90% din pestele pe care il consumam provine din export. Romanii prefera fructele de mare sau dorada

×
Codul embed a fost copiat

Tara noastra mai produce doar 10% din pestele pe care il consumam.

Ni s-au schimbat gusturile si nici nu mai avem mari unitati de productie de peste autohton.

Inclusiv celebra hamsie o importam de la bulgari. Chiar daca suntem binecuvantati cu Marea Neagra, Dunarea si mii de lacuri, care ar putea fi exploatate, preferam de ani buni fructele de mare, somonul sau dorada mediteraneana.

Pana si la Galati, judet pe malul Dunarii, conform celor mai recente cifre, doar 20% din luciul de apa mai este folosit pentru productia de peste.

In Galati, un oras care ar trebui sa fie plin de pescarii, abia mai gasim cateva. Chiar daca orasul este marginit de Dunare, de Siret si de Prut, iar judetul este plin de lacuri, cel mai mult peste nu provine din zona.

Citește și
fructe de mare
Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vasile Bocaneala, sef serviciu, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura: „Circa 10% din consum. Diferenta de 90% o reprezinta pestele provenit din import, mare parte din el fiind peste oceanic."

Studiile recente au aratat ca romanii mananca intre 4 si 6 kilograme de peste intr-un an. Chiar si la un consum atat de mic, producem si mai putin. Cea mai mare baza de productie ramane Delta Dunarii.

De acolo se aprovizioneaza toata lumea, inclusiv judetele din jur, cum ar fi Galatiul sau Braila.

Scrumbia, care este regina in aceasta perioada a anului, se mai pescuieste in cantitati importante doar la Sfantu Gheorghe. Iar bucatarii abia asteapta sa o gateasca, dupa retete pastrate cu grija:

Sofica Cercel, bucatareasa
: „Reteta este specifica Galatiului. Avem saramura care cuprinde legume - ardei, rosii, cimbru, verdeata, sare, piper, ardei iute si, bineinteles, mamaliga."

Deseori apar si situatii incredibile, care ii iau prin surprindere pana si pe administratorii de restaurante cu specific pescaresc.

Marcel Bejenaru, administrator restaurant pescaresc:Din pacate, hamsie romaneasca gasim si nu prea gasim, mai mult de-aia bulgareasca. Aducem brichete de la mall-uri, adusa din Bulgaria. Spre mirarea mea, chiar am fost aprovizionati si cu crap din Brasov, si chiar si de la Iasi. Crapul de crescatorie e una, crapul de Dunare e altceva, cu totul altceva."

In restaurantele in care saramura de crap era vedeta meniurilor si-au facut loc, in ultimii ani, dorada, somonul si fructele de mare. Pestele autohton este tot mai greu de gasit.

Cristian Baitatescu, sef restaurant pescaresc: „Incercam sa aducem cat mai salbatic. De la pescariile din Tulcea si, uneori, cel oceanic, de la hipermarketurile din Galati. In ultimul timp toata lumea se axeaza pe dorada, somon."

Specialistii spun ca o revigorare a acvaculturii este absolut necesara in tara noastra. Numarul unitatilor de productie scade de la an la an. Iar alimentatia, chiar daca nu mai este dictata de sloganul "nici o masa fara peste", nu poate fi lipsita de acizii grasi, vitaminele si mineralele din peste. 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Care este cel mai sanatos peste din apele Romaniei. Grasimea lui reduce colesterolul si protejeaza inima
Care este cel mai sanatos peste din apele Romaniei. Grasimea lui reduce colesterolul si protejeaza inima

 Mai este putin pana cand vom sarbatori Pastele. Inainte, avem insa Duminica Floriilor. Drept pentru care va recomandam, din nou, sa consumati peste. De trei ori pe saptamana, daca aveti posibilitatea.

Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete
Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete

Sambata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Bunavestire, iar pentru cei care tin post este si prima dezlegare la peste. Asa se explica aglomeratia de vineri din piete si fuga dupa marfa proaspata, in special crap si scrumbie.

Cativa barbati din Braila au trait o aventura periculoasa: au facut un gratar pe un sloi de gheata care plutea pe Dunare
Cativa barbati din Braila au trait o aventura periculoasa: au facut un gratar pe un sloi de gheata care plutea pe Dunare

Oamenii au venit pregatiti cu mici, peste si bautura, cat sa le stropeasca pe toate si sa incalzeasca atmosfera.

Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani
Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani

Intampinam sarbatoarea Floriilor cu cel mai mare pastrav de cultura. Se numeste curcubeu, provine din Statele Unite si e crescut de toate fermele din Romania cu destinatia supermarket.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.