Stefan Odobleja - povestea romanului sarac care a pus bazele unei noi stiinte
Mic de statura, dar foarte ambitios, Stefan Odobleja a facut cu greu rost de bani pentru a-si termina scoala. A ajuns, insa, sa fie apreciat de intreaga Europa.
Era un om sarac, dar foarte ambitios, pentru care nu existau piedici, ci numai provocari care se cer depasite. Stefan Odobleja, omul care a venit cu ideile ciberneticii cu 10 ani inainte de Norbert Wiener, cel socotit parintele acestui domeniu, impresioneaza prin simplitate, inteligenta si noncoformism.
"Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Daca mintea e goală, ochii privesc fara sa vada", spunea savantul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O idee venita cu 10 ani mai devreme
Stefan Odobleja s-a nascut in 13 octombrie 1902 in Izvorul Anestilor, o localitate din Mehedinti. Parintii lui, oameni simpli, saraci, care nu stiau carte, i-au inteles pasiunea pentru invatatura si au incercat sa il sustina cum au putut. Stefan Odobleja a facut liceul la Drobeta Turnu Severin, iar apoi si-a continuat studiile la Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde a primit o bursa. La incheierea studiilor, ajunge sa profeseze ca medic in mai multe orase si sate din Romania si isi traieste in saracie cea mai mare parte a vietii.
Punctul cel mai important al carierei sale este atins in 1938, cand Stefan Odobleja stabileste temele de baza ale ciberneticii in lucrarea Psihologia consonantista, publicata la Paris. Aceasta lucrare a aparut cu zece ani inaintea de tiparirea ideilor lui Norbert Wiener - care este cunoscut ca initiator al ciberneticii.
Lucrarea romanului a fost ignorata, in mare parte, din cauza izbucnirii razboiului. Ideile romanului erau mai mult pentru lumea academica, in schimb, Norbert Wiener a venit la 10 ani mai tarziu cu aceleasi concepte, insa le-a dat un scop practic.
Cercetatorul american prezinta in cartea sa, Cybernetics: Or the Control and Communication in the Animal and the Machine, publicata in 1948 tot la Paris, unele rezultate practice obtinute in timpul razboiului, cand a fost insarcinat sa creeze un sistem automat care sa regleze tirul artileriei pe avioane.
Odobleja nu a dat o aplicatie practica ideilor sale. El a dorit doar sa arate cum functioneaza psihicul uman.
Ce este cibernetica
Stiinta nascuta in mintea savantului roman, cibernetica, se ocupa cu studiul feedback-ului, adica efectelor care apar in cadrul unor masini, organisme vii sau organizatii. Ea analizeaza principiile si legile comune ale functionarii sistemelor de legaturi, comanda si control la respectivele sisteme.
Conform bdmsoft.com, cibernetica studiaza felul in care sistemele de orice fel (digitale, mecanice sau biologice) proceseaza informatia, reactioneaza la informatie si se transforma sau pot fi modificate pentru a indeplini primele doua obiective optim.
Cibernetica nu se ocupa de obiecte, ci de tipuri de comportamente. Nu intreaba Ce este acest lucru?, ci Ce face acest lucru? sau Ce poate face acest lucru?.
Confuzia ar fi ca cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc foarte mult de cibernetica. Conceptele studiate de ciberneticieni includ: invatarea, stiintele cognitive, adaptabilitatea, mecanisme de organizare intr-un grup, emergenta, eficienta, eficacitatea si conectivitatea.
Astazi, spunem ca cibernetica este o stiinta interdisciplinara care combina domeniile de control al sistemelor, teoria retelelor electrice, ingineria mecanica, biologia, neurologia, antropologia si psihologia. Printre domeniile care au influentat cibernetica sau care au fost influentate de cibernetica se numara filosofia, arhitectura si psihologia – neuropsihologia, psihologia comportamentala, psihologia cognitiva.
Contributiile lui Stefan Odobleja la nasterea acestei noi stiinte
Dar ce inseamna, totusi, "psihologie consonantista"? Medicul Stefan Odobleja credea ca sistemele au o tendinta specifica spre o stare de organizare interna si una de intrare in armonie cu mediul inconjurator. Savantul a descris functiile psihologice prin intermediul unei scheme generale a unui sistem cibernetic. A considerat ca organele de simt reprezinta intrarile, receptorii, si primesc informatii de la mediul inconjurator. Iesirile sunt considerati muschii. Odobleja a numit conexiunea inversa folosind cuvintele legatura reversibila sau cerc vicios.
In ciuda unei vieti dificile, marcate de saracie, Odobleja a ramas productiv, lasand in urma peste 50 000 de pagini complete. Psihologia consonantista este un volum de 900 de pagini, pe care autorul il descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, in viziunea autorului, urma sa cuprinda 20-30 de volume.
"Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii, in loc sa constituie stelele", spunea savantul.
Omul de stiinta s-a stins in 1978. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane in 1990. Multe dintre lucrarile sale au fost publicate postum.
Un savant creativ
Dincolo de cariera sa in medicina militara si de lucrarile sale care au anticipat nasterea ciberneticii, Stefan Odobleja avea si preocupari artistice. Ii placea literatura rusa, canta adesea la vioara si scria poezii. Acestea, insa, aveau legatura cu stiinta.
Iata cateva versuri din Totalitarism:
Chiar si encefalograful
Ne arata-n mod precis
Ca gandirea nu se face
Intr-un punct strict circumscris.
Descopera lumea celor mai spectaculoase tehnologii, pe www.techschool.ro