Stai in Capitala? Vezi cat de tare s-ar putea zdruncina blocul tau
Apar date si informatii extrem de utile despre cat de tare s-ar putea zdruncina Capitala. Specialistii intocmesc harti in functie de cat de stabil este solul in fiecare cartier in parte.
Zonele colorate in rosu au risc crescut si vizeaza in special centrul Bucurestiului. Culoarea galbena indica un grad mediu de pericol, in timp ce verdele, specific zonei de vest, este garantia ca acolo seismul va fi cel mai putin resimtit. Indicatiile sunt utile in primul rand pentru constructori, desigur, daca le si respecta.
Gheorghe Marmureanu, directorul Instititului National de Fizica a pamantului, va publica o carte despre felul in care Bucurestiul ar putea fi afectat de producerea unui cutremur de mare intensitate. Sunt date cunoscute, insa specialistul va merge cu planurile in detaliu pentru ca macar pe viitor constructorii sa fie mult mai responsabili.
Proiectantii sunt obligati sa plece din start de la ideea ca la un moment dat se poate produce un cutremur de 8 pe scara Richter. Specialistii in constructii sustin ca avem norme in baza carora se pot inalta imobile sigure. Numai ca exista si exceptii.
In cadrul campaniei Stirilor Pro Tv - Exista viata dupa cutremur a fost prezentata si situatia unui bloc de pe strada Aurel Vlaicu. Proprietarii sustin ca imobilul este rezistent. Sunt atat de siguri de asta incat, intr-un an pe structura calculata initial pentru patru etaje, au rasarit noua.
Aceasta cladire se afla in zona de risc mediu conform hartilor intocmite de specialisti. Autoritatile se tem ca nu va rezista unui seism mare, care potrivit celor de la fizica pamantului, s-ar putea produce pana in 2040.