Abhas Mitra,singurul savant care a indraznit sa-i demonstreze lui Hawking ca teoria lui este gresita
Abhas Mitra este seful sectiei de Astroficiza Teoretica de la Insitutul de cercetare Atomica Bhabha(BARC) din Mumbai, India. Dincolo de propriile sale cercetari, savantul a atras atentia lumii stiintei dupa ce a contrazis o teorie a lui Stephen Hawking.
In urma cu peste 30 de ani, celebrul fizician Stephen Hawking a publicat teoria sa despre Gaurile Negre din spatiu. Potrivit acesteia, ciudatele "gauri" distrugeau absolut tot ce intra in raza lor gravitationala, inclusiv lumina si informatia, adica baza materiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ipoteza lui a fost sustinuta de majoritatea fizicienilor. Mai putin de catre tanarul cercetator indian Abhas Mitra.
Intr-o lucrare publicata in anul 1998 in revista de specialitate Foundations of Physics Letters, Mitra a demonstrat ca aceste "gauri negre" nu exista, cel putin nu in forma pe care o prezentase savantul britanic.
Teoria lui Hawking nu tinea cont de legea relativitatii generale a lui Einstein, deci contrazicea bazele fizicii moderne. Prin urmare, era cu siguranta gresita! a indraznit sa afirme Mitra in urma cu 12 ani.
Desi le-a cerut specialistilor sa arate daca are sau nu dreptate, varianta propusa de fizicianul indian a fost respinsa din start, fara vreun argument scris. Mitra precizase in lucrarea sa ca gaurile negre emit o radiatie, prin urmare nu distrug intreaga materie.
Singurul care a revenit asupra vechii teorii a acestor “monstri spatiali” a fost chiar initiatorul ei, Hawking. In anul 2004, el a venit cu o modificare, in care preciza exact ce afirmase anterior Mitra: "gaurile negre" emit o radiatie, prin urmare sunt departe de a fi “devoratorii supremi”, asa cum fusesera catalogati initial.
Din pacate, savantul indian a fost marginalizat pentru “indrazneala” lui. Refuzand sa fie asociati cu omul care “l-a contrazis pe Hawking”, colegii sai l-au respins si Mitra a fost indepartat de la departamentul de fizica teoretica al BARC, pe motiv ca ar fi trebuit sa faca acolo numai “cercetari strategice”.
Lucrarea lui Abhas Mitra sustinea urmatoarele: "gaura neagra", rezultata in urma colapsului unei stele uriase, duce la formarea “unui obiect care colapseaza continuu”, nu a unei gauri negre in sensul strict al termenului, nimic nu dispare, materia devine “o minge de plasma extrem de fierbinte”.
Astfel se rezolva aparentul “paradox” al teoriei initiale a lui Hawking: informatia nu era distrusa, deci se respectau legile fizicii cuantice privind conservarea energiei.
Doar doi fizicieni au sutinut teoria lui Mitra, care numea aceste “obiecte care colapseaza etern” cu termenul generic de "Black Hole Candidates". Este vorba de americani Stanley Robertson si Darryl Leiter, care au scris in anul 2002 o lucrare despre aceste corpuri ceresti care emit radiatii magnetice intense.
Acestea nu sunt gauri negre, deci termenul nu mai trebuie folosit, crede Mitra. El propune urmatoarele variante pentru denumirea acestora: "Gravastars'', "Fuzzballs'', "Dark Energy Stars'', "Dark Stars'', "Non-singular Black Holes'' sau "Black Hole Mimickers.
In scurt timp si alti fizicieni i-au recunoscut lui Mitra meritul pentru aceasta cercetare si au admis ca lucrarea lui nu contine nicio eroare. Singurul savant indian care a decis sa-i fie alaturi este Pankaj Joshi, de la Institutul de Cercetari Tata din Mumbai.
In prezent, Mitra este seful departamentului de Astrofizica Teoretica de la Centrul Bhabha si colaboreaza in vederea realizarii unui telescop pentru detectarea razelor Gamma.
Sursa: Rediff.com, science.20.com, Wikipedia
Etichete: Stephen Hawking, gauri negre,
Dată publicare:
31-10-2012 12:32