Lichiorul de ouă – cum se prepară și care este tradiția acestei băuturi de Crăciun

Lichior de oua
Shutterstock

Probabil că ai auzit deja de lichior de ouă, fie că ai văzut prin magazine ori l-ai văzut adesea în filmele americane. Această bătură tradițională de Crăciun conține alcool și este un lichior aromat adesea servit cald.

Popular în Statele Unite, dar nu numai, băutura a devenit un simbol al sărbătorilor de iarnă, iar aroma de lichior de ouă poate fi găsită într-o mulțime de produse, de la fursecuri, la ciocolată și cafea.

De unde a pornit tradiția de a bea lichior de ouă

Originea exactă a eggnog-ului (lichiorului de ouă) este necunoscută. Are rădăcini englezești din secolul al XIII-lea, s-a dezvoltat ca o băutură pentru aristocrați și și-a găsit locul ca o băutură tradițională de Crăciun în America colonială.

Ideea de a bea ceva pe bază de ouă ar putea să facă ca unii oameni să se gândească de două ori.

Se crede că lichiorul de ouă a luat naștere în Europa. Încă din secolul al XIII-lea, călugării medievali din Marea Britanie erau cunoscuți că beau "posset", o băutură caldă cu bere, ouă și smochine. În timp, aceasta s-a unit probabil cu diversele băuturi din lapte și vin servite adesea la întâlnirile sociale.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Până în secolul al XVII-lea, sherry a devenit ingredientul principal. Aristocrația o consuma în principal pentru că laptele, ouăle și sherry-ul erau bunuri rare în Europa în acea perioadă.

Când băutura a ajuns în coloniile americane, a căpătat un gust și o popularitate cu totul noi. Romul pe care coloniștii americani îl puteau obține din Caraibe era mult mai ieftin decât brandy-ul, celelalte licori și vinul adus din Anglia.

Astfel, împreună cu aprovizionarea ușor disponibilă de lapte și ouă în colonii, varianta cu rom a devenit rapid o băutură pentru toate clasele sociale.

Când a devenit lichiorul de ouă o tradiție de Crăciun?

Ca o băutură bogată și adesea alcoolică, eggnog a devenit o prezență familiară în timpul sezonului de sărbători în colonii și, în cele din urmă, în noua țară a Statelor Unite în secolul al XVIII-lea.

El era adesea făcut și fără alcool, iar fiecare regiune își adapta băutura la gusturile personale. În Sud, de exemplu, oamenii tindeau să prefere whiskey-ul în loc de rom.

Se spune că George Washington a elaborat propria rețetă și că doar cei mai curajoși invitați ar fi gustat-o. O rețetă atribuită popular primului președinte era un amestec cu brandy, whiskey de secară, rom jamaican și sherry. Cu toate acestea, conform "The Old Farmer's Almanac" și bibliotecarilor de la Mount Vernon, nu s-a găsit nicio rețetă de eggnog în arhiva familiei Washington.

Țări din întreaga lume au variante ale acestui lichior: În Polonia, comunitățile evreiești se bucură de mult timp de kogel mogel.

În Germania, eierlikör este un lichior de ou făcut în casă popular.

În Puerto Rico, se adăuga suc sau lapte de cocos. Astăzi, ouăle sunt de obicei lăsate deoparte, iar băutura se numește coquito.

În Mexic, eggnog-ul a devenit rompope, cu scorțișoară mexicană, vanilie și fie rom, fie alcool de cereale.

În Peru, se face cu brandy peruvian, pisco.

Lichior de oua

Rețetă de lichior de ouă

Folosește aceeași ceașcă pentru a măsura lichidele și ajustează ingredientele astfel încât băutura să fie pe placul tău.

De asemenea, ține minte că poți înlocui alcoolul cu orice preferi, de la rom, whiskey, sherry, etc.

Ingrediente:

· 4 căni de lapte

· 5 cuișoare întregi

· ½ linguriță extract de vanilie

· 1 linguriță scorțișoară măcinată

· 12 gălbenușuri de ou

· 1 cănă și jumătate de zahăr

· 2 căni și jumătate de rom (opțional sau după gust)

· 4 căni de smântână lichidă

· 2 lingurițe extract de vanilie

· ½ linguriță nucșoară măcinată

Încălzește amestecul de lapte. Într-o cratiță, combină laptele, cuișoarele, ½ linguriță de vanilie și scorțișoara.

Dă focul la minimum timp de cinci minute, apoi adu încet amestecul la punctul de fierbere.

Într-un bol separat, combină gălbenușurile de ou și zahărul. Amestecă-le până când obții o consistență ușoară și spumoasă. Adaugă foarte încet (pentru a evita gătirea ouălor) amestecul de lapte fierbinte peste ouă și zahăr, amestecându-le împreună în timp ce torni încep.

Gătește amestecul la foc mediu și lasă-l să se răcească. Toarnă amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mediu timp de trei minute, amestecând constant.

Lasă amestecul să atingă o consistență groasă și spumoasă, dar fără să-l lași să fiarbă. Strecoară totul, îndepărtează cuișoarele și orice cocoloașe. Poți să îl strecori printr-o sită fină. Va trebui să-l lași să se răcească timp de aproximativ o oră. Amestecă celelalte ingrediente. Adaugă romul (opțional sau după gust), 2 lingurițe de vanilie și nucșoara. Amestecă bine totul. Pune la frigider peste noapte. Puneți lichiorul de ouă la frigider peste noapte și apoi servește-l. Îl poți încălzi pentru a îl servi cu frișcă deasupra și scorțișoară măcinată sau poți să îl servești rece, direct de la frigider, după preferințe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.