Carnea din Ungaria, unde e alertă de gripă aviară, a fost distribuită în 26 de judeţe în România

carne de pui

Cele trei depozite din Bihor care au cumpărat carne de curcan din Ungaria - din ferme aflate în zona de restricţie din cauza gripei aviare - au cumpărat peste 17 tone de carne şi organe de pasăre.

Cu toate acestea, la data notificării Comisiei Europene, mai erau în termen de valabilitate doar aproximativ 3.300 de kilograme, arată ANSVSA.

Carnea a fost distribuită în 26 de judeţe, iar reprezentanţii DSVSA au reuşit să mai găsească doar aproximativ 38 de kilograme, cantitate care a fost neutralizată.

”Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.

Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Citește și
porc
Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în următoarele 26 de județe: 

- Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.” - se arată într-un comunicat al Autorității.

Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat.

Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Avertisment CE: Ungaria a trimis în România carne de curcan de la fermele cu gripă aviară
Avertisment CE: Ungaria a trimis în România carne de curcan de la fermele cu gripă aviară

Comisia Europeană a alertat Autoritatea Sanitar Veterinară de la noi după ce carne de curcan, provenită din fermele cu gripă aviară din Ungaria, a ajuns în România.

Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE
Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE

Avem cea mai scumpă carne de porc din Uniunea Europeană. Un kilogram la poarta fermei a ajuns aproape 11 lei, cu 50 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă, a anului trecut.

Descoperirea făcută de un ONG într-un restaurant. Ce le servea clienților
Descoperirea făcută de un ONG într-un restaurant. Ce le servea clienților

Personalul unui hotel de patru stele din Africa a fost prins că le oferea clienților carne de pui de cimpanzeu afumată.

Un australian a gătit o friptură lăsând carnea să se coacă 10 ore în maşină la soare
Un australian a gătit o friptură lăsând carnea să se coacă 10 ore în maşină la soare

Un australian a reuşit să gătească o friptură de porc într-o maşină lăsată la soare într-o zi cu vreme înăbuşitoare, informează Reuters marţi, potrivit Agerpres.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.