Klaus Iohannis s-a intalnit cu vicepremierul Gabriel Oprea. Joi, discutii decisive in Parlament despre noul COD FISCAL

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei FOTO PRESEDINTIE

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit miercuri cu vicepremierul Gabriel Oprea la Palatul Cotroceni, relateaza Agerpres.

Seful statului s-a intalnit si saptamana trecuta cu vicepremierul Gabriel Oprea, inainte de intalnirea liderilor partidelor parlamentare pe tema Codului fiscal. De asemenea, el a avut o intrevedere si cu premierul Victor Ponta despre prioritatile legislative ale sesiunii de toamna.

Joi, liderii formatiunilor parlamentare vor avea discutii politice pe marginea Codului fiscal, trimis Parlamentului spre reexaminare de presedintele Iohannis.

Liderii partidelor vor decide joi soarta Codului Fiscal

Votul asupra cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost amanat pentru sesiunea ordinara a Parlamentului, de saptamana viitoare, decizia fiind luata de coalitia de guvernare, si comentata favorabil de catre partidele de opozitie.

Citește și
Victor Ponta - stiri
Victor Ponta: Este foarte important sa avem saptamana viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De altfel, cererea de reexaminare a primit aviz negativ in cadrul Comisiei pentru transporturi si energie a Senatului, dar si din partea Comisiei economice. Comisia juridica a Senatului a dat, insa, aviz favorabil cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, cu patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ulterior ca liderii coalitiei au decis sa fie amanat votul asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara si le-a propus reprezentantilor Opozitiei ca joi sa aiba o intalnire pe aceasta tema.

"Am avut o discutie in coalitie cu privire la pasii de urmat in legatura cu luarea in dezbatere a solicitarii presedintelui privind reanalizarea legii privind Codul fiscal. Asa cum bine stiti, a fost o intalnire tehnica, la care au fost prezenti specialisti de la toate partidele. Urmeaza sa se ia decizia politica de catre conducerile partidelor parlamentare", a declarat Dragnea, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, la care a participat si premierul Victor Ponta.

In schimb, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat ca o discutie politica pe Codul fiscal este necesara si a punctat ca, pentru prima oara, coalitia de guvernare se disociaza de "heirupismul" premierului Victor Ponta in ceea ce priveste masurile guvernamentale.

"Necesitatea unei discutii politice s-a demonstrat si prin faptul ca astazi comisiile parlamentare in care PSD are majoritatea au votat impotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a intelegerii din urma intalnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, acelasi lucru s-ar fi intamplat si in plen. Remarc cu satisfactie ca, pentru prima data, coalitia se disociaza de heirupismul lui Victor Ponta in ceea ce priveste masurile guvernamentale. Am incredere ca aceasta schimbare de atitudine este doar inceputul", a declarat Gorghiu pentru AGERPRES.

Si UNPR s-a pronuntat pentru discutii pe tema Codului fiscal. Liderul formatiunii, Gabriel Oprea, a precizat luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca formatiunea sa a sustinut necesitatea discutiilor tehnice privind Codul fiscal si ca urmeaza o intalnire si cu Opozitia pentru luarea unei decizii politice.

"Au fost discutiile tehnice intre specialisti. stiti foarte bine ca si UNPR a sustinut ca este nevoie de discutii tehnice (...) urmand sa ne intalnim si cu colegii din Opozitie, la nivelul presedintilor de partide parlamentare si sa luam o decizie politica", a declarat Oprea, dupa ce coalitia a propus amanarea unei decizii asupra Codului fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru AGERPRES ca intelege decizia de amanare a dezbaterilor la Codul fiscal, dar considera ca trebuie gasita cat mai repede o solutie in acest sens pentru a nu se transmite un mesaj de instabilitate politica si nesiguranta catre cetateni, mediul de afaceri si partenerii internationali.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a pronuntat pentru amanarea reexaminarii pentru saptamana viitoare. Argumentul sau a fost acela ca este "mai util, mai intelept" ca partidele sa nu se grabeasca "inutil" si sa aiba inca o faza de consultari, discutii si analize pe aceasta tema.

"Avand in vedere diferitele luari de pozitii, de cele mai multe ori contradictorii, pe Codul fiscal, am considerat ca este probabil mai util, mai intelept sa nu ne grabim inutil si sa facem inca o faza de consultari. (...) Asadar, am propus si partidelor din Opozitie sa facem joi o discutie politica, dupa ce si noi, si ei vom fi analizat in amanuntime cifrele si datele de fundamentare a Codului fiscal, a bugetului, pentru a putea sa luam o decizie de consens. Ca atare, sesiunea extraordinara nu se va putea tine. Am discutat cu presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului si ei nu sunt, in conditiile acestea, in masura sa furnizeze un raport si vom amana pentru saptamana viitoare, in cadrul sesiunii ordinare, dezbaterea si decizia pe marginea sesizarii de reexaminare a proiectului de Cod fiscal", a declarat Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
"Moment tragic pentru natiunea romana." Mesajul transmis de presedintele Iohannis cu ocazia zilei de 23 august

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei comemorarii victimelor fascismului si comunismului, in care subliniaza ca actiunile si initiativele radicale, utopice si extremiste trebuie prevenite, inclusiv cele de pe scena politica.

Victor Ponta: Este foarte important sa avem saptamana viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA
Victor Ponta: Este foarte important sa avem saptamana viitoare Codul fiscal aprobat cu 20% TVA

Premierul anunta ca Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 20 la suta, de la 1 ianuarie 2016. Potrivit lui Victor Ponta, decizia ar fi fost convenita cu presedintele Klaus Iohannis, cu care s-a intalnit miercuri dimineata la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.