Sebastian Ghita: "Masurile DNA par un fel de razbunare". Deputatii juristi cer sa fie sesizata Curtea Constitutionala

Sebastian Ghita FOTO AGERPRES

Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal in dosarul cumnatului prim-ministrului, nu este de acord cu masurile dispuse impotriva sa de procurorii anticoruptie.

Sebastian Ghita a declarat, luni, in fata sediului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova, ca 'pare un fel de razbunare' ceea ce i s-a intamplat saptamana trecuta, scrie Agerpres.

Ghita, care s-a prezentat la sediul IJP conform obligatiilor stabilite prin masura controlului judiciar, a precizat ca va merge in cursul acestei zile la DNA pentru a da noi detalii si lamuriri in dosarul Hertanu, dar si pentru a face unele cereri.

'Voi merge la procurorul Onea sa fac mai multe cereri. Am senzatia ca saptamana trecuta, lucrurile fiind tensionate si agitate, s-au facut multe lucruri de-a valma. Am citit cu rabdare documentele pe care mi le-a pus la dispozitie, am verificat cu atentie acuzatiile. Din pacate, miercuri, cand acuzatiile au fost aduse, nu am avut posibilitatea sa explic si varianta mea si ceea ce cred eu despre acele acuzatii. Sper ca astazi (...) sa ma primeasca si sa ii pot da noi detalii despre subiectul Hertanu. Au aparut noi inregistrari, documente, pozitii si supozitii la dosar si am gasit argumente care sa il faca sa creada ca implicarea mea in chestiunea cu Hertanu nu a fost cea pe care o suspecteaza', a declarat Ghita.

'Nu pricep care e sensul blocarii conturilor persoanelor si firmelor pe care eu le-am cunoscut vreodata in viata mea. (...) Astazi, sa sechestrezi conturile unei firme fara un minim de dovezi este un abuz. (...) Imi e in primul rand rusine de oamenii aceia (...). Sa pui sechestru pe contul de pensii al mamei, pe un coafor, pe niste firme cu care nu am legatura pare un fel de razbunare. (...) Tot ce s-a intamplat saptamana trecuta pare un fel de razbunare', a mai spus deputatul.

Citește și
Sebastian Ghita FOTO AGERPRES
DNA respinge plangerea lui Sebastian Ghita impotriva modificarii conditiilor controlului judiciar
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Totodata, Ghita a facut referire la acuzatiile de mituire a electoratului din Republica Moldova, aratand ca nu exista dovezi care sa le probeze.

Procurorii DNA Ploiesti care instrumenteaza dosarul Hertanu au extins, miercuri, urmarirea penala fata de Sebastian Ghita, acesta fiind acuzat, pe langa infractiunea de sprijinire a unui grup infractional organizat, si de savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Totodata, in cazul acestuia anchetatorii au modificat conditiile masurii controlului judiciar, prelungita recent, Sebastian Ghita avand interdictia de a-si desfasura activitatea in functia de deputat, in exercitarea careia a savarsit fapta, si de a parasi Ploiestiul fara incuviintarea prealabila a procurorului.

De asemenea, procurorii au extins si sechestrul asigurator instituit in cazul lui Sebastian Ghita.

Comisia juridica a Camerei cere sesizare la CCR

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat luni un punct de vedere in care sugereaza Biroul permanent al forului legislativ sa sesizeze CCR in cazul interzicerii de catre DNA a exercitarii functiei de deputat de catre Sebastian Ghita. Impotriva acestui punct de vedere a fost exprimat un singur vot.

In cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Mate Andras a propus posibilitatea sesizarii si a CSM pentru se analiza daca a existat o abatere disciplinara a "cuiva", insa in cele din urma s-a propus doar posibilitatea sesizarii CCR.

"Intrebarea e daca exista in opinia Comisiei un conflict de natura institutionala intre puterile statului - intre puterea Legislativa si in asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea Executiva, nu puterea Judecatoreasca. Daca exista, o data pe latura constitutionala trebuie sesizata CCR sa ia o decizie. Ar trebui ca Biroul Permanent sa sesizeze CSM pentru ca exista in opinia mea o alta abatere disciplinara din partea cuiva, pentru ca in exercitarea unui mandat nu poti interveni. Si ma intreb daca nu cumva exista si o latura penala a acestei situatii", a spus deputatul UDMR.

Deputatul PSD Sebastian Ghita le-a solicita parlamentarilor, printr-o scrisoare, sa reactioneze la decizia DNA in cazul sau privind interzicerea exercitarii functiei de ales, sustinand ca aceasta i se pare o decizie "extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercursiuni asupra democratiei in Romania".
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Elena Udrea:
Elena Udrea: "Sebastian Ghita ar putea sa spuna multe. Probabil ca in vara aceasta vom avea un spectacol real "

"Domnul Ghita ar putea sa spuna multe, pentru ca a fost si este parte in multe lucruri care se intampla in Romania azi", a declarat vineri Elena Udrea.

DNA respinge plangerea lui Sebastian Ghita impotriva modificarii conditiilor controlului judiciar
DNA respinge plangerea lui Sebastian Ghita impotriva modificarii conditiilor controlului judiciar

Plangerea formulata de deputatul Sebastian Ghita impotriva deciziei procurorilor DNA Ploiesti de modificare a masurii controlului judiciar a fost respinsa.

Ghita anunta o
Ghita anunta o "lovitura de palat a procurorilor". Imperiul PSD contraataca: ce replica pentru DNA au social-democratii

Deputatul Sebastian Ghita ii cere protectie procurorului general, dupa ce DNA l-a suspendat din activitatea de parlamentar pentru urmatoarele 60 de zile.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.