Au aparut si in Romania magazinele dedicate stangacilor. De ce aceste persoane nu trebuie obligate sa scrie cu dreapta
Stangacii nu mai au motive sa se chinuiasca sa scrie cu stiloul, si nici sa renunte la dorinta de a fotografia tot ce le iese in cale doar pentru faptul ca aceste obiecte au fost concepute pentru dreptaci.
In sfarsit au aparut si in Romania magazine cu produse dedicate lor. Psihologii spun ca stangacii sunt extrem de creativi si sub nicio forma nu ar trebui fortati sa devina dreptaci, asa cum se intampla in perioada comunista.
Vlad este stangaci si spune ca de cand se stie a fost nevoit sa se adapteze obiectelor din jur, concepute pentru dreptatici. Cele mai multe batai de cap ii da ibricul de cafea: "In momentul cand torn, inclinatia ibriculu este pe stanga. Eu m-am invatat, dar sunt mai sanse sa gresesti". Si cu foarfeca are probleme...
Vlad a pus la cale un proiect care se numeste "Left Handed and Creative", adica "Stangaci si Creativi". In felul acesta vrea sa ii promoveze pe cei ca el.
In ajutorul lor au aparut si magazine cu produse special concepute pentru stangaci.
Pe vremuri, in scolile romanesti copiii nu erau lasati sa scrie cu stanga. Unele invatatoare chiar le legau mana de scaun. Acum, lucrurile s-au schimbat.
Ana este eleva in clasa a treia. O incurca doar stiloul cu penita care a fost conceput pentru dreptaci, dar foloseste un creion special.
Psihologii spun ca stangacii nu ar trebui fortati sa isi foloseasca mana dreapta.
"Copiii de timpuriu manifesta o preferinta pentru folosirea unei maini, in functie de lateralizarea cerebrala. Se doreste sa fie lasati copiii sa isi foloseasca abilitatea asa cum o au ei nascuta: pot sa apara dezechilibre emotionale, pana la tulburari de limbaj", a explicat Aniela Sirbu, psiholog.
Printre cei mai cunoscuti stangaci se numara Mozart, Beethoven, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Bill Gates, Regina Victoria, Fidel Castro, dar si presedintii americani George H. W. Bush, Bill Clinton si Barack Obama. La nivel mondial, 10% din populatie este stangace.