Romania, pe locul 3 in topul european al persoanelor cu afectiuni psihice. 10% dintre romani sunt diagnosticati
Problemele psihice au ajuns sa tulbure vietile tot mai multor romani, astfel ca tara noastra ocupa locul 3 intr-un clasament european. Medicii specialisti spun ca in ultimii ani s-a dublat numarul celor care sufera de afectiuni psihice si ajung la spital.
Si mai grav este ca exista si alti suferinzi care nu se afla in nicio evidenta medicala, pentru ca nu au cerut ajutor de specialitate.
Necazurile de la serviciu au doborat-o pe o femeie care a sarit dintr-un episod in altul de depresie. Nu mai avea incredere in ea si orice mica problema ii agrava starea fragila. Asa a ajuns la psihiatru si a avut nevoie si de tratament medicamentos.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Nimic nu-ti mai face placere, constati ca nu-ti mai place nimic"
Problemele care tulbura linistea psihica a romanilor sunt tot mai frecvente de aceea si numarul celor care ajung in spitalele de specialitate s-a dublat in ultimii ani. Cele mai intilnite sint depresiile legate de slujba, de problemele conjugale, si de neajunsurile financiare.
"Este o societate care merge mult pe fragilizare si vulnerabilizare, dar care pe de alta parte poate fi privita si ca un fel de lupta", spune Dr. Simona Trifu, medic psihiatru la Spitalul Alexandru Obregia.
Romania se afla astfel pe locul 3 intr-un clasament european, dupa Estonia si Polonia, iar doctorii vorbesc de o crestere alarmanta a celor care sufera de boli psihice.
"Trebuie o evaluare pertinenta, din partea medicului de familie, din partea psihologului", mai spune dr. Simona Trifu.
Datele organizatiei mondiale a sanatatii arata de altfel ca 10 la suta dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu probleme mintale.
De la cei suferinzi de marunte depresii pana la schizofrenici sau alcoolici, multi pacienti sunt inghesuiti in spitalele de psihiatrie. In toata tara sunt doar 44 de asemenea unitati, unde bolnavii sunt intampinati de personal insuficient si de cele mai multe ori indopati cu pastile.