Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Comunitatea germana din Transilvania prinde iar viata. Sasii stabiliti in strainatate se intorc acasa

Embed:

Ulitele satelor transilvanene s-au umplut de oaspeti. Este acea luna din an in care sasii stabiliti in Germania se intorc acasa, la radacinile lor. Putinii frati care au ramas aici ii asteapta cu drag si cu mese intinse.

Comunitatea germana prinde iar viata. Toata lumea participa la slujba si la petreceri in aer liber.

Ulitele din Crit s-au animat in sunet de fanfara. Este semnul ca sasii stabiliti in Germania s-au intors in vacanta si petrec.

Aici am gasit-o si pe Anita, o tanara de 25 de ani. A plecat de la doi ani, impreuna cu parintii, in Occident si era prea mica sa isi aminteasca de satul natal. Insa povestile alor ei au convins-o sa revina.

"Eu ma intorc pentru a vedea si a redescoperi locurile unde m-am nascut, pentru a vedea locul meu de suflet unde am copilarit. Imi place ca aici oamenii se cunosc, se saluta, este o relatie inimoasa intre ei", spune tanara.

Ca si ea, Dietmar s-a mutat de copil in Germania - viata insa, l-a adus inapoi acasa si de atunci s-a indragostit iremediabil. Asa ca, in urma cu patru ani, si-a cumparat o casa la Viscri, chiar daca nu acolo ii sunt radacinile. Spune insa ca ceva din naturaletea locului l-a fermecat.

Dietmar Gross: "Am radacinile si am o cultura si o natura unde ma simt bine. Multi acum se bucura ca avem aici, in Romania, un loc de prezenta."

Sasii reuniti la Crit au renovat biserica fortificata, tocmai ca sa recreeze legaturile pe care le-au pierdut.

Karl Schuller: "Imi plac oamenii din aceasta tara, sunt foarte cooperativi, prietenosi, totusi este o tara in care te ai nascut si ai o legatura intima."

Ca sa imbine placutul cu utilul, musafirii au asistat la spectacole de dansuri traditionale si au participat la tombole cu premii... inedite. Cei care au castigat la tombola s-au putut bucura de o urcare cu balonul, de unde au admirat satul Crit, dar si imprejurimile."

Saptamana dedicata sasilor se va incheia pe 24 august. Pana atunci, nemtii vor putea vizita bisericile fortificate din Viscri, Crit, Meshendorf, Roadesh sau Saschiz. Se vor intalni cu mestesugari autentici si se pot plimba cu caruta.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 17 August 2014
Citeste mai multe despre: sasi, Transilvania, Viscri,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed