Masuratul laptelui, sarbatoarea cand ciobanii negociaza cu proprietarii de oi, a devenit o adevarata atractie turistica

Ultimul update: Joi 06 Iulie 2017 07:10
Data publicarii: Luni 03 Iulie 2017 12:33
Categorie: Travel

Zilele acestea in satele de la munte se masoara laptele. Este un obicei prin care ciobanii se inteleg cu proprietarii de oi si vite cata branza o sa primeasca oamenii la toamna, cand animalele vor cobori de la stana.

In zona Bran - Fundata, turistii sunt invitati sa asiste la intregul eveniment.

Sunetul buciumului i-a adunat dimineata pe localnici si turisti pe un deal din satul Sirnea. Tinerii din zona au dat de veste, asa cum se facea, pe vremuri ca incepe masuratul laptelui. Desi are doar 17 ani, George a primit deja de la tatal sau noua vaci. Azi trebuie sa fie foarte atent cand isi mulge animalele pentru ca de cantitatea de lapte masurat depinde cata branza va primi de la stana, la toamna.

Dupa muls vine momentul cel mai important: seful de stana, proprietarul si un martor masoara foarte atentent cantitatea de lapte.

Radu Fruntes, localnic: "Laptele poate fi mai mult primavera si mai putin toamna sau invers, dar depinde si cum fata vacile si deci se face o medie, si media se face in jurul sarbatorii de Petru si Pavel."

Vizitatorii de la oras, mai ales copiii, au avut multe de invatat si au putut gusta si laptele crud.

Dupa munca si rasplata. Toata lumea prezenta la masuratul laptelui a fost invitata la un adevarat festin cu produse locale. Turistii au putut gusta o tochitura la ceaun pregatita dupa o veche reteta mostenita de la celebrii haiduci ai zonei: Fulga si Budac.

Ioan Boghez, bucatar: "Ei recupereau animalele de la boieri si le dadeau inapoi la oameni, la stapani si bineinteles ca isi opreau si ei ca sa manance si ei ca oamenii."

Insa evident ca nimic nu poate concura cu bulzul pregatit de ciobani.

Localnicii au organizat si un mic targ cu produse traditionale, asa ca turistii au putut sa cumpere branza de toate felurile, pastrama si chiar pasta de mici pregatita dupa o reteta locala.

Petre Daea, noi declaratii despre oaie.

Petre Daea, noi declaratii despre oaie. "Astazi, sigur ca oaia are doar dorinta de a fi inteleasa de toti"

Ryanair

Misterul din spatele anulării zborurilor Ryanair. Adevărul pe care nu-l recunoaște nimeni

Sat cu doi locuitori din Alba, readus la viață de un român reîntors după 15 ani în țară

Vremea caldă a atras la munte mai mulți turiști decât în sezon. ”Vând azi 300 kg de înghețată”

Prețuri mici și vreme caldă pe litoral. ”E mult mai frumos decât vara”

Vremea caldă prelungește vacanțele pe litoral. Ce prețuri sunt la cazare

Migranții afectează turismul din Portul Constanța. De ce ocolesc navele România

Ryanair

Bilete de avion cu 5 euro. Low-costul care suplimentează zborurile în România

Restaurantul unde o supă e 325 de dolari. Din ce ingrediente e făcută

11 trasee noi pentru bicicliști, pe o distanță de 115 km

Festivalul borșului de pește din Deltă: cum se prepară și cu ce se servește

Prețuri mici pentru o vacanță la munte, la final de vară

Băutura perfectă pentru plajă. Cercetătorii români au creat un soi unic în lume