Legea care le va permite sătenilor să își transforme bucătăria în restaurant

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 19:21
Categorie: Social

De anul viitor, plimbarea prin satele româneşti poate deveni o experienţă gastronomică autentică.

Autoritatea Sanitar Veterinară lucrează la o lege prin care să îi permită fiecărei gospodine să invite la masă turişti. Oamenii îşi vor putea înregistra bucătăriile că puncte de gastronomie locale.

Aflată între Bucegi şi Piatra Craiului, localitatea Fundata - din Braşov atrage în fiecare an mii de turişti - care vor să admire, în linişte, peisajele şi să respire aer curat. În zona nu există însă nici un restaurant - iar când vine ora prânzului, călătorii caută un localnic dispus să le gătească.

Problema s-ar putea rezolva de anul viitor - când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală - un fel de mic restaurant pentru turişti.

10 deputati din Polonia au petrecut Craciunul in Parlament, in semn de protest. Sustinatorii le-au adus mancare traditionala

Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.

Legea actuală permite doar autorizarea bucătăriilor mari de restaurant sau pensiune care obligatoriu trebuie să aibă utilaje speciale din inox şi reţetare standard.

Bucătăria din gospodării, înscrisă în circuitul turistic, scapă de toate aceste restricţii.

Va fi însă obligatoriu că ingredientele folosite să fie din zona.
În plus, vor avea voie să gătească şi să servească doar membrii familiei care, obligatoriu, vor trece peridic pe la doctor că să îşi facă analizele.

Reporter: "Aţi îndrăzni să bateţi la o poartă şi să mâncaţi în bucătăria unui om?"

Florența Ghezea, turistă: "Bineînţeles! Dacă omul vrea să ne gătească înseamnă că are ceva de arătat, iar noi de experimentat, de gustat."

Gospodării care vor să îşi pună bucătăriile la dispoziţia turiştilor vor depune cererile la direcţiile sanitar veterinare.

Dorin Enache, director DSV Brașov: "Este o procedură simplă, care nu presupune taxe exagerate, ci modice şi presupune o evaluare a specialiştilor noştri la faţa locului, estimez că mai mult de trei zile nu poate să dureze."

Legea care va guverna punctele de gastronomie locală este încă în lucru. Dar, specialiştii ANSVSA promit că va intra în vigoare la începutul anului viitor.

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

Mâncare tradițională, animale sălbatice și cel mai înalt brad din țară. Unde se află satul

mancare, resturi, fotografi, ong, hrana

Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează

Mădălina Ghenea, donație pentru copiii afectați de boli incurabile, din centrul Hospice

Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”

Copiii sub 16 ani nu vor mai putea avea cont pe Facebook fără acordul părinților, din 2018

Risc mare de sărăcie. O mamă își alăptează copilul de 3 ani pentru că nu are mâncare

Scandal în Gorj intre câţiva sateni şi o firmă care face prospecţiuni. Care sunt nemulţumirile

furculita masina

A găsit o furculiță înfiptă sub mașină și acum se teme de dușmani. Povestea primăriței

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

Satul din Alba unde jumătate dintre locuitori şi-au făcut solarii. Cât câştigă lunar

Moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere, în Bistrița

1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie

O familie, care a rămas fără locuință în prag de iarnă, are nevoie de ajutor