Monumentul istoric Marea Moschee, din Constanta, pe cale sa ajunga o ruina. "In timp ce ne rugam, ne cade vopseaua in cap"
Dupa cazinoul din Constanta, care a devenit o ruina, un alt obiectiv turistic impresionant se degradeaza in acelasi ritm cu nepasarea autoritatilor.
Marea Moschee, cel mai cunoscut lacas de cult musulman din intreaga tara, are crapaturi in pereti si tencuiala scorojita. Asta desi e monument istoric si figureaza inclusiv in pliantele turistice. Cand sunt pusi in fata realitatii stanjenitoare, strainii nu isi ascund dezamagirea.
Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol, se afla in zona peninsulara a orasului, la cateva sute de metri distanta de o alta cladire uitata de oameni - Cazinoul.
Alegeri 2024
00:37
Ludovic Orban: „Dragi români din SUA şi Canada, doar voi mai puteţi face ceva”
00:32
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. În ce județete conduce Elena Lasconi. La nivel naţional este pe locul trei
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
00:13
Ce scrie presa internațională după surprizele din primul tur prezidențialelor. Diaspora poate influenţa rezultatul - Reuters
Neglijenta autoritatilor si lipsa de fonduri duc la degradarea accelerata a acestor obiective impresionante, pe care le si vindem marilor agentii internationale de turism.
"La ora actuala avem fisuri la structura de rezistenta a moscheii", a spus Iusuf Murat, muftiul cultului musulman din Romania.
Construita in stil egiptean-bizantin, cu motive arhitecturale romanesti, moscheea este un monument unic de arhitectura. A fost ridicata intre 1910 si 1913, la initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din Constanta, pe locul unei vechi geamii. Este declarata monument istoric si este, in prezent, cel mai spatios spatiu de rugaciune pentru musulmani din tara. Doua mii de turci si tatari se roaga aici.
Avem probleme cu igrasia, cu peretii, cu acoperisul. In timpul rugaciunii ne cad in cap cateodata bucati din vopsea", a spus imamul moscheii.
Umezeala a afectat obiectele valoroase, printre care si un covor vechi de 200 de ani, unicat in Europa. A fost adus in 1965 din Moscheea de pe insula Ada Kaleh, celebra insula scufundata din Dunare. Valoarea totala a reparatiilor se ridica la peste un milion de euro.