Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Ciobanii se plang ca nu mai au cui sa vanda lana si ii dau foc. "Pana in 1989, o vindeam si luam doua Dacii"

Embed:

Mii de tone de lana ajung in fiecare an la gunoi sau pe foc pentru ca nu mai exista cerere, se plang ciobanii. Statul vrea sa ii sprijine si sa le acorde un leu pentru fiecare kilogram de lana pe care il vand.

Sumele pot ajunge pana la 15 mii de euro in trei ani. Dar crescatorii de oi spun ca nu au cui sa-si vanda lana. In Romania, nu mai sunt producatori, iar cei care lucreaza cu lana o importa din strainatate.

Un cioban se mandrea pana anul trecut cu peste 3000 de oi, acum mai are doar 1000. Ne spune ca la toamna vrea sa renunte la toate pentru ca iese in pierdere.

Daudi Gheorghe, crescator de ovine: ''Pana in '89, Romania avea 21 de milioane de oi si caprine, acum sunt 9 milioane."
Reporter: "Ce faceti cu lana?"
Daudi Gheorghe: "Ii dam foc, o aruncam. Pana in '89 vindeam lana si luam doua Dacii"

Crescatorii de oi nu castiga, in prezent, absolut nimic din comercializarea lanii. Mai mult, scot bani din buzunar pentru tunsul animalelor. Un zilier ia 5 lei pentru a tunde o oaie, iar o oaie da aproximativ 3 kg de lana. Anul aceasta un oier a ars peste 3 tone de lana.

Potrivit unui proiect votat de Guvern, ciobanii pot primi un ajutor de un leu pentru fiecare kilogram de lana vandut, in total pana la 15 mii de euro in trei ani.

Daudi Gheorghe: "O franzela e un leu. Noi avem nevoie de un leu? Adica imi da un leu pe kg de lana si sa o vand, dar cui sa o vand? Sa o duca statul roman cum a luat o pana in '89."

Cristina Danescu tricoteaza tot felul de haine si obiecte decorative din lana, dar are nevoie de lana prelucrata.

Cristina Danescu, designer: ''Trebuie sa gaseasca o fabrica de prelucrare. Eu am nevoie de produs finit calitativ. Nu pot sa folosesc lana toarsa bruta decat la obiecte decorative aspre si atunci ar trebui sa lucrez in continuare cu altcineva."

Cristina vrea sa-si cumpere lana prelucrata din tara, insa gaseste greu si e mai scumpa decat in strainatate.

Cristina Danescu, designer:  "Oamenii invatau sa si faca singuri. Printre primele materiale de atunci era lana. Isi faceau acasa obiecte vestimentare, perne covoare si automat aveau de unde sa si le produca. Probabil ca odata cu disparitia lucrurilor romanesti, inclusiv tricotatul, a disparut si interesul care s-a focusat spre lucruri noi, moderne."

In alte tari, lana este folosita in constructii, iar ministerul Agriculturii si cel al Cercetarii vor sa urmam si noi exemplul. Insa termoizolatia din lana este scumpa si sunt foarte putini producatori in Europa.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 16 Iulie 2017
Citeste mai multe despre: lana, oaie, 1 leu, petre, daea, subventie, risipa,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed