Doctor Ov, despre lupta impotriva diabetului: cum te poti feri de factorii care favorizeaza boala secolului 21
Organizatia Mondiala a Sanatatii trece la solutii extreme pentru a lupta cu boala secolului 21, diabetul.
OMS solicita ca preturile bauturilor care contin zahar sa creasca cu 20%, masura prin care incerca sa reduca 3 dintre afectiunile momentului: diabetul, obezitatea si cariile dentare. Scaderea consumului de zahar ar reduce si numarul bolnavilor de diabet, ajuns la cote alarmante: aproximativ 350 de milioane in toata lumea. In Romania sunt un milion si jumatate.
Numarul diabeticilor este in continua crestere, iar daca actualul ritm nu este oprit, peste 20 de ani vor fi de doua ori mai multe decese cauzate de diabet decat acum, anunta OMS.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Diabetul scade speranta de viata cu 5-10 ani. Afecteaza inima, vasele de sange sau rinichii, dar este si o cauza a orbirii.
Dr. Ovidiu Penes spune ca o disciplina riguroasa a alimentatiei este prima regula pentru a nu cadea victima sindromului metabolic si diabetului. Alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, obezitatea si stresul sunt principalii factori ai aparitiei diabetului, boala care te transforma intr-un sclav al insulinei din momentul in care pune stapanire pe tine.
"Esti om modern, traiesti intr-un oras supra populat, cel mai probabil esti si victima alimentatiei. Dulciurile rafinate vor trece foarte repede in sangele tau pancreasul va reactiona si le va introduce rapid in celule. Bineinteles, metabolismul celular este depasit si tot excseul se va depune sub forma de grasime. Evident nu este bine pentru ca tot metabolismul tau va fi dat peste cap. Ce ai de facut? Mananca carbohidrati cu indice glicemic mic, de exemplu orez salbatic cu bob lung, legume, salata foarte multa. De ce? Pentru ca molecula lor este lunga si sucurile digestive vor digera treptat aceasta molecula si glucoza va intra treptat in sistemul tau sangvin, astfel incat, la nivel celular va putea fi utilizata pentru producerea de energie foarte multe ore. O masa de orez, un bol de orez mancat dimineata iti va asigura necesarul de energie, deci de carbohidrati, pe tot parcursul de 8 ore sau de 12 ore in functie de digestia proprie si nici nu vei depune nimic sub forma de grasime", explica Dr. Ov.