O frumusete ascunsa a Bucurestiului va fi redata publicului dupa zeci de ani de abandon: gradina Casei Universitarilor

×
Codul embed a fost copiat

Intr-un oras sufocat de masini si betoane, o frumusete ascunsa a Bucurestiului, gradina Casei Universitarilor, va fi redata publicului dupa zeci de ani de abandon.

4.000 de metri patrati de spatiu verde vor fi transformati intr-o gradina urbana, in care oamenii vor putea sa planteze flori sau legume, dar si sa se bucure de concerte, yoga sau filme in aer liber.

Demersul face parte dintr-un proiect amplu, numit "Gradini Posibile", care isi propune sa redea bucurestenilor bucuria spatiilor verzi de altadata. Peste 400 de asemenea locuri, ascunse sau parasite, se afla in Capitala.

Bucurestiul ascunde surprize la tot pasul: superbe case pitite in spatele blocurilor comuniste ori gradini spectaculoase ale conacelor de altadata.

Alex Mexi, peisagist: "Bucurestiul a fost, de fapt, un targ care a evoluat sub forma unui sat sa zicem. Foarte cald pe timp de vara si atunci o gradina si atunci o gradina utilitara te ajuta foarte mult, in afara de faptul ca iti da de mancat iti da si umbra."

Citește și
tiff manele
TIFF 2017: 800 de persoane au urmarit proiectia "Regele Manelelor", apoi au dansat neintrerupt pe manele
Sean „Diddy” Combs, filmat când o lovește pe Cassie Ventura, fosta sa iubită. Imaginile din 2016 confirmă acuzațiile cântăreței | VIDEO

Din gradinile utilitare n-a mai ramas mai nimic. Au supravietuit doar marile gradini ale Capitalei. Cum ar fi cea a Casei Universitarilor, veche de 151 de ani. Cladirea a fost construita pe vremea lui Cuza, iar in a doua parte a secolului al 19-lea era vizitata chiar si de Regele Carol I.

Mai tarziu, comunistii au dat-o in folosinta profesorilor. In spatele cladirii se afla un spatiu verde urias cu una dintre cele mai vechi sere din Bucuresti. Pana acum 3 ani a mai existat o sera cu plante ornamentale.

Organizatorii festivalului Street Delivery, care se desfasoara in intervalul 9-11 iunie, au convins conducerea Universitatii Bucuresti sa cedeze acest spatiu bucurestenilor. Iar tinerii de la Calup, un proiect de regenerare urbana, au curatat gradina si au plantat flori si legume.

Cristian Neagoe, organizator Street Delivery: "Vrem sa facem un cinema in aer liber, sa o mobilam temporar in asa fel incat sa se poata organiza aici dezbateri, concerte, practic, sa transformam spatiul intr-un loc de intalnire si sa il reactivam practic."

Ordinul Arhitectilor militeaza pentru interzicerea masinilor in zona Icoanei si crearea unui arhipeleag verde.

Din pacate, prea putini stiu gradinile de poveste ale Bucurestiului de altadata. Ca cea din spatele Casei Storck, aflata langa bulevardul Lascar Catargiu. Aici au locuit unii dintre cei mai important artisti plastici ai Romaniei, sculptorul Frederic Storck si sotia sa, pictorita Cecilia Cutescu-Storck.

In centrul gradinii sta un salcam japonez plantat in urma cu 100 de ani chiar de Cecilia Cutescu Storck. copacul in sine este un simbol al vietii, cu ramurile ei intortocheate, iar pe timpul verii este adapostul perfect atunci cand vrei sa te ascunzi de soare.

Casa Filipescu - Cesianu, de pe Calea Victoriei, este un paradis verde in inima agitata a Bucurestiului.

Odata cu extinderea podului Mogosoaiei, adica actuala Calea Victoriei, in a doua parte a secolului 19, marii boieri ai Capitalei incep sa-si ridice in aceasta zona constructii rezidentiale, dar, pentru ca practic se aflau la marginea orasului, acestea au fost gandite drept resedinte de vara. Ssa se explica prezenta unor astfel de gradini ample pe Calea Victoriei, astazi o zona ultracentrala a Bucurestiului.

Tot pe Calea Victoriei sunt insa si spatii verzi uriase, abandonate, vanate de ani de zile de marii dezvoltatori imobiliari. Nu exista o legislatie care sa reglementeze situatia gradinilor, chiar daca ele curata aerul pe care il respiram.

 

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
Untold pune la dispozitie incepand de astazi 3000 de locuri de cazare in camping-urile special amenajate
Untold pune la dispozitie incepand de astazi 3000 de locuri de cazare in camping-urile special amenajate

Mai sunt doar 55 de zile pana la cel așteptat festival din Europa, UNTOLD, asa ca organizatorii lanseaza astazi, locurile de cazare disponibile pentru perioada festivalului.

TIFF 2017: 800 de persoane au urmarit proiectia
TIFF 2017: 800 de persoane au urmarit proiectia "Regele Manelelor", apoi au dansat neintrerupt pe manele

Sunt zile si nopti efervescente la Cluj Napoca, unde este in plina desfasurare festivalul de film Transilvania. ''Regii manelelor'', documentarul difuzat de BBC, si proiectat miercuri, a facut ca sala casei de cultura a studentilor sa fie neincapatoare.

Premiera in Romania. Trupa Offspring va concerta la festivalul
Premiera in Romania. Trupa Offspring va concerta la festivalul "Rock the city", alaturi de Bullet for My Valentine

Premiera muzicala in Romania. The Offspring, legendara trupa din California va fi headliner in cadrul celui mai mare festival rock din Romania – Rock The City - ajuns la cea de a 8-a editie.

TIFF 2017: Armand Assante:
TIFF 2017: Armand Assante: "Romania are o cultura a filmului incredibila". Cine-concert impresionat in Castelul Banfy

Pe covorul rosu de la TIFF a pasit anul acesta si cunoscutul actor american Armand Assante. El revine la Cluj dupa 10 ani, pentru premiera unui film realizat in Romania.

Recomandări
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina

Într-un interviu acordat pentru Știrile PROTV, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a vorbit, printre altele, despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei.

Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”
Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”

Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat este unul pozitiv, a anunţat ministrului slovac al sănătăţii.

 

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.