7 ani de cand autoritatile se balbaie din cauza cardului de sanatate. Cum se pierd milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Sunt mai multe amanari decat carduri tiparite. Asa s-ar putea descrie istoricul producerii si distribuirii cardului electronic de sanatate, care are toate sansele sa intre in al 7-lea an de intarzieri.

Joi, ministrul Sanatatii a anuntat ca abia prin 2014 documentul va ajunge la asigurati, si nu luna viitoare cum trebuia.

Chiar daca la Imprimeria Nationala s-au tiparit deja 2,5 milioane de carduri, nu are cine sa le trimita la asigurati. Acum se asteapta avizarea unei ordonante de urgenta privind distributia lor. Asta, desi inca din septembrie doctorii de familie au spus ca nu sunt obligati sa dea documentele, pentru ca nu sunt platiti.

"Asa cum am convenit la nivel politic, cardul va fi distribuit prin posta. De finalizat in vara anului viitor toate cardurile, pana in toamna distribuite. Introducerea din semestrul 4", a spus Eugen Nicolaescu.

Peste 13 milioane de euro. Atat costa refuzul medicilor de familie de a distribui cardurile de sanatate. CNAS trebuie sa trimita prin posta cele 16 milioane de carduri, iar asta inseamna cheltuieli in plus.

Citește și
card profesional - sample
Cardul profesional, un instrument deocamdata inutil somerilor. Firmele nu au cititoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Totodata, e posibil ca in sate documentele sa fie date oamenilor prin intermediul primariilor.

Astfel, pentru introducerea cardului electronic lucreaza 4 institutii: Casa Nationala de Sanatate, Ministerul Sanatatii, Imprimeria Nationala si Directia Generala de Pasapoarte din MAI.

Ministerul Sanatatii plateste pentru fiecare card in parte cate 2,2 euro.

CNAS lanseaza comanda si trimite Imprimeriei Nationale lista cu asiguratii pentru care se emite cardul. In medie, 1 milion pe luna.

Iar imprimeria Nationala produce cartelele goale cu CIP incorporat si le trimite pentru personalizare la MAI. Apoi se intorc la imprimerie, se aseaza in plicuri si se distribuie prin posta.

Pana acum s-au cheltuit deja peste 50 milioane de euro, inclusiv pentru sistemul informatic. Pe asigurat nu-l va costa nimic documentul care va deveni obligatoriu abia in 2015.

Drumul de 1.3 mil. euro al Cardului National de Sanatate. Din buzunarul romanului ... in mainile DNA

In urma cu cateva luni, Corpul de Control al Guvernului anunta ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru neregulile pe care le-ar fi facut fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in proiectul privind cardul national de sanatate.

Conform unui raport publicat in presa, Lucian Duta ar fi produs o paguba de aproape 1,3 milioane de euro Imprimeriei Nationale, care tipareste aceste carduri. "Din contra", vine replica celui acuzat, "succesorii sai numiti de premierul Ponta sunt cei care au blocat totul".

Pentru ca presupusa paguba a Imprimeriei Nationale depaseste un milion de euro, "corpul de control al primului-ministru va sesiza Directia Nationala Anticoruptie" pentru "fapta presedintelui CNAS, domnului Nicolae Lucian Duta, care in perioada 1 septembrie 2010 - 8 mai 2012 nu si-a indeplinit ori si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu si obligatiile asumate" in implementarea Cardului National de Sanatate, care ar fi trebuit sa fie distribuit fiecarui cetatean roman pana la jumatatea anului trecut.

Cei de la Corpul de Control sustin ca intarzierile au fost cauzate de Lucian Duta si au provocat Imprimeriei Nationale o paguba de 1.274.000 euro din cauza neproducerii cardului.

"Imprimeria Nationala nu are nici un fel de pierderi in acest moment, practic a cumparat toate materialele necesare producerii cardurilor si stau cu ele pe stoc asteptand semnalul de la Casa Nationala.", a spus Lucian Duta.

In plus, Lucian Duta spune ca proiectul cardurilor de sanatate ii apartine, dar a fost blocat de cand a plecat de la conducerea Casei Nationale de Sanatate, in urma cu mai bine de un an.

Oriunde se va duce, pacientul va introduce cardul intr-un cititor care este legat de softul informatic al CNAS. Fie ca e vorba de ridicare retetei de la farmacie, o consultatie la medicul de familie sau o internare in spital. Astfel se va sti totul despre orice pacient, si vor fi eliminate retetele false si internarile fictive.

Ce informatii va contine cardul de sanatate

Documentul contine informatii medicale vitale, cum ar fi grupa de sange si RH-ul, care i-ar ajuta mult pe medici in cazul unor tragedii similare cu cea din Muntenegru.

Cardul va contine la vedere pe langa nume si prenume si codul de identificare in sistemul de sanatate. In plus, va avea un cip pe care vor fi incarcate de catre medicul de familie si alte informatii esentiale: CNP-ul, grupa sanguina, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar si datele de contact ale doctorului.

Cu o hartie notariala, semnata in timpul vietii, puteti deveni si donator de organe. Cu acesta foaie mergeti apoi la doctor care va introduce pe cip acordul dvs pentru donare.

"Pana la final de iulie vrem sa avem 200.000 facute. Pana la sfarsitul anului, 7, 5 milioane", declara in urma cu aproximativ 4 luni Cristian Busoi, presedinte CNAS.

Cardul constituie una din componentele sistemului informatic sanitar care alaturi de reteta si dosarul electronic al pacientului vor simplifica si imbunatati serviciile medicale , promit oficialii. Asta in cativa ani, cand toate spitalele farmaciile si cabinetele vor fi interconectate.

Vorbim insa de o strategie pe termen lung , de vreme ce abia la un an de la introducere, reteta electronica e folosita la nivel national in proportie de 98%.

Si abia din 2014 va incepe si testarea pilot pe 5000 de pacienti a dosarului electronic, care ar trebui sa adune istoricul medical al fiecarui bolnav macar de la data intrarii in vigoare a sistemului.

Pericolul din cardul de sanatate. De ce nu trebuie sa apara istoricul medical al pacientului

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, considera ca un card este "un instrument periculos pentru societate" si ca istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe cardurile de sanatate.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a spus, miercuri seara, la Bistrita, la o intalnire cu medicii bistriteni care s-au reunit la Zilele medicale bistritene, ca un card este "un instrument periculos pentru democratie".

"Intr-o tara cu o democratie formala cum e Romania, in care lumea a uitat traditia democratica, in care frica si conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate si pentru democratie, pentru ca el nu e protejat si politicienii nostri, decidentii nostri nu au experienta democratiei. Poate fi utilizat impotriva cetateanului. Asa cum acum toata lumea e ascultata si apar stenograme si se pot distruge vieti, la fel si cardul poate fi utilizat. El nu trebuie sa cuprinda decat nume, prenume, faptul ca a platit sau nu, dar nu si istoricul medical al pacientilor, deoarece e o relatie intre medic si pacient, si nu intre cel care plateste", a declarat recent Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru ca Agentia Nationala de Integritate a declarat ca exista suspiciuni asupra sa.

"Dupa o ancheta pe care a facut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat ca nu exista acea fapta, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (...) Era deja criminal de razboi, voiau sa-l impuste pe un om care avea competenta si stia ce inseamna sistemul. Nu mai e", a spus Astarastoae.

Intrebat ulterior de jurnalisti in legatura cu problema cardurilor de sanatate, Astarastoae a spus ca va lupta pentru ca acestea sa nu contina informatii medicale ale pacientilor.

"La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atentia ca nu este bine sa concentram datele si mai mult chiar exista o declaratie a Comitetului privind Drepturile Omului in care se spune ca lupta impotriva coruptiei si terorismului nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa facem abuz de informatii pe sisteme informatice, pentru ca ele pot duce la o limitare a democratiei si a libertatii", a afirmat presedintele CMR.

In opinia acestuia, cardurile de sanatate trebuie sa contina doar informatii care tin de controlul financiar. "Trebuie sa contina: nume, prenume, platile care s-au facut, daca pacientul e asigurat sau nu si serviciile care au fost decontate", a adaugat acesta, dand ca exemplu candidatura, in 1996, a "unei persoane dintr-un centru universitar", iar in presa a aparut ca fusese internat intr-un spital de psihiatrie cu o depresie, cand era student in anul III.

"Acea persoana s-a retras din cursa, altii au luat concursul. Deci informatiile medicale sunt periculoase", a declarat el. Totodata, presedintele CMR a spus ca, in ceea ce priveste distribuitorii de carduri, acestia nu ar trebui sa fie medicii de familie, decat daca ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014. 

Parintele Cleopa, catre enoriasii Manastirii Gai: "Cardul de sanatate e unealta diavolului"

Distribuirea cardurilor de sanatate si donarea de organe au devenit subiecte dezbatute si in biserici. La Manastirea Gai, enoriasii au fost sfatuiti de catre parintele Cleopa Jurj, duhovnicul manastirii, sa nu accepte cardul pentru ca e “unealta diavolului".

Enoriasii au primit acest sfat chiar la slujbele tinute de catre cunoscutul preot aradean. Contactat de stirileprotv.ro/vest, parintele Cleopa a confirmat ca le recomanda oamenilor sa nu accepte cardul si donarea de organe.

Doar plecand de la faptul ca, citit invers, card inseamna drac, spune totul despre aceasta unealta a diavolului. Va contine informatii prin care oamenii pot fi controlati foarte usor. Daca oamenii accepta sa fie donatori de organe, pot deveni vanati pentru organele lor”, spune parintele Cleopa.

Acesta afirma ca a auzit despre cazuri de oameni rapiti si gasiti apoi fara organele vitale, petrecute in strainatate.

“Au fost batrani gasiti in padure fara organe. Trebuie luate in considerare toate aceste lucruri. Cei care vin la manastire sunt precum copiii mei, trebuie sa ii sfatuiesc, sa le spun ceea ce stiu”, declara preotul aradean.

manastirea gai

Arhiepiscopia Aradului are un punct de vedere neutru legat de predicile parintelui Cleopa.

Biserica Ortodoxa nu si-a exprimat inca o pozitie oficiala in legatura cu anumite subiecte aflate in dezbaterea publica, precum cardul de sanatate, cifra 666 sau identificarea biometrica. Parintele Cleopa are niste opinii. Fiecare isi asuma responsabilitatea afirmatiilor, care trebuie sa fie raportate la credinta autentica”, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, parintele Vasile Pop.

Pe site-ul Patriarhiei Romane scrie ca “Biserica binecuvinteaza orice practica medicala in vederea reducerii suferintei din lume, prin urmare si transplantul efectuat cu respect fata de primitor si de donator, viu sau mort”.

Cardul de sanatate a fost lansat la Arad, unde sistemul electronic este testat in premiera nationala inainte ca programul sa fie extins.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ateroscleroza poate fi prevenita. Secretul evitarii problemelor sta in controlul grasimilor
Ateroscleroza poate fi prevenita. Secretul evitarii problemelor sta in controlul grasimilor

Verdictul medicilor: ateroscleroza poate fi prevenita. Si totusi, grasimile acumulate pe vasele de sange ucid anual milioane de oameni.

Cardul profesional, un instrument deocamdata inutil somerilor. Firmele nu au cititoare
Cardul profesional, un instrument deocamdata inutil somerilor. Firmele nu au cititoare

Dupa cardul de sanatate, autoritatile au mai inventat un instrument similar, care este dedicat celor aflati in cautarea unui loc de munca.

Cardul de sanatate din Romania, valabil in 31 de tari. Aplicatia care te invata sa-l folosesti
Cardul de sanatate din Romania, valabil in 31 de tari. Aplicatia care te invata sa-l folosesti

Doi europeni din cinci au un card de sanatate atunci cand pleaca in vacanta. Din fericire, si la noi, din 2007 incoace, numarul romanilor care au cerut documentul in baza caruia pot primi ingrijiri medicale de urgenta a crescut de opt ori.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.