Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 19:21
Categorie: Social

De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.

Autoritatea Sanitar Veterinară lucrează la o lege prin care să îi permită fiecărei gospodine să invite la masă turişti. Oamenii îşi vor putea înregistra bucătăriile că puncte de gastronomie locale.

Aflată între Bucegi şi Piatra Craiului, localitatea Fundata - din Braşov atrage în fiecare an mii de turişti - care vor să admire, în linişte, peisajele şi să respire aer curat. În zona nu există însă nici un restaurant - iar când vine ora prânzului, călătorii caută un localnic dispus să le gătească.

Problema s-ar putea rezolva de anul viitor - când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală - un fel de mic restaurant pentru turişti.

10 deputati din Polonia au petrecut Craciunul in Parlament, in semn de protest. Sustinatorii le-au adus mancare traditionala

Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.

Legea actuală permite doar autorizarea bucătăriilor mari de restaurant sau pensiune care obligatoriu trebuie să aibă utilaje speciale din inox şi reţetare standard.

Bucătăria din gospodării, înscrisă în circuitul turistic, scapă de toate aceste restricţii.

Va fi însă obligatoriu că ingredientele folosite să fie din zona.
În plus, vor avea voie să gătească şi să servească doar membrii familiei care, obligatoriu, vor trece peridic pe la doctor că să îşi facă analizele.

Reporter: "Aţi îndrăzni să bateţi la o poartă şi să mâncaţi în bucătăria unui om?"

Florența Ghezea, turistă: "Bineînţeles! Dacă omul vrea să ne gătească înseamnă că are ceva de arătat, iar noi de experimentat, de gustat."

Gospodării care vor să îşi pună bucătăriile la dispoziţia turiştilor vor depune cererile la direcţiile sanitar veterinare.

Dorin Enache, director DSV Brașov: "Este o procedură simplă, care nu presupune taxe exagerate, ci modice şi presupune o evaluare a specialiştilor noştri la faţa locului, estimez că mai mult de trei zile nu poate să dureze."

Legea care va guverna punctele de gastronomie locală este încă în lucru. Dar, specialiştii ANSVSA promit că va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

elevi

Avertisment de la profesori: implicarea excesivă a părinților în școala copiilor poate dăuna

Mesajul unei mame: ”175 de zile de când copilul meu este tratat de Statul Român cu promisiuni”

Cât au ajuns să-i coste pe părinți meditațiile copiilor. ”La ce se face la şcoală”

Mii de furturi din case au loc în fiecare an. Ce greșeală fac românii

Alexandru Arșinel a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei

Gestul generos al unor tineri din Pitești. Darurile au fost înfăşurate pe copaci

migranti

Doi migranţi irakieni, dispăruți dintr-un centru din Galați. Autoritățile cred că au fugit din România

Pacient de la Socola, desfigurat de un alt pacient. Familia acuză angajații

Mobilizare pe Facebook, la Timișoara, pentru donare de sânge

Un medic rezident are nevoie de ajutor pentru a trăi: ”Îmi doresc să salvez vieţi”

Elevii români, despre opera lui Mihai Eminescu: ”Exprimările lui sunt prea siropoase”

După București, Clujul ar putea fi primul oraș din țară cu metrou