Poliția Română, reclamată pentru abuz și tortură de o femeie transgender. "M-am simțit umilită"

politia
Vitalie Cojocari

În urma intervenției unui echipaj de poliție al Secției 2 din Capitală, care au aplicat forța împotriva unui cetățean aflat într-un mijloc de transport în comun, oamenii legii au fost reclamați pentru abuz și tortură.

Imagini din timpul intervenției au fost publicate de corespondentul Știrile ProTv, Vitalie Cojocari, pe pagina sa de Facebook.

După apariția imaginilor în spațiul public, reprezentanții Poliției Române au relatat că persoana respectivă ar fi fost agresivă și că ar fi deranjat călătorii care au sunat la 112. Ulterior, ar fi fost agresivă și cu polițistul care a aplicat forța.

Cu toate acestea, după incident, organizațiile ACCEPT și MozaiQ au transmis un comunicat în care au venit cu o altă variantă a poveștii și au condamnat "ferm abuzul fizic și psihologic comis de un echipaj al Poliției Capitalei asupra unei femei transgender, care a început într-un mijloc de transport în comun și a continuat în cadrul Secției 2 de Poliție din București, în ziua de 20 decembrie."

Citește și
Polițiști
Poliția îi verifică pe parlamentarii care au venit fără mască și au mâncat la bufet
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Intervenția brutală din partea poliției și a jandarmeriei, care a constat în repetate agresiuni fizice și verbale, a fost înregistrată de un călător și făcută publică pe rețelele de socializare. Aceste imagini au fost preluate de televiziuni și prezentate ca materiale de știri în absența unei investigații jurnalistice care să ia în calcul perspectiva victimei, denaturând astfel realitatea", precizează ACCEPT și MozaiQ în comunicat.

Potrivit sursei citate, persoana agresată este Anca, o femeie transgender. Ea a povestit că duminică, în jurul orelor 15, conflictul a început cu injurii transfobe și homofobe pe care un grup de trei femei cisgender i le-au adresat în stația STB Aviatorilor.

"Pentru a evita conflictul, victima a luat un autobuz, dar a fost urmărită de acestea, care au continuat umilirea și hărțuirea verbală timp de câteva stații. Nu a existat o altercație fizică în mijlocul de transport, dar a fost solicitată intervenția poliției, pentru că Anca s-a apărat verbal în fața acestei hărțuiri. În stația STB Gara Băneasa s-a prezentat un echipaj numeros, format din Poliție și Jandarmerie, pregătiți să confrunte marele pericol social: o femeie firavă, care cântărește mai puțin de 50 de kilograme", se precizează în comunicat.

ACCENT și MozaiQ mai povestesc faptul că Anca a fost trasă cu forța afară din autobuz de un polițist, trântită la pământ, imobilizată, încătușată și băgată cu forța într-o mașină de poliție. În drum spre secție, polițiștii ar fi făcut numeroase afirmații cu caracter transfob și homofob, precum și numeroase amenințări de internare forțată într-un spital de psihiatrie sau legate de viitoare acte de violență pe care victima le va suferi odată cu ajungerea ei în secția de poliție. De asemenea, Anca susține că a fost lovită în continuu până când a ajuns la secție, unde acțiunile violente și abuzurile de putere nu doar că nu au încetat, ci au fost imitate de mai mulți agenți sau ofițeri de poliție, făcându-i-se inclusiv poze de către aceștia în timp ce era umilită.

„M-am simțit umilită de poliție, neapărată. Nimeni nu mi-a luat apărarea, nimeni nu a zis „de ce o trântiți așa, de ce nu stați de vorbă întâi?”. Polițistul nu a avut răbdare să înțeleagă de unde a plecat conflictul, adică de la agresiunea verbală la adresa mea ca femeie transgender. M-a durut să văd imaginile filmate și reportajele din presă, în care autoritatea statului efectiv dă cu mine de pământ. Autoritățile trebuie să aibă un altfel de comportament față de oamenii aflați într-un conflict, să afle de unde pornește un conflict și să apere adevărata victimă,” povestește Anca.

Anca, cu sprijinul Asociației ACCEPT și avocatului Cristinel Buzatu, a depus astăzi plângere penală împotriva Poliției Române, pentru purtare abuzivă și tortură.

ACCEPT a însoțit-o pe Anca la INML pentru obținerea unui certificat medico-legal care să ateste abuzul asupra ei și va oferi asistență juridică de-a lungul întregului proces pentru a se asigura că abuzatorii vor fi pedepsiți conform gravității faptelor comise. Aceste acte revoltătoare nu fac decât să sublinieze încă o dată relele tratamente la care sunt supuse persoanele transgender din România în interacțiuni cu forțele de ordine.

„Cerem luarea unor măsuri ferme împotriva polițiștilor și jandarmilor care au făcut abuz de putere și au rănit atât fizic, cât și emoțional un om aflat într-o situație extrem de vulnerabilă . Poliția Română trebuie să penalizeze direct proporțional astfel de fapte și să revizuiască felul în care cei investiți cu o prea mare autoritate sunt instruiți să acționeze. Anca nu e singură și i se va face dreptate”, a declarat Patrick Brăila, activist trans și copreședintele Asociației ACCEPT.

„Cei mai vulnerabili dintre noi sunt și cei mai expuși la abuz. Poliția, deseori, nu este un aliat al persoanelor vulnerabile la discriminare și marginalizare, ci perpetuează prejudecățile majorității. Forțele de ordine trebuie să promoveze pacea socială, care nu se poate asigura prin intervenții în forță total nejustificate. Din contră, Poliția Română a fost găsită vinovată în repetate rânduri de purtarea abuzivă și tortura față de persoane vulnerabile”, a declarat avocatul Ancăi, Cristinel Buzatu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Poliția Română scoate la concurs 264 de posturi în toată țara, pentru Direcția Protecția Animalelor
Poliția Română scoate la concurs 264 de posturi în toată țara, pentru Direcția Protecția Animalelor

Poliția Română scoate la concurs 264 de posturi în toată țara, pentru a completa organigrama nou înființatei Direcții pentru Protecția Animalelor.

Poliția îi verifică pe parlamentarii care au venit fără mască și au mâncat la bufet
Poliția îi verifică pe parlamentarii care au venit fără mască și au mâncat la bufet

Noaptea de luni spre marți a fost lungă și agitată în Parlament. În final, Anca Dragu, de la USR-Plus, a devenit prima femeie președinte al Senatului din istoria României.

Un bărbat îmbrăcat în femeie a făcut scandal într-un autobuz din Capitală
Un bărbat îmbrăcat în femeie a făcut scandal într-un autobuz din Capitală

Momente tensionate într-un mijloc de transport în comun din capitală. Fără vreun motiv întemeiat un bărbat îmbrăcat în femeie ar fi început să îi înjure pe călători.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.