, a interzis vânzarea de alcool în Cecenia și a impus un cod vestimentar pentru femeile cecene.

Toate drepturile omului pe care vi le puteți imagina sunt încălcate, legile nu sunt respectate și, dacă unele lucruri merg conform legislației ruse, este doar pentru că Kadîrov a spus acest lucru”, a spus Ponomaryov.

Al treilea război cecen?

Privind în perspectivă, mulți din Ucraina cred despre Kadîrov că dorește ca Cecenia să se separe de Rusia după moartea lui Putin – și, prin urmare, dorește ca trupele sale să obțină experiență de primă mână pe câmpul de luptă.

Vrea să-și pregătească armata personală pentru un război în Rusia. Vrea să lupte după ce Putin dispare”, a spus Savva din SOS-Maidan.

În 2008, în timpul războiului Rusiei cu Georgia, acest reporter a văzut militari ceceni luptând.

Au traversat Marea Caucaz în provincia separatistă georgiană Osetia de Sud cu zeci de APC.

Un fotograf cecen s-a adresat unuia dintre ofițerii care stăteau pe unul dintre APC-uri.

Hei, copil lui Noe (un nume respectuos printre ceceni- n.red), pentru cine lupți?” a întrebat fotograful.

Pentru ruși. Deocamdată”, a răspuns ofițerul, iar subalternii săi au început să râdă.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Kadîrov îi cere lui Putin să îl lase să atace Kievul: Sperăm cu disperare că comandantul nostru suprem va da un ordin!
Kadîrov îi cere lui Putin să îl lase să atace Kievul: Sperăm cu disperare că comandantul nostru suprem va da un ordin!

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, îi cere permisiunea președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l lăsa să atace capitala Ucrainei.

Ucraina anunță că a ucis mercenarii ceceni trimiși să-l asasineze pe președintele Zelenski cu ajutorul FSB
Ucraina anunță că a ucis mercenarii ceceni trimiși să-l asasineze pe președintele Zelenski cu ajutorul FSB

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB au oferit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, spitalizat de urgență la Moscova. Ce cred medicii
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, spitalizat de urgență la Moscova. Ce cred medicii

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a fost spitalizat la Moscova, fiind suspect de infecție cu coronavirus, informează joi agenția Interfax, citând surse din cadrul serviciilor medicale.

Batalie intre jihadistii ISIS si politie, filmata de trecatori pe strazile din Groznai. Cel putin 4 oameni au fost ucisi
Batalie intre jihadistii ISIS si politie, filmata de trecatori pe strazile din Groznai. Cel putin 4 oameni au fost ucisi

Strazile capitalei Ceceniei s-au transformat intr-un adevarat teatru de razboi in noaptea de sambata spre duminica.

Vladimir Putin,
Vladimir Putin, "la cutite" cu Ramzan Kadirov. Dictatorul cecen a organizat si filmat lupte cu copii

Liderul cecenilor, Ramzan Kadirov, a starnit controverse dupa ce si-a lasat cei trei fii, cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani, sa lupte in cusca cu alti copii, la un turneu de arte martiale mixte in cusca, desfasurat in Groznii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.