PSD, UDMR si ALDE sustin majorarea reducerii din pedeapsa pentru conditii necorespunzatoare, de la 3 la 9 zile pe luna

Ultimul update: Joi 13 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Luni 10 Aprilie 2017 17:48
Categorie: Politic
inchisoare

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru detinutii incarcerati in conditii necorespunzatoare.

UDMR a propus ca beneficiul sa fie de 9 zile pe luna, in loc de 3, asa cum a prevazut initial Guvernul.

Deputatii PSD si ALDE au anuntat ca sustin aceasta majorare.

Discutiile de luni au vizat amendamentele propuse de deputati, urmand ca un vot asupra lor sa fie dat intr-o sedinta ulterioara.

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus ca, pentru 30 de zile petrecute in detentie in conditii necorespunzatoare, detinutii sa primeasca o reducere de 9 zile din pedeapsa, fata de doar 3 zile, cat a propus Guvernul in proiectul transmis Parlamentului.

"Raportat la 30 de zile (de detentie - n.r.), cate 3 zile inseamna un numar destul de restrans de zile acordabile prin care ar putea scadea aceste termene. Daca dorim sa dam o mai mare posibilitate de a degreva supraincarcarea penitenciarelor, ar fi nevoie de circa o treime, adica vreo 9 zile din 30, dar nicicum sub sase zile.

"Scoala Altfel", in penitenciar. Mai multi elevi din Ploiesti au ascultat marturisirile unor detinuti. Ce reactii au avut

Trei zile in raport cu 30 de zile pentru o pedeapsa de 10 ani se scade cu foarte putin acest termen in care persoana respectiva trebuie sa-si execute pedeapsa, deci degrevarea la penitenciare ar fi mult mai mica. Noi am propus 9 zile, dar suntem dispusi discutiei", a afirmat deputatul UDMR, conform News.ro.

Propunerea a fost sustinuta de catre deputatul PSD Mihai Valentin Popa.

"Acest spor este mai mult decat justificat. (...) Conditiile din penitenciare sunt inumane. (...) Daca am sti la ce fel de catastrofe umanitare conduc aceste conditii, nu cred ca am mai fi atat de...", a afirmat el.

Si ALDE si-a anuntat sprijinul pentru acest amendament.

"Cu o astfel de lege, se va pune o presiune pe penitenciarele din tara pentru a-si imbunatati conditiile", a spus deputatul Steluta Cataniciu.

Singurii care s-au aratat impotriva cresterii acestui spor au fost reprezentantii USR; care au acuzat o "gratiere mascata".

"O crestere de la trei la noua zile e nejustificata, e foarte mare. Se ajunge la executarea a doua treimi din pedeapsa, ajungi la eliberare conditionata fortata. E gratiere mascata. (...) trebuie sa spunem ca aceste persoane au incalcat legea. (...) Intre aceasta situatie si cea a altor categorii din societate care traiesc in conditii necorespunzatorare, trebuie sa pastram un echilibru. Ma gandesc la studenti, de exemplu", a spus deputatul Cristian Stelian Ion.

Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a raspuns deputatului USR ca nu trebuie sa foloseasca astfel de sintagme, precum "gratierea mascata", pentru ca "se intelege gresit in spatiul public".

Un alt deputat PSD, Alexandru Balanescu, a afirmat ca o solutie de compromis este cresterea sporului la 6 zile.

Decizia finala va fi luata prin vot intr-o alta sedinta a Comisiei juridice.

Senatorii au votat pe 13 martie, cu 113 voturi ”pentru” si un singur vot ”impotriva” modificarile la Legea privind executarea pedepselor, stabilind ca detinutilor care stau in conditii necorespunzatoare sa li se reduca pedeapsa cu trei zile pe luna, iar spatiul necorespunzator de detentie a fost definit ca mai mic de patru metri patrati de persoana.

inchisoare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Obiectele interzise care ajung in penitenciarul din Ploiesti. Drona care transporta telefoane mobile, doborata cu matura

Obiectele interzise care ajung in penitenciarul din Ploiesti. Drona care transporta telefoane mobile, doborata cu matura

"Scoala Altfel", in penitenciar. Mai multi elevi din Ploiesti au ascultat marturisirile unor detinuti. Ce reactii au avut

Cinci detinuti s-au batut in sala de judecata, in Bacau, dupa ce un judecator a dispus scoaterea catuselor de la maini

Cinci detinuti s-au batut in sala de judecata, in Bacau, dupa ce un judecator a dispus scoaterea catuselor de la maini

Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare

Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare

klaus iohannis,

Klaus Iohannis, despre bugetul pentru 2018: Sper să fie echilibrat și sustenabil

Klaus Iohannis, despre invitația lansată de Igor Dodon: O să îi răspund „in due time”

Klaus Iohannis va discuta cu omologul său ucrainean, la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles

Tudose: Mulți doresc ca Guvernul să nu-și realizeze țintele. Nu doresc asta pentru binele României

Comisia lui Iordache a decis: președintele va avea rol decorativ în numirea magistraților

Președintele Consiliului Concurenței, după ce Petre Daea l-a făcut „păun între găini”: Sunt un funcționar cenușiu al statului

stat paralel, mihai tudose,

Tudose și Bădălău au ironizat ”statul paralel”: ”Nu înţeleg conceptul, sincer”

Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare

Tudose face promisiuni IT-iștilor că nu vor avea salarii mai mici: Problema este în curs de rezolvare

Ministrul Justiției îi ia partea lui Tăriceanu, în scandalul cu DNA: Este vorba despre o libertate de exprimare

Moțiunea de cenzură a picat. Doar 159 de voturi ”pentru”

PNL cheamă cetățenii să facă un lanț uman în jurul Parlamentului, în semn de susținere a moțiunii de cenzură