Un neamt si sotia lui au transformat o ruina din Romania intr-un loc de vis. "Este incredibil, daca te uiti in jurul tau"

×
Codul embed a fost copiat

 Conacul Grigorescu din judetul Buzau. Un loc de vis, incarcat de istorie.

Aici, doi soti, un neamt indragostit de Romania si sotia, au transformat casa, aproape o ruina, intr-o minune in care lumea reala se impleteste cu imaginarul povestilor din copilarie. Iar pregatirile de Pasti intr-un astfel de loc sunt deosebite: cei doi isi culeg ierburile aromatice din padure, folosesc doar produse locale si reinventeaza bucataria traditionala a zonei.

La doua ore de Bucuresti, la Ratesti, in judetul Buzau, aproape de Vulcanii Noroiosi, sotii Kirschner se pregatesc de Paste. Ne aflam la Conacul Grigorescu, construit in 1930, in stil neo-brancovenesc.

Thorsten, fost consilier guvernamental in Germania, si Iuranda, jumatate romanca, jumatate poloneza, ne invita pentru inceput in padurea din apropiere, intr-un cadru desprins parca din Fratii Grimm. Locul, salbatic, este inconjurat de pajisti pline de leurda, numita in popor si "usturoiul ursului."

Sotii Kirschner: "Este incredibil, daca te uiti in jurul tau, numai leurda peste tot. Dar noi mergem acasa si facem un pesto, nu? Si un unt cu leurda?"

Citește și
fierar
Fierarul din Covasna care este vizitat de mii de turisti din toata Europa. Specialitatea casei la Nagy Gyorgy
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ajutata de cele doua fiice ale ei, Iuranda ne invata cum sa pregatim pulpa de miel.

Juranda: "Am pus sare, piper, cuisoare, turmelic si un pic de boia afumata si chimen si fenicul. Cateva boabe de ienibahar si un pic de anason stelat."

Cat timp pulpa de miel se fragezeste in cuptor, Iuranda prepara un piure. Ingredientul principal este leurda culeasa din padure la care se mai adauga chipsuri de napi si stevie. Apoi amestecul se ruleaza si se baga la frigider.

In cele cinci ore cat se va face friptura de miel, cei doi soti pregatesc o paine cu babic, pasca cu urda cu apa de trandafiri si apa de flori de portocal. Aluatul capata forma, in mainile pricepute le Jurandei.

Si cum suntem la Buzau, in tara carnatilor de Plescoi, acestia vor primi un tratament cu reductie de vin alaturi de o mamaliga cu rozmarin, toata puse la jar.

Painea se rumeneste aprig in cuptor, cat timp este preparata pasca reinterpretata la conacul Grigorescu: o pasca mai speciala, cu ingrediente din seraiurile sultanului: coaja de lime, coaja de portocala, coaja de lamaie, merisoare, apa de trandafiri si apa de flori de portocale.

Si a venit si vremea, aproape de apusul soarelui, cand curtea conacului este scaldata in lumina, iar cei doi soti aduc mielul pus in cuptor inca de dimineata.

Conacul Grigorescu, de unde s-au nascut aceste minuni culinare, a fost construit in perioada interbelica si, multi ani la rand, viile din jurul lui au fost folosite pentru producerea vinului si a coniacului local. Acum, sotii Kirschner vor sa-i reinventeze povestea si sa incurajeze producatorii locali sa-si dezvolte mici afaceri.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Camere amenajate ca in povesti, pentru cei care vor sa isi petreaca sarbatorile de Paste la conac
Camere amenajate ca in povesti, pentru cei care vor sa isi petreaca sarbatorile de Paste la conac

 Daca nu v-ati facut planuri pentru Paste, gospodarii din Alba va invita sa va petreceti sarbatorile la conac.

Fierarul din Covasna care este vizitat de mii de turisti din toata Europa. Specialitatea casei la Nagy Gyorgy
Fierarul din Covasna care este vizitat de mii de turisti din toata Europa. Specialitatea casei la Nagy Gyorgy

Romania nestiuta ascunde locuri de o frumusete aparte. Unul dintre ele se afla in inima tarii, in judetul Covasna, unde vine in vizita si Printul Charles al Marii Britanii.

Un buncar antiatomic, din timpul Razboiului Rece, a fost transformat intr-un conac de 3 milioane de lire sterline. FOTO
Un buncar antiatomic, din timpul Razboiului Rece, a fost transformat intr-un conac de 3 milioane de lire sterline. FOTO

Un buncar antiatomic din Kent, Anglia, a fost transformat intr-un conac de lux, iar pretul a fost stabilit la 3 milioane de lire sterline.
Cladirea a fost construita in timpul Razboiului Rece, in 1951.

Zona care l-a impresionat pe Printul Charles, in ultima zi de vacanta in Romania.
Zona care l-a impresionat pe Printul Charles, in ultima zi de vacanta in Romania. "Ce priveliste frumoasa!"

Si in ultima zi de vacanta in Romania, printul Charles a ales sa se plimbe indragostit de Transilvania pe dealuri si prin poieni cu flori salbatice.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.