Scandal la dezbaterile pe legea pensiilor. Zamfir (PSD) acuză USR că a cumpărat „penisuri și vagine de pluș” prin PNRR

Daniel Zamfir
Inquam Photos / George Calin

Legea pensiilor este dezbătută, marţi, în comisiile din Senat, în absenţa Ministerului Finanţelor care nu a trimis niciun reprezentant să susţină proiectul.

Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfăşurat, marţi, în absenţa reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, care au lipsit. Senatorul PSD Daniel Zamfir a fost întrebat în timpul discuţiilor, de către senatorul Ştefan Pălărie, care este impactul bugetar al legii. Zamfir s-a lansat într-un atac la adresa USR, afirmând că el nu ar fi dat 240.000 de euro să cumpere „penisuri şi vagine de pluş”, cum au făcut ei prin PNRR.

”Dânşii caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideţi să vă spun ceva: nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăr penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs. prin PNRR. Nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dvs. şi în Parlamentul ăsta?”, a replicat senatorul PSD, conform News.ro.

Senatorul Alexandru Nazare, PNL, a declarat în cadrul şedinţei că astăzi au fost date publicităţii datele semnal privind creşterea economică şi că în 2023 nu vom putea atinge acel 2,8 % programat, ceea ce are un impact asupra acestei legi a pensiilor, pentru că ministrul muncii a declarat recent că această lege va avea ca sursă de finanţare creşterea economică.

Nazare a precizat că impactul pe care îl are această lege este imens, de zeci de miliarde şi trebuie cumva să fie inclus în Strategia fiscal-bugetară adică pe o proiecţie de câteva de câţiva ani de zile.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică, pe dobânzi foarte mari. Într-o situaţie de decelerare, de încetinire a economiei europene şi româneşti, costurile sunt imense de aceea cred că trebuie să studiem aceste lucruri foarte atent aici avem nevoie de o dezbatere aprofundată. astfel încât această creştere să fie sustenabilă. Un obiectiv al acestei coaliţii este stabilitatea dar o parte a stabilităţii este şi stabilitatea financiară a României, de aceea cred că trebuie să fim foarte atenţi la aceste lucruri şi inclusiv la avizul condiţionat dat de ministrul de finanţe, care reclamă o parte din din aceste chestiuni şi evident atrage atenţia asupra surselor de finanţare. Poate ne pot spune reprezentanţii ministerelor care sunt de faţă care sunt sursele de finanţare”, a spus Nazare.

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este ”o sfidare a Senatului”.

”Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Anca Dragu a precizat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

”Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este ne acceptat ca Ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

”Este o iniţiativă care va fi susţinută şi de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezenţa miniştrilor, în prezenţa celor care au iniţiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absenţa miniştrilor”, a precizat Barna.

”Vom susţine amendamentele care aduc o îmbunătăţire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absenţa miniştrilor care au iniţiat acest act normativ şi care şi în guvern au susţinut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului” a precizat Tanczos Barna.

Daniel Zamfir, de la PSD, a spus la rândul lui că trebuie să fie limpede pentru toată lumea că această lege în primul şi în primul rând aduce o echitate.

”De vreo 20 de ani de zile oamenii aşteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani şi ani de zile. (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi aţi stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reuşit să-l eliminăm dar cu condiţia ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor”, a arătat el.

”Puţin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijoraţi sunt oamenii care de 20 de ani aşteaptă echitate”, a mai spus Zamfir, precizând că ”văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijoraţi, nu îi interesează”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.