Iohannis, mesaj pentru politicienii eurosceptici, de Ziua Europei. Dăncilă și Dragnea, prezenți la Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri, de Ziua Europei, preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur politicienii de la Bucureşti care adoptă mesajul eurosceptic şi populist.

În prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a şefului acesteia de partid, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis a insistat că viitorul României este în marea familie europeană, unde democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă. La recepţia oficială de la Cotroceni, şeful statului şi liderul PSD s-au evitat, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să participe.

Klaus Iohannis: "Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte ușor vina pe Europa și pe Bruxelles pentru aproape orice. Fără democrație, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate și bunăstare pentru majoritatea cetățenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere".

Fără să rostească nume, Klaus Iohannis a făcut referire la guvernanţii aflaţi chiar în primul rând. Celebrarea Zilei Europei a prilejuit şi prima întâlnire publică a preşedintelui cu premierul Viorica Dăncilă, căreia i-a cerut demisia de două ori, în numai 10 zile. Preşedintele a avut însă un mesaj mobilizator pentru societatea civilă.

Citește și
Rovana Plumb este audiata in comisie parlamentara
Rovana Plumb îl ironizează pe Iohannis: Ar fi imperios necesar ca Guvernul să fie lăsat să îşi facă treaba
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Dreptatea prevalează când vocile celor care denunță minciuna și incorectitudinea nu se lasă intimidate. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!"

Printre alţii, la recepţia de la Cotroceni au participat liderul PSD, Liviu Dragnea, primarul Capitalei Gabriela Firea, dar şi majoritatea miniştrilor din Cabinetul Dăncilă şi mulţi parlamentari PSD. În afara unei strângeri de mâna protocolară, preşedintele României şi liderii PSD s-au evitat şi nu au mai schimbat niciun cuvânt pe tot parcursul evenimentului. Ba mai mult, Klaus Iohannis nu a ajuns să dea mâna cu Gabriela Firea, care a stat în prima linie a oficialilor. Iar preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat invitaţia Preşedinţiei. De asemenea, Ion Iliescu a lipsit din rândul foştilor şefi de stat, în care au stat Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit!

Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Europei, care, în acest an, are o însemnătate foarte mare pentru noi fiindcă celebrăm Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia. Marcăm, în această zi, și 141 de ani de la proclamarea independenței de stat a țării noastre. Indiscutabil, România europeană de astăzi nu ar fi existat fără aspirațiile și sacrificiile generațiilor anterioare.

De-a lungul timpului, 9 Mai a devenit o dată reper pentru Uniunea noastră și un moment de necesară reflecție asupra viziunii părinților fondatori, care au înțeles cât de important era să lase urmașilor un spațiu durabil de solidaritate, ferit de riscul repetării experiențelor devastatoare ale celor două războaie mondiale.

Proiectul european a schimbat fundamental continentul nostru. Este una dintre cele mai puternice idei politice articulate vreodată, care a transformat Europa într-o zonă de pace și de prosperitate.

Milioane de oameni trăiesc de peste șase decenii o viață mai bună, în care drepturile și libertățile le sunt respectate, regiuni întregi au susținerea financiară pentru a-și depăși dificultățile și a se dezvolta, generații de tineri pot studia în marile universități europene.

Pare greu de imaginat astăzi o Europă cu granițe între statele sale, o Europă în interiorul căreia să fie dificil să călătorești, pare greu de imaginat o Europă fărâmițată de neîncrederea între țări.

Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună știință beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene.

Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte ușor vina pe Europa și pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjați de standardele europene de democrație autentică. Ceea ce nu spun însă acești politicieni este că fără democrație, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate și bunăstare pentru majoritatea cetățenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere.

Răspunsul nostru trebuie să fie hotărât și să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenței la Uniunea Europeană.

Unul dintre bunurile cele mai de preț ale Europei este democrația. Pluralismul politic, guvernarea corectă și în beneficiul tuturor, egalitatea în fața legii, asigurarea unei justiții independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea lor, a acestor valori, a redevenit astăzi o prioritate.

Viitorul țării noastre nu poate fi deturnat de la direcția pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtășește valori, aspirații și un drum comun de dezvoltare.

Democrația rezistă prin implicare civică activă și permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunță minciuna și incorectitudinea nu se lasă intimidate. Locul României este alături de țările europene în care democrația, libertatea și dreptatea triumfă.

Doamnelor și domnilor,

În primul semestrul al anului 2019, România va exercita Președinția Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă de maximă importanță pentru proiectul european.

Pe durata mandatului nostru, se vor desfășura următoarele alegeri la nivel european.

Acestea vor constitui punctul de plecare al următorului ciclu instituțional european, și aici mă refer la constituirea următorului Parlament European, precum și, ulterior, a viitoarei Comisii Europene.

Este important ca rezultatul acestor alegeri să reprezinte un succes pentru spiritul pro-european şi să susțină o agendă ambițioasă de consolidare a Europei.

Pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, România va acționa de o manieră vizibilă, angajată şi constructivă în discuțiile pe tema viitorului Europei. Spun acest lucru pentru că, de astăzi într-un an, pe 9 mai 2019, România va găzdui la Sibiu Summitul European extraordinar, care va defini direcțiile de dezvoltare a proiectului european.

Este important ca viitoarea Agendă Strategică pe care o vom dezbate la Sibiu, ca rezultat al procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene, să aducă răspunsuri credibile pentru cetățenii noștri.

Parcursul european care va fi decis se va reflecta și în procesul de modernizare și reformă a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Negocierile vor fi dificile, având în vedere numeroasele presiuni generate de retragerea din Uniune a unui contribuitor important - Marea Britanie, precum şi de noile provocări cu care se confruntă Uniunea - migrație, securitate, apărare.

Chiar dacă ne aflăm în plin proces de definire a viitorului Uniunii, fundamentele pe care construcția europeană s-a sprijinit trebuie menținute și consolidate.

O Europă întărită are nevoie, în continuare, de politici puternice, cum au fost și trebuie să rămână cele de finanțare a infrastructurii, a formării profesionale, a incluziunii și integrării sociale ori de dezvoltare a zonelor rurale și de acordare de sprijin direct pentru fermieri.

De asemenea, Piața internă și cele patru libertăți fundamentale sunt și trebuie să rămână componente esențiale pentru a atinge bunăstarea și creșterea economică la nivelul întregului spațiu european.

Moneda unică rămâne una dintre cele mai tangibile dovezi ale integrării europene. România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, cu scopul unui rezultat durabil atât în beneficiul cetățenilor, cât și al ansamblului economiei românești.

Un alt domeniu în care unitatea europeană este esențială este cel al securității interne. În condițiile în care România este deja un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru Uniunea Europeană, vom continua demersurile pentru integrarea noastră cu drepturi depline în Spațiul Schengen, integrare care va contribui la consolidarea securității întregii Uniuni Europene.

Doamnelor și domnilor,

Într-o perioadă complicată la nivel global, lumea are nevoie de o Europă unită și consolidată mai mult decât oricând. De prea multe ori noi, europenii, uităm cât de puternici putem fi împreună.

Iată un motiv pentru care avem nevoie de Ziua Europei, să fim mândri de ceea ce am realizat până acum, dar, în același timp, să conștientizăm că pacea și securitatea, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, pe care le luăm ca fiind de la sine înțelese, sunt garanții câștigate cu greu și care pot fi pierdute dacă nu le protejăm în continuare.

Cred cu tărie că destinul Uniunii Europene trebuie să fie configurat pe fundamentele politicilor sale de succes, pe obiectivul principal al consolidării spațiului european al libertății, al prosperității, al securității și al unității.

Sper că așa va arăta viitorul, sper că vom rămâne cu toții, împreună, angajați pe acest drum.

La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!” - Klaus Iohannis.

Evenimentul a avut loc în contextul disputelor între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, care în ultima perioadă i-a cerut de două ori premierului Viorica Dăncilă să demisioneze.

Luni seară, preşedintele a spus că este imperioasă demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi", informează News.ro.

„Este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă", a arătat preşedintele. El a mai spus, comentând execuţia bugetară pe primul trimestru al acestui an, că PSD că este incapabil să ţină ordine în finanţele publice, iar după trei prim-miniştri şi tot atâţia şefi la ANAF, cel mai vizibil efect este incertitudinea şi lipsa de predictibilitate.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Iohannis a prezentat o listă întreagă de minciuni, care pot constitui un atac la siguranţa naţională, că toate datele economice indică o creştere şi o evoluţie pozitivă, iar premierul nu are niciun motiv să demisioneze.

Liviu Dragnea a susţinut însă că PSD nu vrea escaladarea acestui conflict, astfel că atât el, cât şi premierul Viorica Dăncilă, miniştrii, primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi primarii de sectoare vor merge la recepţia de miercuri de la Palatul Cotroceni, care nu este „proprietatea privată a cuiva".

„Este decizia noastră de a marca Ziua Europei şi de a nu merge pe calea scandalului. Nici eu şi nici Guvernul nu avem niciun război cu preşedintele Iohannis, dar am decis să reacţionăm. Nu mai putem sta să nu replicăm, să nu spunem adevărul şi să lăsăm să se multiplice niste minciuni, din dorinţa de a păstra o relaţie căreia nu-i văd un viitor. (...) Este un limbaj sub nivelul unui preşedinte al României, dar este o decizie asumată şi fiecare va suporta consecinţele", a spus Liviu Dragnea la Antena 3, luni seară, după declaraţiile preşedintelui.

Dragnea a spus, tot luni, că nu va merge singur la recepţie: „(...) Nu merg singur, pentru că e vorba de a marca ziua de 9 mai. Nu dorim să escaladăm un conflict cu care tot insistă, noi avem treabă de făcut la Parlament, la Guvern. Este o invitaţie instituţională, nu este invitaţie personală, la nuntă sau la botez, o să mergem acolo mai mulţi. Guvernul, şi primarul general a zis că vrea să vină, şi primarii de sectoare. Marcăm momentul, Ziua Europei, şi plecăm, doar nu o să stăm noaptea (la Cotroceni - n.r.)”.

Preşedintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu va fi prezent însă la evenimentul de la Cotroceni.

Preşedintele Senatului declara că a luat decizia de a nu participa la manifestările de Ziua Europei organizate la Palatul Cotroceni, considerând că Iohannis, prin ultimele declaraţii, l-a jignit pe prim-ministru, iar premierul are nevoie de sprijinul partenerilor.

„Am luat decizia, ţinând cont de atitudinea preşedintelui din ultima perioadă, de a nu participa la sărbătorirea Zilei Europei pe 9 Mai. Nu voi da curs invitaţiei de a merge la Cotroceni la această recepţie pentru că mi se pare că preşedintele prin declaraţiile pe care le-a făcut a jignit grav premierul şi suntem membri ai coaliţiei de guvernare şi solidari cu premierul. Primul ministru cred are nevoie de sprijinul partenerilor şi de aceea am discutat cu colegii mei şi am luat hotărârea să nu participăm la această recepţie”, a afirmat Tăriceanu, vineri.

Anul trecut, la recepţia oferită de către Administraţia Prezidenţială de Ziua Europei a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

La ceremonie au fost prezenţi premierul de atunci Sorin Grindeanu, mai mulţi miniştri, foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Ion Iliescu, Patriarhul Daniel, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general Augustin lazăr, fostul premier Dacian Cioloş, actuali şi foşti parlamentari. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au venit în timpul discursului preşedintelui CE. De la recepţia a lipsit primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Carmen Dan către Iohannis: Ghinion, domnule preşedinte, dar doamna premier nu va demisiona!
Carmen Dan către Iohannis: Ghinion, domnule preşedinte, dar doamna premier nu va demisiona!

Vicepreşedintele PSD Carmen Dan, ministrul de Interne, afirmă că premierul Viorica Dăncilă nu va demisiona din funcţie.

Rovana Plumb îl ironizează pe Iohannis: Ar fi imperios necesar ca Guvernul să fie lăsat să îşi facă treaba
Rovana Plumb îl ironizează pe Iohannis: Ar fi imperios necesar ca Guvernul să fie lăsat să îşi facă treaba

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a ironizat pe președintele Klaus Iohannis și a declarat că ar fi ”imperios necesar” ca Guvernul să fie lăsat să-și facă treaba.

Iohannis insistă să ceară demisia premierului Dăncilă.
Iohannis insistă să ceară demisia premierului Dăncilă. "Programul PSD e pe contrasensul logicii"

Klaus Iohannis a cerut, luni seară, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a doua oară în numai zece zile. De data aceasta, șeful statului acuză Guvernul că amanetează viitorul României.

Gabriela Firea, reacție după declarațiile președintelui.
Gabriela Firea, reacție după declarațiile președintelui. "Caută conflictul cu lumânarea"

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea a declarat, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, că "este incredibil cum mistifică realitatea domnul preşedinte" Klaus Iohannis în declaraţia susţinută de acesta luni seară.

Liviu Dragnea, despre declarațiile lui Iohannis: ”O listă întreagă de minciuni”
Liviu Dragnea, despre declarațiile lui Iohannis: ”O listă întreagă de minciuni”

Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, că preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit luni seară despre execuţia bugetară din primul trimestru al anului 2018, a prezentat o listă întreagă de minciuni, care pot constitui un atac la siguranţa naţională.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.