Patronii de cafenele din tara investesc serios in "barista". Sfaturile unui specialist pentru o cafea la rang de arta

Ultimul update: Duminica 02 Aprilie 2017 06:50
Data publicarii: Joi 30 Martie 2017 07:58
Categorie: Social

Cafeaua nu mai e doar o bautura aromata, parte a rutinei de dimineata, sau un motiv de socializare. Au aparut si la noi, tot mai multi "barista", cum sunt denumiti specialistii in prepararea cafelei.

Acestia incearca sa gaseasca mereu reteta ideala si transforma rezultatul in arta. Iar patronii investesc serios si ii trimit la cursuri de perfectionare.

Erik:"Vom prepara cafeaua turceasca, foarte populara aici, in zona Dobrogei. Eu folosesc la 140 de mililitri de apa si 10 grame de cafea. Cafeaua impreuna cu apa trebuie sa constituie un amestec omogen."

Erik a castigat numeroase concursuri de barista si se lauda cu o sumedenie de premii. Acum, lucreaza intr-un local din Constanta, unde le recomanda clientilor cafeaua la nisip. Cei care prefera o cafea aromata ar trebui sa opteze pentru Arabica, spune el. Iar pentru cei care vor o cafea tare exista soiul Robusta.

Erik: "In comert gasim amestecuri intre cele doua. De preferat sa ne uitam dupa o cafea Arabica 100%, aceea e cafeaua pe care vrem sa o bem si sa o luam acasa."

Ziua Internationala a Poeziei. Cele mai frumoase versuri scrise de romanii care au primit gratis o cafea in schimbul lor

La Cluj un grup de antreprenori vor sa investeasca 500.000 de euro intr-un lant de cafenele. Momentan au deschis doua localuri, insa vor sa se extinda si in tara, si peste hotare.

Dan Isai: "Oamenii au inceput sa iasa in afara granitelor, au inceput sa guste produse noi, mai mult decat cafeaua de la birou sau de acasa si isi doresc sa aiba cafea de calitate la un pret bun."

Pentru a face o cafea de cea mai buna calitate este nevoie de espresoare performante, macinatoare si, evident, de boabe de calitate. Ideal este sa fie proapat aduse de la ferme din Etiopia, Kenia, Costa Rica sau Nicaragua.

Marius Nica, barista: "Bauturile cu lapte ar trebui sa aiba un balans intre intensitatea cafelei si dulceata laptelui."

Tot la Cluj alti patroni au investit 300.000 de euro intr-un lant de cafenele iar acum au 3 in Cluj si una in Bucuresti. Ca rezultatele sa fie la inaltime, importanta este si pregatirea angajatilor.

Bogdan Ciocean: "Au aparut profesionisti care au tinut cursuri de pregatire, noi ne trimitem constant colegii. Anual, undeva la 1000 de euro investim in fiecare coleg pe care il avem in locatie."

Specialistii mai vin cu un pont. Rasniti cafeaua chiar atunci cand vreti sa o preparati, ca sa isi pastreze aroma.

 

 

Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi

Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi

Albert

Un tânăr a parcurs 6.500 de km pe bicicletă pentru a ajuta copiii nevoiași

Salariile angajaţilor unei primarii din Argeş, făcute publice pe Facebook

Au coborât în beci să verifice damingenele cu vin, iar vecinii au dat alarma. Un bărbat a murit intoxicat

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite

Legea antifumat ar putea fi modificată. Ce spune Constituţia despre "dreptul de a fuma"

Oradea oferă lecţii de dezvoltare urbană şi de folosire eficientă a banilor europeni

politisti locali Galati

Poliţia locală din Galaţi apelează la agenţi voluntari. 40 pe loc, deşi nu sunt plătiţi

Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor

Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj, renovata dupa 66 de ani

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Iașiul împărțit între concert și Parascheva. Spectatorii și pelerinii au plecat dimineață spre case

Femeia care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, dintr-o pensie de 500 de lei pe lună