Medicii se pregatesc pe Facebook de greva generala. Salarii decente si conditii normale de lucru, principalele revendicari

Lumea medicala fierbe dupa decizia Curtii Supreme de Justitie care a stabilit clar ca doctorii nu au voie sa primeasca nici un fel de atentie, de la pacientii pe care i-au tratat.
Un grup creat pe Facebook, denumit "Medici gata de greva generala" a adunat 14 mii de membri in doar 3 zile. Doctorii spun clar ca nu vor spaga, ci salarii decente, program si conditii de lucru normale.
Una dintre metodele pe care le discuta pentru a convinge Guvernul sa le satisfaca cerintele este demisia in bloc.
Plicul cu bani este la fel de umilitor pentru medic, cum este si pentru pacienti, spun mii de doctori pe internet. Si totusi, statul nu le da o alta varianta de supravietuire. Un medic rezident din Targu Mures are un salariu de 1000 de lei net plus o bursa de 670. A decis sa nu primeasca "atentii" de la pacienti, asa ca este nevoit sa locuiasca impreuna cu parintii.
"Astazi e zi de salariu, pe card am 4 lei si 72 de bani, de trei zile trag de la 7 lei si ceva. De mai putin de o luna de zile m-am mutat inapoi acasa din chirie pentru ca nu imi permiteam", declara acesta.
Dupa mai bine de 17 ani de medicina de urgenta, doctorul Cotizo a ajuns la aproximativ 3000 de lei, suma care include si sporurile. E fericit ca a reusit sa-si cumpere o casuta batraneasca langa Sibiu si circula cu motocicleta, pentru ca e mai ieftin. Recunoaste ca a primit bani de la pacienti, desi in medicina de urgenta omul nu vine pregatit cu plicul. N-a cerut, dar nici n-a refuzat.
"Nu am cheltuieli foarte mari ca persoana, nu vreau sa-mi cumpar Lamborghini, nu vreau sa-mi iau case pe nu stiu unde. Asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa fie asa."
Singura solutie cinstita de castig pentru un medic care lucreaza intr-un spital de stat sunt garzile. O cercetare realizata la comanda sindicatelor sanitare arata ca doctorii au in medie 90 de ore de garda pe luna, platite foarte prost sau chiar deloc.
"Se practica sase garzi pe luna sau zece garzi pe luna. La sarbatori aceste garzi se cumuleaza si ajungi ca un medic sa lucrezi pana la peste 50 de ore in continuu”, explica un medic de la Spitalul Judetean Targu Mures.
Doctorii sunt suparati ca statul ii considera functionari publici, dar refuza sa le plateasca orele suplimentare.
"Este intolerabil sa fim priviti ca functionari publici. Un medic de terapie intensiva, un chirurg in momentul in care el trebuie sa stea in sala de operatie, si operatia nu dureaza doua ore, ci dureaza 6 ore, ar trebui sa-si impacheteze lucrurile si sa plece in mijlocul operatiei", Mihai Gafencu - medic Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu" Timisoara.
Cei mai multi isi condamna colegii care pretind plicul inainte de a-si face datoria. Sunt revoltati ca oamenii au ajuns sa creada ca nu vor fi tratati daca nu platesc.
„Daca omul nu are, trebuie sa faca imposibilul ca sa se faca bine.„
Pana in acest moment, medicii nu au stabilit o forma clara de protest. Discuta despre greva generala, care le este interzisa prin lege, dar, mai ales, despre demisia in bloc. Sunt convinsi ca statul i-ar lua in seama doar daca s-ar trezi cu cateva mii de demisii pe masa, intr-o singura zi.