Ponta, inculpat in dosarul Sova: DNA a pus sechestru pe averea sa. "Am pus la dispozitie apartamentul pe care il detin"
Victor Ponta este de luni inculpat in dosarul Sova, iar anchetatorii i-au pus sechestru pe avere. Premierul Romaniei a ajuns din nou la DNA, unde procurorii i-au schimbat calitatea din dosarul de coruptie in care este cercetat, din suspect in inculpat.
CITESTE SI: Toate informatiile despre sedinta de urgenta a coalitiei de guvernamant, actualizate in timp real.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Anchetatorii ii imputa fapte de coruptie, pe care le-ar fi savarsit inainte sa ajunga in fruntea guvernului. Ponta s-a folosit de dreptul la tacere si a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor.
Evenimentele de luni, 13 iulie:
-► Ponta: Am pus la dispozitie apartamentul pe care il detin
-► Iohannis, despre Ponta: "Vom colabora institutional"
-► Gafa pe Twitter-ul Euronews: "Victor #Monta"
-► Ion Iliescu: Retragerea lui Ponta, o greseala
-► Rovana Plumb sustine prelungirea interimatului la sefia PSD
-► Premierul este inculpat, procurorii DNA au dispus sechestrul pe averea sa
-► Liviu Dragnea: Retragerea, 'o greseala'
-► Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul DNA
-► Declaratiile liderilor PSD
-► Opozitia cere demisia premierului
Ponta despre sechestru: Am pus la dispozitie apartamentul pe care il detin, e o procedura normala
'Procurorul apreciaza ca toti cei din dosar, nu doar eu, au produs un prejudiciu de 180.000 de lei. Eu evident ca am pus la dispozitie apartamentul pe care il detin. (...) il aveam (contractul apartamentului- n.r.) si l-am dat avocatei, l-a depus imediat. Sotia mea e europarlamentar, nu voiam sa ii sechestreze contul sau altceva. si asta, pana la urma, e o procedura normala', a declarat Ponta.
Prim-ministrul a aratat ca a aflat din presa, cu o ora inainte de a se prezenta la DNA, faptul ca procurorul va dispune masura sechestrului in cazul sau, Ponta comentand ca 'presa e foarte bine informata'.
De asemenea, el a punctat ca expertiza financiar-contabila dispusa la solicitarea sa si a avocatei sale va dovedi ca nu a produs niciun prejudiciu.
'A fost o discutie extrem de scurta. Procurorul a dispus, asa cum era normal, o expertiza financiar-contabila, eu sunt convins ca in urma acestei expertize care se finalizeaza in luna august va rezulta ceea ce ANAF-ul deja a spus si celelalte institutii ale statului, si anume ca in urma cu 8 ani nu am eludat nici macar un leu, vreo taxa si nu am produs niciun prejudiciu', a mai spus Ponta la Antena 3.
Premierul a afirmat ca nu va da declaratii la DNA pana nu se va finaliza expertiza, aratand totodata ca procurorii sunt cei care trebuie sa ii dovedeasca vinovatia si nu invers.
'Eu cred ca toti oamenii din aceasta tara, poate cu exceptia mea, ca la mine nu se aplica, procurorul trebuie sa dovedeasca ca e vinovat, nu eu ca sunt nevinovat, ca eu pot sa va spun acum ca sunt nevinovat', a mai afirmat Victor Ponta.
Iohannis despre Ponta: Vom colabora institutional
"Punctul meu de vedere in aceasta chestiune este foarte bine cunoscut inca din 5 iunie. Nu am nimic de adaugat, imi mentin aceasta evaluare. In rest, cred ca este bine sa ne concentram pe relatia cu Spania. Dar vom colabora institutional ca sa nu las in suspans", a spus Iohannis, dupa intalnirea pe care a avut-o cu premierul spaniol Mariano Rajoy, intrebat cum va colabora cu Guvernul si cu Victor Ponta dupa ultima decizie a DNA.
Ion Iliescu: Retragerea lui Ponta, o greseala
Ion Iliescu a criticat gestul lui Victor Ponta de a se retrage din fruntea PSD, precizand intr-o declaratie pentru Gandul ca ste o greseala din partea lui Ponta ca a luat aceasta decizie fara a se consulta cu colegii sai. ”Era firesc ca el sa aiba intai un dialog cu conducerea colectiva a partidului si sa urmeze aceasta decizie personala printr-o consultare, ceea ce n-a facut-o si nu este bine. Fara indoiala este o greseala din partea lui Victor Ponta. Era firesc sa existe o deliberare, cel putin in executivul sau, nu a fost bine, nu a fost bine”, a spus fostul presedinte al Romaniei.
Iliescu a spus ca nu a avut nicio discutie cu Victor Ponta pe acest subiect, dar ca asteapta sa aiba un dialog cu premierul. ”Este un moment de cumpana care il priveste pe el pe de o parte, dar si conducerea partidului care ar trebui sa reflecteze asupra modului in care va actiona in continuare. Nu, nici vorba, sunt deja ani care ma despart ca generatie, dar sunt alaturi de partid si conducerea sa, sunt sigur ca se vor gasi solutii pentru a iesi din acest moment de cumpana. Trebuie neaparat sa fie un forum de dezbatere a acestei situatii, prima data in conducerea restransa si apoi intr-un forum mai larg. Nu stiu daca o sa fie nevoie de Congres, este o chestiune care trebuie deliberata in cadrul Comitetului Executiv. Nu mi-a spus nimic Ponta”, a declarat, pentru Gandul, Iliescu.
Rovana Plumb sustine prelungirea interimatului la sefia PSD
Presedinta Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a anuntat ca sustine prelungirea unui interimat la conducerea formatiunii, varianta votata si acceptata de Biroul Permanent National al partidului, si adauga ca PSD trebuie sa actioneze ca o echipa, dezbinarea reprezentand un avantaj pentru adversarii politici.
"Premierul Victor Ponta a propus prelungirea unui interimat votat si acceptat de BPN. Sustin aceasta formula si cred ca toti colegii mei ar trebui sa o sustina; presedintele Consiliului National, conform statutului, asigura conducerea partidului pentru orice perioada de interimat, intre Congrese. Cei care vorbesc despre organizarea unui congres acum nu se raporteaza la binele PSD, ci la sperantele oponentilor nostri. Nu avem de ce sa organizam congrese prin care sa facem jocurile adversarilor PSD, pentru ca riscam ca, pe parcurs, sa pierdem guvernarea, dar si aliatii pe care ii avem. Iar de castigat nu am castiga nimic", afirma presedinta Consiliului National al PSD intr-o declaratie politica transmisa luni AGERPRES.
Rovana Plumb subliniaza in context ca, "in toate momentele sale importante, PSD s-a comportat ca o echipa".
"Asta trebuie sa se intample si acum. Astazi, PSD e condus de o echipa solida; trebuie sa actionam si in continuare ca o echipa - nu sa ne atacam unii pe altii. Dezbinarea ar fi un avantaj nesperat doar pentru adversarii nostri", apreciaza ea.
In opinia sa, continuarea guvernarii este o prioritate a social-democratilor si a aliatilor din coalitie.
"Nu cred ca trebuie sa continuam sa ne atacam aliatii si pozitia pe care o avem in prezent; continuarea guvernarii este o prioritate; la fel si rezolvarea problemelor in justitie de catre Victor Ponta. Am incredere in deciziile lui Victor Ponta, asa cum am avut incredere in toti acesti ani. Sper sa actionam cu totii ca o echipa, si in continuare; avem o conducere functionala, sustinuta de decizii ale BPN", conchide presedinta Consiliului National al PSD.
Postul de televiziune Euronews l-a "botezat" pe premier pe contul oficial de Twitter, unde i-a scris numele "Victor #Monta" (# este hashtag-ul), intr-o postare in care anunta inculparea acestuia. Ulterior, cei de la Euronews s-au corectat pentru gafa facuta:
Romanian prosecutor say name PM Victor #Monta as defendant in forgery and money laundering criminal probe (Reuters) pic.twitter.com/f8Y8eK0RpR
— euronews (@euronews) 13 iulie 2015
Ponta, inculpat, DNA a pus sechestru pe averea sa
Comunicatul DNA:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, in prezent prim-ministru al Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni),
- complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata,
- spalarea banilor.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.
La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA „Sova si Asociatii, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.
In urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 30.08.2007, intre SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea. Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.
Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA „Sova si Asociatii” care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.
In perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.
In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA „Sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel.
In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel.
Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."
Liviu Dragnea considera decizia premierului "o greseala"
Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a raspuns luni dimineata intrebarilor presei privind retragerea lui Ponta din fruntea partidului.
"Nu e o actiune care sa ne bucure sau care sa linisteasca partidul, ba dimpotriva, si in consecinta trebuie sa se convoace cat de curand Comitetul Executiv National. Vorbe au fost [despre retragere], dar nu am stiut ca o va face ieri. Nu a fost o decizie colectiva sau asumat, a fost o decizie personala pe care i-o respectam, dar partidul nu poate sta intr-o situatie ambigua"
"S-a retras din toate functiile de conducere din partid si, in consecinta, Comitetul Executiv National va trebui sa stabileasca calea de urmat. Nu cred ca un congres e o solutie, poate sa tulbure si mai mult partidul", a mai spus Dragnea, care a vorbit despre o conducere interimara. "PSD nu e un partid care poate fi condus prin delegare, Victor nici nu trebuia sa delege, partidul functiona. Important e sa se faca o echipa de conducere care sa aiba legitimitate".
Dragnea a spus ca in opinia sa PSD nu are presedinte interimar, in persoana Rovanei Plumb, ci "un loc gol".
"Eu sper ca o greseala nu este urmata si de o a doua greseala. Eu as fi vrut sa n-o faca, dar ii respect decizia. Motivele lui le-a spus in acea scrisoare", a precizat Dragnea, in opinia caruia Ponta "ar fi trebuit sa mai astepte".
"Aproape toti membrii de partid vor ca PSD sa ramana la guvernare cu Victor Ponta prim-ministru. Pe de alta parte, vrem sa fie relatii clare in coalitie si sa fie respect. Sper sa putem avea o discutie [in cadrul sedintei de la orei 14:00] care sa lamureasca lucrurile in coalitie, daca sunt lucruri de lamurit. Sunt cateva intrebari firesti care se vor pune, sper ca dupa aceasta sedinta de astazi lucrurile sa reintre in normal", a declarat Dragnea.
Premierul a venit in carje la DNA
In jurul orei 11:00, Victor Ponta a venit la DNA. Premierul s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie sprijinindu-se in carje. El a fost audiat de procurori in dosarul "Turceni-Rovinari", in care este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.
"Pot sa trec fara sa ma daramati? Multumesc! (...) Eu vreau sa ajung la DNA si dumneavoastra nu ma lasati! Asta este prima data in viata mea cand mi se intampla asa ceva", le-a spus Ponta reporterilor, facand aluzie la numarul mare de jurnalisti stransi in fata sediului Directiei Nationale Anticoruptie. Prim-ministrul nu a dorit sa faca o declaratie despre dosarul sau de la DNA.
In jurul orei 11.25, premierul a iesit din biroul procurorilor anticoruptie. El a declarat ca procurorul de caz a fost de acord cu efectuarea unei expertize financiar-contabile in dosarul in care este cercetat.
"Procurorul a dispus si este foarte bine o expertiza financiar contabila si ne vedem cand este gata, in august. Va multumesc!" - a spus Ponta, incercand sa razbata prin multimea de jurnalisti, care se ingramadea sa inregistreze declaratiile sale. In timpul acestei busculade, premierul s-a plans ca cineva .. i-a rupt o carja. "Stai, stai, stai, ca mi-au rupt asta, ma. Ba, mi-au rupt carja! Pe bune ... "
Inainte de a ajunge la masina, premierula a fost intrebat de jurnalisti daca va da declaratii in fata procurorilor, Ponta a spus ca "dupa ce e gata expertiza, in august".
Atmosfera tensionata in Partidul Social Democrat
Atmosfera tensionata in Partidul Social Democrat, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta a renuntat la functia de presedinte al PSD. El a facut acest anunt NU intr-o conferinta de presa, ci pe pagina sa de Facebook. Premierul a subliniat ca va ramane in fruntea Executivului, dar nu va mai fi la conducerea Partidului Social Democrat, pana in momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse in justitie. Ponta sustine ca nu vrea sa afecteze imaginea PSD si ca "si alti colegi au renuntat temporar la functiile politice, pentru a-si lamuri situatia juridica".
Luna trecuta, DNA a solicitat Parlamentului ridicarea imunitatii lui Victor Ponta, suspectat de conflict de interese. Alesii au respins cererea. Cu toate acestea, cercetarea penala continua pentru alte doua acuzatii de coruptie. Mai multi lideri si aliati politici ai lui Victor Ponta au apreciat decizia premierului, in timp ce reprezentantii altor partide ii solicita demisia din fruntea Guvernului, motivand ca imaginea Romaniei, in acest context, ar putea avea de suferit.
Social-democratii sustin in totalitate decizia lui Ponta: "Nu a demisionat!"
Nicolae Banicioiu: "Decizia lui Victor Ponta este una menita sa protejeze partidul. Vorbim despre o prelungire a interimatului, nu despre o demisie a lui Victor Ponta. PSD trebuie sa continue sa se ocupe in aceasta perioada de guvernare, ca prioritate zero. Sunt rezultate foarte bune care trebuie aparate si am incredere in fortele lui Victor Ponta, ca premier.
In acelasi timp, in PSD nu avem de ce sa discutam despre un Congres. Victor Ponta nu a demisionat. Este vorba de o prelungire a interimatului, menita sa protejeze partidul. Nu poate exista un Congres pana la clarificarea situatiei din Justitie a lui Victor Ponta."
Presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda: "Prelungirea interimatului la sefia PSD este un gest intelept al lui Victor Ponta in raport cu partidul. Nu vorbim de demisie, ci de prelungirea interimatului. Decizia anuntata astazi (duminica, n. red.) de Victor Ponta este una care arata intelepciune in raport cu partidul. Vorbim despre o prelungire a interimatului, nu despre o demisie. Nu putem vorbi despre vreun Congres, daca nu vorbim de o demisie. Nu poate fi organizat un Congres pana la o solutionare a situatiei lui Victor Ponta, situatie pentru care acesta a si facut gestul amintit fata de partid.
PSD este principala forta a guvernarii, Victor Ponta este premier, sunt rezultate foarte bune obtinute in acesti ani si ele trebuie duse mai departe. Anul viitor sunt alegerile parlamentare si locale, iar PSD are cu ce sa se prezinte in fata oamenilor."
Sorin Grindeanu, presedintele PSD Timis: "Victor Ponta protejeaza partidul si face gesturi intelepte. Este o decizie inteleapta pe care Victor Ponta a luat-o astazi, din dorinta de a proteja partidul. Este o atitudine responsabila care merita salutata. PSD nu are nevoie de un Congres pana la momentul in care situatia juridica a domnului Ponta se va clarifica. Vorbim despre o suspendare, nu despre o demisie, deci, despre o prelungire interimatului. PSD este un partid puternic, cu oameni experimentati, care este preocupat de guvernare si care stie sa isi gestioneze foarte bine momentele."
Mihai Sturzu, presedintele TSD: "Decizia lui Victor Ponta este una care arata preocuparea sa in a-si demonstra nevinovatia si a proteja, totodata, partidul. Decizia presedintelui PSD Victor Ponta de a prelungi interimatul la partid este una care arata preocupare in a-si demonstra nevinovatia si de a proteja, totodata, partidul. Avem totala incredere in Victor Ponta si in nevinovatia acestuia si asteptam sa revina cat mai curand la conducerea executiva a partidului.
Pana atunci, cum am demonstrat deja, PSD va avea o conducere functionala. Agenda si directia partidului nu se schimba. Avem in continuare aceleasi preocupari: transferarea cresterii economice catre cetateni.
De asemenea, vom face tot ce ne sta in putinta sa castigam alegerile din 2016 si sa nu permitem oamenilor lui Basescu, celor care au distrus tara si care au acaparat PNL, sa revina la guvernare. Romania are nevoie de crestere si stabilitate, iar guvernul Ponta este singurul care a demonstrat ca le poate oferi".
Opozitia cere demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului Romaniei
Duminica, dupa anuntul facut de Victor Ponta pe Facebook, atat PNL cat si PMP au cerut demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului.
De asemenea, partidul condus de fostul sef al PSD, Mircea Geoana, solicita demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului si declansarea procedurilor constitutionale pentru iesirea dintr-o "situatie cu costuri si consecinte de reputatie fara precedent pentru Romania".
"Ce este mai important: partidul sau tara? Dupa o luna si jumatate in care a pus reputatia tarii si a guvernului Romaniei intr-o situatie penibila si fara precedent, Victor Ponta recunoaste ca a devenit o vulnerabilitate masiva pentru partidul sau. "Autosuspendarea" sa din fruntea PSD nu rezolva insa problema de fond: Romania are in fruntea Guvernului un politician acuzat de fapte de coruptie!,", sustine sursa citata de Agerpres.
Potrivit partidului condus de Mircea Geoana, in lumea democratica "nu exista decat un singur raspuns intr-o astfel de situatie: demisia imediata din fruntea Guvernului".
"Pe niciunul dintre partenerii si aliatii nostri nu ii intereseaza ce se intampla la varful unui partid. Pe toti, insa, ne intereseaza cine conduce Executivul unui stat membru al UE si NATO. Ce este mai important pentru Victor Ponta: partidul sau tara? Probabil ca niciuna. Asistam la o strategie de salvare personala, cu un deznodamant de inainte cunoscut: sfarsitul unei cariere construita pe minciuna, tradare, impostura si, iata, coruptie. PSRO solicita demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului", se mai arata in comunicatul PSRO.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, guvern, PSD, premier, demisie, coruptie, victor ponta,
Dată publicare:
13-07-2015 07:51