Cazinoul din Constanta, deschis dupa 8 ani vizitatorilor. Motivul pentru care nimeni nu poate urca la etajul cladirii

Ultimul update: Vineri 20 Noiembrie 2015 00:42
Data publicarii: Marti 17 Noiembrie 2015 13:02
Categorie: Social

Dupa ce 8 ani a stat cu usile ferecate, cazinoul din Constanta a primit vizitatori, de ziua Dobrogei. Edificiul a fost deschis publicului doar la parter, caci etajul este atat de degradat, incat ar pune in pericol curiosii.

Cladirea de patrimoniu apartine acum Companiei Nationale de Investitii care a alocat 10 milioane de euro pentru reabilitarea ei. Dar licitatia privind constructorul a fost contestata in instanta.

Cu toate acestea, autoritatile sustin ca totul se va rezolva in curand, iar la vara ar putea incepe lucrarile de restaurare a monumentului.

Cazinoul din Constanta a oferit o imagine dureroasa: a frumusetii de altadata si a nepasarii cu care a fost tratat monumentul de ani de zile.

Eleganta art-nouveau a edificiului si plasarea chiar pe tarmul marii, intr-o zona de promenada, ar fi garantat conservarea lui. Acum insa, s-a degradat in mare masura si trebuie rapid consolidat. Cei care i-au trecut pragul au ramas impresionati de frumusetea salilor, odinioara somptuoase.

Radu Mazare despre Cazinoul din Constanta si investitia de 50 de milioane care va schimba Mamaia

Cazinoul a fost deschis publicului larg, dupa o pauza de 8 ani. Arhitectii din Constanta le-au pregatit vizitatorilor si o expozitie de fotografii pentru a ilustra istoria Cazinoului, de la 1878 pana in prezent, cu toate dramele si povestile de dragoste care s-au petrecut aici.

Istoria lui a fost presarata si de tragedii: cei ruinati la jocurile de noroc sfarseau de multe ori in valurile marii. Unii sunt tentati sa spuna ca aceasta cladire pare urmarita de blestemele celor care si-au pierdut acolo bogatiile. In realitate, autoritatile au condamnat-o la ruina.

Radu Cornescu, arhitect: "Toate ornamentele, pana si pardoseala, toate sunt supuse degradarii pentru ca sunt si geamurile sparte, sunt si porumbei care intra si distrug peretii."

Sute de oameni au trecut pragul cazinoului intr-o singura zi. Multi dintre vizitatori si-au amintit cu nostalgie de anii in care cazinoul era deschis.

Sunt insa vesti bune. Dupa reabilitarea, programata sa inceapa vara viitoare, impresionanta cladire va gazdui spectacole si expozitii, iar turistii se vor putea odihni la ceainarii si cafenele literare.

Ministerul Dezvoltarii a aprobat suma de 9,5 milioane de euro pentru renovare. Anul trecut, cladirea a fost preluata de Compania Nationala de Investitii, aflata in subordinea acestui minister.

Balustrada Cazinoului din Constanta ramane un pericol pentru turisti. Primele masuri luate dupa ce o femeie a cazut in apa

Balustrada Cazinoului din Constanta ramane un pericol pentru turisti. Primele masuri luate dupa ce o femeie a cazut in apa

Simona Tache, Nic Sârbu

Soţul Simonei Tache a murit la 43 de ani: ”Ultimul lui an a însemnat o uriaşă suferinţă”

Psihologii, aproape inexistenți în școlile din România

Medic român stabilit în Germania, despre proteste: ”Toată clasa politică este vinovată”

Afumătorile se umplu cu preparate pentru Paște. Mezelarii lucrează la foc continuu

Proteste în toată țara. Mii de oameni au manifestat în marile orașe

Tudor Chirilă, despre legile justiției: ”Vor transforma România în Disneylandul corupților”

proteste 20 ianuarie, marsul sperantei - 2

“Corupţia ucide”: Există posibilitatea unor încercări de deturnare a manifestanţilor către Palatul Cotroceni

Starea copilului tratat cu ciocolată într-un spital din Iași, după 4 luni de la internare

Primăria Galaţi vrea purificatoare pe motiv că apa de la robinet ar conţine substanţe periculoase

Părerile adolescenților despre homosexualitate. Psihologi: Sunt influenţaţi de părinți

80% dintre hoteluri sunt ocupate pentru acest weekend. Turiștii au dat năvală la munte

Gestul care l-a făcut erou pe un jandarm din Hunedoara. ”A observat persoana și i-a acordat primul ajutor”