Terapia online cu psiholog, tot mai cautata de romanii plecati din tara. Cat costa o sedinta
Terapia sufletului si a mintii se muta pe internet. Intr-o epoca in care aproape totul se rezolva online, inclusiv psihologii fac sedinte de consiliere in mediul virtual, pentru depresii, anxietate sau atacuri de panica.
In special, romanii plecati din tara apeleaza la astfel de terapii. Specialistii ne avertizeaza insa ca pe net nu se stabilesc diagnostice, nu se prescriu medicamente si nu se rezolva probleme emotionale grave.
Mihaela a plecat in Italia in urma cu 7 luni. Cum dorul de casa a devenit de nestapanit a cerut ajutorul unui psiholog.
"Problema e la mine, ca ma inchid eu in mine si-mi este gandul foarte mult la oamenii din tara."
Distanta este de altfel motivul cel mai des intalnit pentru care romanii apeleaza la acest tip de consiliere.
Eugen Popa, psiholog: "Sunt din alta tara sau sunt din tara dar la distante mari, nu pot calatori. Am avut clienti din Canada, din Statele Unite, din Italia, saptamana trecuta."
Angel Nutu, psiholog: "Ne confruntam cu depresii, cu anxietate si atacuri de panica dificultati in relatii, dificultati in gestionarea si optimizarea vietii de zi cu zi."
Specialistii recomanda ca terapia online sa fie precedata de cel putin o intalnire fata in fata intre psiholog si client, pentru o evaluare.
Andra Tanasescu, psiholog: "Automat cand faci terapie on line, partea de simtire a persoanei este mai dificila, nefiind prezent, te uiti doar la un ecran si vorbesti cu un ecran cu o imagine, automat se pierde din capacitatea de a empatiza."
Psihologul ales trebuie sa aiba experienta si sa accepte sa trateze doar formele usoare, de inceput, ale problemelor emotionale.
Geanina Cucu Ciuhan, doctor in psihologie: "Cand vin persoane care au probleme grave si in urma evaluarilor psihologice se constata ca au scoruri semnificativ clinice pe depresie pe anxietate sau pe orice alta scara clinica noi ii recomandam evaluarea psihiatrica."
Ca sa poti stabili legatura cu terapeutul ai nevoie de o conexiune buna la internet, o camera web si un cont Skype.
Chiar daca terapia se desfasoara in mediul virtual, regulile sunt aceleasi ca la o sedinta obisnuita. In primul rand, faci o programare pe care o respecti cu strictete. Apoi te asezi confortabil, inchizi telefonul si esti pregatit de terapie. Durata unei sedinte este de o ora.
Tariful variaza intre 50 si 200 de lei pe sedinta. Plata se face in cont bancar. Sunt si terapeuti care taxeaza la minut: 1 leu 40 pentru clientii din tara si 2 lei pentru cei din strainatate. Cand alegeti psihologul optati pentru cel care isi publica online diplomele, experienta si specializarile.