200 de spitale din Romania dispar in 2011. Ce punem in loc?
Doua schimbari majore vor bulversa la anul sistemul medical. 200 de astfel de spitale vor fi disparea si medicii vor lua mai putini bani. Pe de o parte, ramanem cu jumatate dintre spitale pentru ca se vor inchide cele neperformante.
Iar pe de alta parte, se vor inaspri criteriile de acordare a sporurilor in cazul medicilor de la tara. Decizia este discutabila, in conditiile in care si asa sunt extrem de putini.
Spitalele se vor transforma in azile de batrani si in crese, in functie de nevoile sociale ale zonei, a declarat presedintele Traian Basescu.
Este si cazul spitalului din Bolintin Vale, judetul Giurgiu. Un titlu nou dat, cu opt ani in urma, unui vechi dispensar comunist. Teoretic, aici ar trebui sa fie tratati 90.000 de oameni din 15 comune si sate.
Tot spitalul e de fapt un azil urias. In saloane sunt numai batrani, internati in conditii precare.
Si totusi directorii raporteaza o cifra anuala de 6.000 de pacienti, pentru care primesc 150.000 de euro, plus medicamente care, nefolosite, expira.
Autoritatile vor sa inchida acum toate institutiile care nu au aparatura, medici si terapie intensiva.
Alternativa celor care locuiesc in preajma lor ar trebui sa ramana cabinetele de familie. Un alt ordin inaspreste insa si conditiile de acordare a unor sporuri. Rezultatul: 75% dintre doctorii care lucreaza in mediul rural pierd intre 5 si 60% din venituri. Deficitul de cabinete s-ar dubla.
Lipsiti de ingrijire primara in localitatile lor, oamenii vor migra spre spitalele din orase, unde oricum 50% din pacienti sunt din rural. Asistenta medicala de urgenta va fi astfel sufocata de cazuri care puteau fi rezolvate si in cabinete de familie.
Asadar dispar si spitalele, si cabinetele? Ce punem in loc? Despre strategia de sustinere a mediului rural, Ministerul Sanatatii nu a dorit sa faca niciun comentariu.