Căpșunile românești apar în piețe. Explicația prețului mai ridicat față de cele de import

×
Codul embed a fost copiat

Deşi timid, au apărut în pieţe primele căpşuni româneşti. Sunt recoltate de fermieri care le-au protejat în solarii. Costă 30 de lei kilogramul, aşadar sunt mai scumpe decât cele aduse din alte ţări, însă cei care le-au gustat spun că merită toţi banii.

 

„Prima recoltă, destul de slabă, anul ăsta, din cauza vremii foarte reci, ne-a afectat foarte mult. Nici n-au crescut cât ar fi trebuit de mari dar acum am început" își prezintă un fermier recolta de căpșuni.

Acest fermier din Bihor a adunat doar 17 kg de căpşuni la primul cules de anul acesta. Tufele sunt însă pline de fructe, care se vor coace în următoarele săptămâni. Omul are clienţi fideli care ştiu că dacă dau 30 de lei pe kilogram vor mânca fructe dulci şi parfumate.


„Acuma, sincer să fiu, nu mă uit la preţ, ci mă uit la calitate"

Citește și
Yoshihide Suga
Fiul unui cultivator de căpșuni va deveni prim-ministrul Japoniei. Cine este Yoshihide Suga
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„E scump, dar îs bune căpşunele astea, că am luat şi anul trecut" spun clienții.


Leo, fermier: „În România, căpşunile sunt mai scumpe decât cele care vin din import, gen Turcia, Grecia. Au subvenţii foarte mari din partea statului. Statul îi ajută. Pe noi, în schimb, nu ne ajută deloc. Eu, în două ore culeg şi în două ore ajunge, maxim, pe masă, unde clienţii pot să servească direct. Asta este atuul nostru: fresh, proaspăt şi tot timpul foarte bun, dulce”

Pe de altă parte, cei care cultivă căpşuni în câmp spun că vor ieşi cu fructele pe piaţă abia pe la sfârşitul lunii mai.

Florin Panaite – fermier: „Nu ne-a permis timpul, ploi, frig, brumă, tot ce a fost posibil pentru a ne înrăutăţi treaba.”

Reporter: Cele de import şi-au făcut deja apariţia...

Florin Panaite: „Da, au apărut cele din Grecia, dar acolo există spaţii protejate, închise, care fructele alea nu au văzut nici pământ dar nici vânt. Sunt tratate. Nu ştiu cum ar rezista 7-8 zile pentru a le introduce în ţară când căpşuna noastră românească nu rezista 2 zile pe piaţă.”

Reporter: Care e diferenţa de gust?

Florin Panaite: „Ale noastre când vor apărea sunt mai gustoase din cauză că acumulează zahărul de la soare."

Într-o piaţă din Oradea găsim căpşuni din Grecia, care costă 13 lei kilogramul.


-Cumpără lumea?
-Cumpără juma de kil, un kilogram
, mărturisește vânzătorul.

 

Şi medicii nutriţionişti promovează fructele şi legumele autohtone.

Dr. Oana Pop - medic nutriţionist: „În momentul în care ele sunt din import, şi vin de la țari distanţă, evident că trebuie să fie cu aditivi, pentru a nu se strica pe drum şi sunt tratate cu diverse substanţe, substanţe care vin şi neutralizează toate aceste vitamine foarte sănătoase."

În cel mult două săptămâni vom putea cumpăra căpşuni româneşti cu preţuri ceva mai prietenoase.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
EURES România. 900 locuri de muncă la cules de fructe în Spania. Cu cât sunt plătiți sezonierii români
EURES România. 900 locuri de muncă la cules de fructe în Spania. Cu cât sunt plătiți sezonierii români

Firma Surexport Compania Agraria S.L. din regiunea Huelva, localitatea Almonte, Spania oferă 900 locuri de muncă în agricultură, la recoltarea fructelor: căpșuni, zmeură, mure și afine, se arată într-un comunicat de presă.

Fiul unui cultivator de căpșuni va deveni prim-ministrul Japoniei. Cine este Yoshihide Suga
Fiul unui cultivator de căpșuni va deveni prim-ministrul Japoniei. Cine este Yoshihide Suga

Yoshihide Suga, un aliat vechi al premierului în exerciţiu Shinzo Abe, a câştigat luni cu o majoritate covârşitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia.

Jurnalistă germană, angajată la o fermă la care lucrează și români: O muncă pe care doar ei o pot face
Jurnalistă germană, angajată la o fermă la care lucrează și români: O muncă pe care doar ei o pot face

O jurnalistă din Germania care s-a angajat la o fermă de căpșuni în care lucrează și mulți români, a ajuns la concluzia că munca acolo este foarte grea și poate fi făcută „doar oamenii experimentați din Europa de Est”.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.