Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani
Deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru, susţine că înclinaţia românilor spre autoconsum "ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" pentru că grădinile, coteţele şi atelierele din curte produc PIB, nu şi impozite.
Fostul liberal a postat pe contul său de pe Facebook un mesaj intitulat ”Punguța cu doi bani”, în care a încercat să explice faptul că neimpozitarea produselor țăranilor produce pagube la bugetul de stat.
"Punguţa cu doi bani...
Fiecare ou mâncat de la găină din curte 'văduveşte' bugetul de cincizeci de bani ! :-)
Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.
În schimb, oul din coteţ, în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban.
La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădina, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stană etc. etc.
Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.
Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" - a scris Vosganian pe rețeaua de socializare.
Această postare a avut peste 260 de distribuiri și zeci de comentarii, majoritatea critice la adresa autorului - fapt care l-a determinat pe acesta să revină cu un nou mesaj.
”Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje.
Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea... abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum.” - afirmă Varujan Vosganian.
În 2006, Vosganian a fost numit în funcția de ministru al economiei și comerțului în Guvernul Tăriceanu, apoi, din decembrie 2012 până în octombrie 2013, a fost ministru al economiei în guvernul Ponta 2.
În 2013, DIICOT a solicitat începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian pentru „complot si subminarea economiei naționale”, însă Sebatul României a respins această cerere.
Procurorii l-au acuzat că a favorizat compania Interagro, deținută de magnatul Ioan Niculae, să obțină prețuri preferențiale de la compania de stat Romgaz.