Satul Crisan din Delta Dunarii, locul unde puteti manca celebrul bors de peste lipovenesc sau sa va plimbati cu canotca
Daca vreti sa descoperiti Delta Dunarii, localitatea Crisan va va intinde un deget, dar trebuie sa ii luati tot bratul. Asta fiindca acest satuc din Judetul Tulcea se afla pe bratul Sulina, la 50 de kilometri de resedinta.
Cand cineva pomeneste de Delta Dunarii, inevitabil te gandesti la ciorba de peste si la libertatea pe care ti le ofera flora si fauna locala.
Satul Crisan este unul restrans, cu o lungime de 7 kilometri, asezat in partea centrala a Dunarii si face parte din Comuna Crisan. In zona veti gasi patru pensiuni care va vor face sederea mai placuta. Daca sunteti pasionati de pescuit, aici veti o multitudine de specii de peste: crap, stiuca, somn.
In timp ce va relaxati pe malul Dunarii, nu uitati ca aveti fir intins la internetul 4G de la Orange, in urma extinderii acoperirii in judetul Tulcea. Poate ca tantarii o sa va puna ceva probleme, dar o sa uitati de intepaturi dupa ce o sa gustati din traditionalul bors de peste lipovenesc, specific zonei. Desi satul Crisan nu se intinde pe o suprafata mare, pensiunile nu lipsesc.
Fiind situat in partea centrala a Deltei, Crisan reprezinta un nod de plecare spre toate localitatile adiacente: Spre nord, catre Chilia Veche, balta Matita, Mila 23, spre sud catre satul Caraorman si bratul Sfantu Gheorghe, est spre Sulina, iar in vest catre bratul Sfantu Gheorghe.
Dupa ce ati mancat celebrul bors si v-ati relaxat intr-una din pensiunile din sat, trebuie sa va urcati intr-o canotca, chiar si cu pagaia rupta, si sa mergeti sa vizitati un punct turistic important. Canotca este inventia lui Ivan Patzaichin, fiind o combinatie intre lotca si canoe.
Obeliscul din Crisan. Monument omagial dedicat inaugurarii Canalului Sulina si are o istorie interesanta in spate. Pe el este inscriptionat mesajul in limba franceza "Cette colonne a ete elevee en l'honneur de Sa Majeste Charles I-er, roi de la Roumanie, qui le 5/17 mai 1894 a daigne inaugurer la coupure du 8e au 18 miliaire", adica Acest monument a fost ridicat in onoarea Majestatii Sale Carol I, Regele Romaniei, care la 5/17 mai 1894 a binevoit sa inaugureze a opta taietura la mila 18).
Cand veti ajunge aici, veti afla de ce Obeliscul a fost partial distrus la incepetul anilor '80.