Fericirea se simte, nu se preda. Eseul de nota 10 scris la simularea pentru Bacalaureat de o eleva de clasa a 11-a din Sebes
O eleva de clasa a 11-a din Sebes a iesit in evidenta la simularile pentru Bacalaureat. Ea a scris, cu mult curaj, o lucrare care ar trebui sa le dea de gandit profesorilor si celor care se ocupa de soarta invatamantului.
In locul subiectului impus, eleva si-a spus parerea despre ce inseamna din punctul ei de vedere relatia dascal-adolescenti.
"Stiu ca fericirea nu este o materie si nu doriti sa predati asa ceva", scrie tanara care le cere insa unora dintre profesori sa mai si zambeasca, din cand in cand.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La simularea de la Bacalaureat, la unul dintre subiectele pentru clasa a XI-a elevilor li se cerea sa prezinte relatia dintre doua personaje ale unei comedii studiate. Insa, cu mult curaj, tanara din Sebes a ales o tema mult mai actuala: relatia dintre elev si profesor.
"Nu am studiat comedia la clasa, dar pot sa prezint relatia intre un elev si oricare profesor. Doamna diriginta a intrat la ora intr-o zi si, dupa ce s-a uitat putin la noi, ne-a cerut sa nu mai fim atat de veseli. Uitati-va mai atent la sufletele prezente si nu uitati ca, uneori, tot ce ne lipseste e o privire incurajatoare. Stiu ca fericirea nu e o materie si nu doriti sa predati asa ceva", a scris fata.
Marcat de felul in care si-a asternut pe bucata de hartie parerea despre profesori, cel care i-a corectat lucrarea i-a raspuns.
Ovidiu Ivancu are 36 de ani si este profesor de limba si literatura romana. Patru ani a fost plecat in India unde i-a invatat pe studentii de acolo limba noastra.
"Fericirea nu poate fi predata de catre noi. Prin natura meseriei, prin faptul ca trebuie sa ne ducem existenta cu salarii cuprinse intre 200 si 400 de euro (lucru de care voi nu va faceti vinovati!) si, nu in ultimul rand, prin faptul ca, pur si simplu, suntem mai batrani, noi ne aflam in situatia nu de a preda fericirea, ci de a o invata de la voi. De data asta, voi sunteti profesorii!", i-a raspuns profesorul.
In lucrarea sa, tanara vorbeste si despre ceea ce ramane, in cele din urma, pentru toata viata, din relatia intre profesori si elevi.
"Nu o sa-mi amintesc definitia romanului sau a schitei, dar o sa-mi aduc aminte de acea zi in care v-ati permis sa lasati materia deoparte pentru a ne cunoaste, pentru a ne aminti ca nu e prea tarziu sa vedem fiinta umana", a mai scris eleva.
"Este posibil ca de la catedra sa uitam niste lucruri fundamentale, pe care le-am stiut atunci cand am fost elevi. Se pune accent tot mai mult pe lucruri teoretice si din ce in ce mai putin pe valori", a concluzionat profesorul.
"Aceasta stare de bine in cazul elevilor este mediata de catre profesori. Daca el nu emana o stare de bine, atunci nici elevii nu vor simti acest lucru", spune psihologul Raluca Anton.
"Ceea ce isi doreste aceea eleva este de fapt dorinta majoritatii elevilor. Sunt de acord cu ce a scris domnisoara si o respect pentru curajul ei", a spus inspectorul general adjunct al ISJ Alba.
Si colegii ei spun ca si-ar dori o relatie mai deschisa cu dascalii lor.
"Eu prefer profesorii care vin si spun o gluma, ne mai destind un pic, simt ca pun suflet in ceea ce fac si ne ajuta", a spus un elev.
Pentru ca nu a abordat tema ceruta, tanara nu a primit niciun punct pe eseu, insa, spune cel care i-a corectat lucrarea,
daca baremul i-ar fi permis, i-ar fi dat punctajul maxim.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, examen, profesor, scrisoare deschisa,
Dată publicare:
07-03-2014 10:21