Primul dosar penal pentru informații false în cazul unui bărbat depistat cu coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat că poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul bărbatului de la Spitalul Gerota din Capitală.

Este vorba despre bărbatul care a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

"Cu referire la informațiile vehiculate în spațiul public, privind presupusa ascundere a cazului de la Spitalul Gerota, vă informez că această informație este falsă. Am discutat cu directorul spitalului, care neagă existența acelui mesaj - de altfel nici nu putea să existe un asemenea mesaj în ziua de 7 martie - având în vedere că testul cu privire la pacientul respectiv a fost confirmat în seara de 9 martie.

Având în vedere situația creată, la nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal", a spus Despescu într-o declaraţie susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Polițitii se arată încrezători că cei vinovați vor fi depistați în foarte surt timp.

Citește și
Carantina
Mai mulți români s-au întors în țară din zonele aflate în carantină. Ce s-a întâmplat cu ei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”În primul rând vom pleca în această anchetă de la acel mesaj care a fost lansat pe o anume aplicație. Plecăm pe acest mesaj și vom vedea ce persoane au realizat acest mesaj în scopul denigrării imaginii Ministerului Afacerilor Interne și este regretabil că s-a ajuns aici și cred că în cel mai scurt timp vom avea un rezultat din punct de vedere al anchetei.”

Grupul de Comunicare Strategică informa luni că pacientul de la Spitalul de Urgenţă "Dimitrie Gerota" din Bucureşti depistat ca fiind pozitiv la virusul COVID-19 prezintă o stare generală stabilă.

"Bărbatul a fost internat în data de 5 martie, având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite efectuarea testului pentru COVID-19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, are 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în niciun stat din zonele considerate de risc maxim", preciza Grupul de Comunicare Strategică, potrivit Agerpres.

Programările la direcţiile Regim Permise şi Paşapoarte se vor face online

 

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat că programările la nivelul Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule şi Direcţiei Paşapoarte se vor face online, pentru a se evita aglomeraţia din spaţiile de aşteptare.

"Modalitate pe care o vom aplica începând de miercuri, respectiv activitatea de relaţionare cu publicul, la anumite servicii publice comunitare - şi mă refer aici la nivelul Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule - măsura fiind aceea ca examinările, preschimbările sau eliberările de documente să se facă urmare a programărilor online. O astfel de măsură vrem să o aplicăm şi s-au dispus măsuri în consecinţă şi la nivelul Direcţiei Paşapoartelor. De asemenea, recomandăm autorităţilor publice locale, care desfăşoară activităţi de eliberare a cărţilor de identitate, să organizeze serviciul astfel încât să evităm o aglomerare de persoane în spaţiile de la ghişee", a declarat Bogdan Despescu, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru a evita aglomerarea în spaţiile de aşteptare.

"Măsura pe care am dispus-o la cele două direcţii se referă la programările online care pot fi făcute prin internet, de asemenea pot fi făcute şi telefonic. Intenţia noastră este de a nu avea aglomeraţii în sălile de aşteptare, în sălile de la ghişee, nu de a evita contactul total, dar vrem ca în spaţiile de aşteptare să nu existe o aglomeraţie de persoane şi distanţa dintre cei care sunt în aşteptare la ghişee să fie una suficientă, conform recomandărilor medicilor", a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, inspector general al Poliției, Române Liviu Vasilescu, și Ioan Buda, Inspector General al Poliției de Frontieră Ioan Buda au susținut marți o conferință de presă la sediul MAI.

Sinteza declarațiilor reprezentanților MAI:

- Referitor la apariția informației potrivit căruia cazul de la Spitalul Gerota ar fi fost ascuns, informația este falsă.

- Informația a fost primită de la reprezentanții spitalului Matei Balș, iar la spitalul Gerota, această confirmare a fost comunicată prin fax la orele 19.42. 

- Conducerea MAI nu a ascuns în niciun fel informații despre această situație, de fiecare dată informațiile au fost comunicate dvs prin Grupul de Comunicare Strategică. Imediat după confirmarea cazului la spitalul Gerota s-au luat măsuri cu privire la necesitatea unei intervenții rapide. Vă asigur că toate persoanele care au intrat în contact cu respectivul pacient vor fi verificate și se vor impune măsuri în consecință.

- O altă măsură se referă la modalitatea pe care o vom aplica de mâine, respectiv activitatea de relaționare cu publicul, la Direcția de Permise. Eliberările de documente să se facă prin programările online. O asemenea măsură se va aplica și la Direcția Pașapoartelor. Să evităm o aglomerare de persoane la spațiile dintre ghișee.

- Atât la nivel central, cât și teritorial au fost dispuse măsuri pentru protejarea polițiștilor. Instructaje cu măsuri pe care fiecare polițist trebuie să le ia, să păstreze distanța de 1 metru, să poarte mască atunci când situația o impune. Au fost distribuite 151.000 de măști și de mănuși. Un buget de 2.100.000 de lei care să fie utilizat în acest scop.

- În cazurile în care persoanele îcracerate prezintă simptome sau au fost anterior încarcerării în zone cu risc ridicat să fie cazate în alte spații.

- 19 dosare penale întocmite până acum.

Ultimele măsuri luate de autorități

 

Autoritățile au anunțat că numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 17. În aceste condiții, responsabilii intră în faza deciziilor ferme, în încercarea de a împiedica, pe cât posibil, răspândirea bolii.

Aseară, Comitetul pentru Situații de Urgență s-a reunit și, după negocieri intense, a anunțat măsuri clare.

Toate școlile și grădinițele se vor închide de miercuri. Măsura va afecta circa 2,8 milioane de copii.

În plus, vor fi suspendate cursele rutiere organizate și feroviare din și spre Italia.

Spitalele sunt în carantină, spectacolele și evenimentele publice sunt anulate, iar mijloacele de transport în comun și spațiile alimentare sunt dezinfectate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sistemul de monitorizare a suspecților de coronavirus, prezentat de ministrul Sănătății
Sistemul de monitorizare a suspecților de coronavirus, prezentat de ministrul Sănătății

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și Ministrul Sănătății, Victor Costache, prezintă marți cel mai performant sistem de monitorizare a suspecților de coronavirus.

Mai mulți români s-au întors în țară din zonele aflate în carantină. Ce s-a întâmplat cu ei
Mai mulți români s-au întors în țară din zonele aflate în carantină. Ce s-a întâmplat cu ei

În zona Moldovei, trei persoane au ajuns în marți dimineaţă în spital, iar analizele vor arăta dacă sunt sau nu infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre români întorşi recent din Coreea de Sud, respectiv din Italia.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.