Un monument unic in Romania risca sa dispara. Ce se intampla cu bisericile din creta de la Murfatlar
Un monument istoric, unic in tara noastra, risca sa devina o ruina din cauza lipsei de interes a autoritatilor. Vorbim de bisericile din creta de la Murfatlar care se degradeaza pe zi ce trece, pentru ca nu mai au acoperis.
Furtuna de luna trecuta a smuls bucatile de plastic ce protejau ansamblul, si, timp de cateva saptamani, inauntru a nins si a plouat.
Peretii s-au crapat deja, iar daca nu se iau urgent masuri, locul ar putea deveni doar o amintire.
Ultimele reparatii au fost facute acum mai bine de 13 ani, cand a fost montat un acoperis din plastic, ce a costat aproape 2 milioane de lei. In timp, s-a degradat insa, si furtuna care a lovit Dobrogea la jumatatea lunii decembrie a smuls pur si simplu acoperisul, pe o suprafata de mai bine de 100 de metri patrati. Inca o vijelie puternica ar face prapad.
Cei de la Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta au facut deja o solicitare la Ministerul Culturii, ca sa primeasca suma necesara pentru schimbarea acoperisului.
Bisericile din creta de la Murfatlar au fost descoperite in anul 1957, iar cercetatorii sustin ca situl arheologic ar fi adapostit primele lacasuri de cult de pe teritoriul tarii noastre.