Grasimea de pe burta sau de pe solduri ne-ar putea salva viata. Procedurile folosite de medicii din Japonia

Ultimul update: Luni 19 Iunie 2017 05:05
Data publicarii: Vineri 16 Iunie 2017 18:17
Categorie: Sanatate

Pare incredibil, insa grasimea de pe burta sau de pe solduri ne poate salva viata.

Medicii spun ca celulele stem din grasime pot ajuta la tratarea unor afectiuni grave, cum sunt bolile cardiovasculare, neurologice, sau rupturile de ligamente. Si asta pentru ca odata injectate in organism, aceste celule se inmultesc si refac tesuturile. Deocamdata, pe scara larga, aceste proceduri se folosesc doar in Japonia, in timp ce in Europa sunt in studii clinice.

Beneficiile celulelor stem recoltate din tesutul adipos sunt studiate de cercetatorii din intreaga lume. Unii au trecut deja de la studiile pe animale la cele pe oameni. Un doctor din Germania a experimentat pe fiul sau terapia cu celule stem din grasime, dupa ce copilul s-a accidentat si si-a rupt ligamentele. In 4 saptamani cel mic s-a refacut, spune doctorul.

Deocamdata in Romania nu sunt acceptate astfel de practici, insa cercetarile sunt avansate. Specialistii de la noi vor sa obtina celule care sa fie folosite in tratarea infarctului miocardic, adica celule care sa ajute refacerea muschiului cardiac.

Academician Maya Siminonescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara: ''Din celulele stem sa produca cardiomiocite si sa le introducem sa ajunga la locul ala si sa inlocuiasca celulele moarte.''

Medicii spun ca aceste celule, luate din tesutul adipos si injectate in locul traumei se inmultesc si regenereaza astfel alte celule, tesuturi sau parti ale organului. Studiile arata ca metoda are rezultate si in cazul celor cu rani deschise.

Prof. dr. Dana Jianu: ''Celulele stem din tesutul adipos sunt mai usor de recoltat si sunt mai multe decat in maduva. In maduva exista riscul de lezare a osului."

Si bolnavii care sufera de diferite forme de reumatism pot avea o sansa in plus de vindecare cu terapiile in care sa fie folosite astfel de celule regenerative.

Este foarte important, spun medicii, ca tesutul adipos din care se extrag celulele stem sa fie recoltat de la persoana care urmeaza sa fie tratata. Se elimina riscul aparitiei reactiilor adverse. Si foarte important: pacientii pot fi supraponderali, insa nu obezi, deoarece in astfel de situatii celulele sunt bolnave.

Desi s-au facut pasi importanti in acest domeniu, specialistii romani spun ca stratul nu investeste suficient in cercetarea medicala. In plus si legislatia ar trebui schimbata, deoarece deocamdata la noi sunt acceptate doar prelevarea si folosirea celulelor stem din maduva osoasa si sange.

A venit vara si va spunem cum sa va feriti de hepatita A. Ce ne recomanda medicii

A venit vara si va spunem cum sa va feriti de hepatita A. Ce ne recomanda medicii

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald