Patronii de cafenele din tara investesc serios in "barista". Sfaturile unui specialist pentru o cafea la rang de arta

Ultimul update: Duminica 02 Aprilie 2017 06:50
Data publicarii: Joi 30 Martie 2017 07:58
Categorie: Social

Cafeaua nu mai e doar o bautura aromata, parte a rutinei de dimineata, sau un motiv de socializare. Au aparut si la noi, tot mai multi "barista", cum sunt denumiti specialistii in prepararea cafelei.

Acestia incearca sa gaseasca mereu reteta ideala si transforma rezultatul in arta. Iar patronii investesc serios si ii trimit la cursuri de perfectionare.

Erik:"Vom prepara cafeaua turceasca, foarte populara aici, in zona Dobrogei. Eu folosesc la 140 de mililitri de apa si 10 grame de cafea. Cafeaua impreuna cu apa trebuie sa constituie un amestec omogen."

Erik a castigat numeroase concursuri de barista si se lauda cu o sumedenie de premii. Acum, lucreaza intr-un local din Constanta, unde le recomanda clientilor cafeaua la nisip. Cei care prefera o cafea aromata ar trebui sa opteze pentru Arabica, spune el. Iar pentru cei care vor o cafea tare exista soiul Robusta.

Erik: "In comert gasim amestecuri intre cele doua. De preferat sa ne uitam dupa o cafea Arabica 100%, aceea e cafeaua pe care vrem sa o bem si sa o luam acasa."

Ziua Internationala a Poeziei. Cele mai frumoase versuri scrise de romanii care au primit gratis o cafea in schimbul lor

La Cluj un grup de antreprenori vor sa investeasca 500.000 de euro intr-un lant de cafenele. Momentan au deschis doua localuri, insa vor sa se extinda si in tara, si peste hotare.

Dan Isai: "Oamenii au inceput sa iasa in afara granitelor, au inceput sa guste produse noi, mai mult decat cafeaua de la birou sau de acasa si isi doresc sa aiba cafea de calitate la un pret bun."

Pentru a face o cafea de cea mai buna calitate este nevoie de espresoare performante, macinatoare si, evident, de boabe de calitate. Ideal este sa fie proapat aduse de la ferme din Etiopia, Kenia, Costa Rica sau Nicaragua.

Marius Nica, barista: "Bauturile cu lapte ar trebui sa aiba un balans intre intensitatea cafelei si dulceata laptelui."

Tot la Cluj alti patroni au investit 300.000 de euro intr-un lant de cafenele iar acum au 3 in Cluj si una in Bucuresti. Ca rezultatele sa fie la inaltime, importanta este si pregatirea angajatilor.

Bogdan Ciocean: "Au aparut profesionisti care au tinut cursuri de pregatire, noi ne trimitem constant colegii. Anual, undeva la 1000 de euro investim in fiecare coleg pe care il avem in locatie."

Specialistii mai vin cu un pont. Rasniti cafeaua chiar atunci cand vreti sa o preparati, ca sa isi pastreze aroma.

 

 

Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi

Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi

grafic evolutie populatie INS

România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

O echipă de ornitologi, vânători, rangeri și autorități de mediu încearcă să salveze o specie de pasăre

Ministrul Pop: Toate manualele de bază vor fi disponibile în format PDF şi digital interactiv

Tudor Chirilă, reacție dură la adresa PSD-ALDE: ”Clanul mafiot e la putere. România este de 2 ori în doliu”

Peste 50% din elevii români au nevoie, zilnic, de cel puțin 3 ore pentru a-și face temele

sosete rosia montana

Vânzările de şosete de lână au explodat în urma protestelor. "Dau şi străinii comandă"

Soluțiile care elimină tragediile de la metrou. Unde se pot adăposti persoanele căzute pe sine

30 de familii din Alba au primit în dar o vacă din rasa Holstein

Viermi în mâncarea de la un spital din Constanța. Reacția conducerii după reclamația unei mame

Mai mulți studenți din Sibiu au gătit o masă copioasă pentru bătrâni de la azil

Șoferii ar putea fi amendați, încă de la prima abatere