Tăriceanu, despre scrisoarea celor 12 ambasade: ”Total deplasată”

Călin Popescu Tăriceanu
Agerpres

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că este "total deplasată" scrisoarea celor 12 ambasade care îşi exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept în România.

"Total deplasată (scrisoarea - n.r.), am impresia că se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred că răspunsul primului ministru a fost cel potrivit şi cred că, dacă ambasadorii au anumite chestiuni asupra cărora doresc să fie informaţi, pot să folosească căile diplomatice, anume Ministerul de Externe", a afirmat Tăriceanu.

Întrebat despre mesajul transmis de PSD referitor la faptul că ministrul de Externe ar fi trebuit să se implice mai mult, Tăriceanu a răspuns: "Nu sunt la curent cu modul în care s-a desfăşurat comunicarea între minister şi ambasade şi nici nu ştiu care sunt subiectele la care se face referire.”

El a reiterat că preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu au făcut nicio referire concretă la deciziile luate de România care reprezintă paşi înapoi.

"Problema pe care eu o văd este următoarea: aş vrea o referire concretă, nu ştiu care sunt paşii, pentru că nici Tajani, nici Timmermans nu vorbesc concret care sunt elementele, care sunt deciziile care reprezintă paşi înapoi care să le genereze această îngrijorare. Dacă îngrijorarea lor este generată de ştirile care sunt vânturate în presă, de toate comentariile, de toate zvonurile, atunci sigur că problema se pune altfel. Eu cred că din partea autorităţilor române, din partea Guvernului, din partea echipei care a fost constituită la nivelul primului ministru pentru discuţia pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pot să aibă toate informaţiile necesare în aşa fel încât, pe baza lor, să poată să facă o analiză obiectivă şi să nu se orienteze după titlurile din presă", a punctat Tăriceanu,potrivit Agerpres.

Citește și
Liviu Dragnea si Viorica Dancila
Dăncilă, replică la apelul celor 12 ambasade: ”Nu fac agenda prim-ministrului”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Şeful Senatului a susţinut că, în momentul de faţă, nu vede care ar fi elementele concrete ce ar putea să justifice invocarea articolului 7 din Tratatul de aderare la UE.

"Invocarea articolului 7 poate să fie făcută, aşa cum vă spuneam, nu după titluri de presă, ci după elemente concrete. În momentul de faţă, eu nu văd care sunt elementele concrete ce ar putea să justifice invocarea articolului 7. De altfel, am văzut că există foarte multă prudenţă şi nu am văzut această invocare de care vorbiţi dumneavoastră decât la nivelul presei", a subliniat Tăriceanu.

De asemenea, întrebat dacă aceste declaraţii au intimidat Guvernul în a da ordonanţele de urgenţă care ar trebui să pună în acord Codurile cu deciziile CCR, Tăriceanu a afirmat că nu ştie dacă Executivul avea în plan să adopte aceste ordonanţe.

"Nu ştiu dacă Guvernul avea în plan să dea aceste ordonanţe ca să putem vorbi de o intimidare, dar mi se pare întrebarea puţin nefirească. În schimb, am remarcat că ieri Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o declaraţie publică foarte bine fundamentată, care relevă următorul lucru şi care pentru mine este îngrijorător - adică dacă oficialii europeni sunt îngrijoraţi în egală măsură vă spun că şi oficialii români sunt îngrijoraţi pentru modul în care, prin declaraţiile publice, se încearcă influenţarea deciziilor în justiţie.

Eu cred că în România niciun membru al Guvernului sau al Parlamentului nu a îndrăznit să dea indicaţii instanţelor sau procurorilor cum să instrumenteze un dosar, dar văd acest lucru petrecându-se la nivelul oficialilor europeni, lucru care sigur că mă îngrijorează profund. Asta înseamnă că există un dublu standard, există un limbaj, hai să zicem, pentru public şi o altă modalitate de acţiune concretă. Dacă doamna Kovesi este preferata Parlamentului European pentru funcţia de procuror general, ceea ce pare să fie cazul, au să negocieze politic, cum nouă ne recomandă să nu facem, această poziţie împreună cu Consiliul European", a adăugat Tăriceanu.

12 ambasade s-au arătat îngrijorate de statul de drept în România

Douăsprezece ambasade ale mai multor state - parteneri internaţionali şi aliaţi ai României -, printre care Franţa, SUA şi Germania, şi-au exprimat "îngrijorări cu privire la statul de drept" din ţara noastră şi au solicitat, miercuri, părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ''să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei".

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, a fost semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

Departamentul de politică externă al PSD a replicat că scrisoarea celor 12 ambasade încalcă "explicit" prevederile Convenţiei de la Viena, potrivit cărora comunicarea oficială a ambasadelor se face cu Ministerul Afacerilor Externe şi că reprezintă "o lipsă de curtoazie" faţă de un guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacția PSD după mesajul dur al celor 12 țări pentru Guvernul României
Reacția PSD după mesajul dur al celor 12 țări pentru Guvernul României

Partidul Social Democrat a reacționat, miercuri, după scrisoarea adresată de douăsprezece ambasade acreditate la București. Acestea și-au exprimat îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Dăncilă, replică la apelul celor 12 ambasade: ”Nu fac agenda prim-ministrului”
Dăncilă, replică la apelul celor 12 ambasade: ”Nu fac agenda prim-ministrului”

În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, în contextul în care douăsprezece ambasade ale mai multor state şi-au exprimat "îngrijorări cu privire la statul de drept" din ţara noastră.

Dăncilă, surprinsă de avertismentele UE: ”Declarația lui Timmermans a produs neclarități”
Dăncilă, surprinsă de avertismentele UE: ”Declarația lui Timmermans a produs neclarități”

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat miercuri surprinsă de mesajele de avertisment transmise de oficialii Comisiei Europene, ai Parlamentului European și de reprezentanți ai ambasadelor din 12 țări despre statul de drept din România.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.