Klaus Iohannis, vizita oficiala in Polonia. Ce a discutat cu presedintele Komorowski despre Ucraina, NATO si R. Moldova

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Varsovia, ca in urma discutiilor cu omologul sau polonez, Bronisław Komorowski, s-a decis organizarea in toamna la Bucuresti, a unei intalniri la nivel de sefi de stat regionali.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Iohannis: Romania reconfirma disponibilitatea de a contribui la avansarea reformei in Ucraina
-►
Iohannis: Am adoptat o declaratie comuna cu Polonia, de continuare a Parteneriatului strategic
-►
Iohannis: Pentru Romania, sustinerea parcursului european al R. Moldova ramane o prioritate majora
-►
Komorowski: Contez pe colaborarea cu Romania in chestiunea flancului estic al NATO
-►
Komorowski: Incercam sa organizam in Polonia intalnirea presedintilor Romaniei, Poloniei si Ucrainei
-►
Declaratia comuna Romania-Polonia: Statele vor coopera strans in domeniul securitatii energetice 

Aceasta intalnire va avea loc in pregatirea Summit-ului Aliantei care va avea loc la Varsovia in 2016.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Impreuna cu domnul presedinte Komorovski am convenit sa organizam in toamna acestui an, la Bucuresti, o noua editie a unei intalniri, la nivel de sefi de state, in formatul care a avut loc in iulie, anul trecut, la Varsovia, un format regional, pe care il consideram important, si care intareste colaborarea regionala si este un instrument foarte util in pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia din 2016", a declarat Klaus Iohannis, in cadrul declaratiei de presa comune sustinuta alaturi de presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Presedintele Romaniei a adaugat ca urmeaza sa se stabileasca, impreuna si cu ceilalti sefi de state, data concreta a acestei intalniri, care cu siguranta va contribui la imbunatatirea coeziunii din regiune si la armonizarea punctelor de vedere, in pregatirea Summit-ului NATO.

Iohannis: Romania reconfirma disponibilitatea de a contribui la avansarea reformei in Ucraina

Klaus Iohannis a declarat ca a reconfirmat in cadrul discutiilor cu omologul sau polonez, Bronisław Komorowski, intreaga disponibilitate a Romaniei de a contribui, alaturi de Polonia si alti parteneri din UE, la avansarea proceselor de reforma din Ucraina.

Presedintele Romaniei a afirmat, in cadrul declaratiei de presa comune sustinuta alaturi de presedintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski, ca o parte importanta a discutiei cu presedintele polonez Bronisław Komorowski s-a referit la evolutiile ingrijoratoare din vecinatatea noastra estica.

"Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si intregritatea teritoriala a Ucrainei, in cadrul frontierelor sale recunoscute international", a transmis seful statului, precizand ca a condamnat in termenii cei mai fermi "deteriorarea grava a situatiei de securitate din sud-estul Ucrainei, exprimand in acelasi timp speranta in implementarea pachetului de masuri convenit la Minsk, pe 12 februarie".

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat ca a reconfirmat, in cadrul discutiilor oficiale, "intreaga disponibilitate a Romaniei de a contribui, alaturi de Polonia si alti parteneri din Uniunea Europeana, la avansarea proceselor de reforma din Ucraina".

Iohannis: Am adoptat o declaratie comuna cu Polonia, de continuare a Parteneriatului strategic

Klaus Iohannis a declarat ca a adoptat, impreuna cu omologul sau polonez, Bronislaw Komorowski, o declaratie comuna, ca o "continuare si amplificare a celei privind Parteneriatul strategic dintre Romania si Polonia, incheiata in 2009, la Bucuresti".

Seful statului a aratat, dupa intalnirea oficiala cu presedintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski, ca au discutat despre contextul de securitate in vecinatatea estica si despre rolul si responsabilitatile pe care Romania si Polonia le au in regiune.

"Pornind de la acestea, am convenit cu presedintele Komorowski ca este necesara o reevaluare si o reconsolidare a Parteneriatului nostru strategic", a spus Iohannis.

El a anuntat ca in acest sens, s-a adoptat o declaratie comuna, ca o continuare si amplificare a celei privind Parteneriatul strategic dintre Romania si Polonia incheiata la Bucuresti, in 2009.

"Aceasta noua declaratie subliniaza faptul ca relatiile dintre tarile noastre se afla in prezent intr-un moment de varf al evolutiei lor, dar si ca dorim sa le aprofundam in special pe componenta strategica", a tinut sa precizeze Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai afirmat in declaratia de presa comuna sustinuta alaturi de omologul sau polonez ca este foarte bucuros sa se afle in Polonia, mai ales ca invitatia presedintelui Republicii Polone, Bronisław Komorowski i-a fost adresata chiar in prima zi dupa alegerea ca presedinte al Romaniei.

"De atunci am pregatit aceasta vizita si iata ca am ajuns sa ne vedem. Aceasta vizita pe care o fac la inceput de mandat subliniaza si vreau sa sublinieze importanta pe care o acord, pe care o acordam relatiei intre Romania si Polonia. Aceasta relatie se bazeaza pe un Parteneriat strategic de substanta existent, pe care vrem sa-l aprofundam", a mai aratat Klaus Iohannis.

Seful statului polonez, Bronislaw Komorowski, l-a felicitat, in noiembrie, pe presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, pentru castigarea alegerilor din Romania si l-a invitat sa faca o vizita in Polonia.

"Va felicit calduros pentru victoria in alegerile prezidentiale", se preciza in mesajul de felicitare care i-a fost trimis lui Klaus Iohannis pe 20 noiembrie si care a fost publicat pe site-ul Ambasadei Poloniei la Bucuresti.

"Polonia si Romania sunt legate nu numai de o istorie si de o prietenie de secole, dar si de provocari comune atat in imediata noastra vecinatate, cat si la nivel global. Parteneriatul Strategic dintre tarile noastre constituie o platforma ideala pentru adancirea cooperarii bilaterale si la nivelul forumurilor internationale, printre altele in cadrul Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice", transmitea presedintele polonez, invitandu-l pe presedintele ales al Romaniei intr-o vizita la Varsovia.

"O intalnire personala ar fi o ocazie perfecta pentru a discuta problemele curente si perspectivele dezvoltarii contactelor bilaterale. Profitand de ocazie, as dori sa va invit sa faceti o vizita la Varsovia in viitorul apropiat", anunta atunci Komorowski.

Iohannis: Pentru Romania, sustinerea parcursului european al R. Moldova ramane o prioritate majora

Presedintele Klaus Iohannis a declaratRe ca pentru Romania sustinerea parcursului european al Republicii Moldova ramane o prioritate majora, si ca e nevoie de un mesaj ferm si constant de sustinere a acestui drum proeuropean pentru toate tarile membre ale Parteneriatului estic.

"Pentru Romania, sustinerea parcursului european al Republicii Moldova ramane o prioritate majora, suntem decisi sa ii acordam un sprijin cat mai consistent in acest sens. Am fost amandoi de acord ca trebuie transmis constant un mesaj ferm de sustinere a drumului proeuropean al tuturor tarilor membre ale Parteneriatului estic", a declarat Klaus Iohannis, in declaratia de presa comuna sustinuta cu omologul sau polonez, Bronisław Komorowski.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, declaratia comuna adoptata cu presedintele Bronisław Komorowski urmareste nu numai intarirea relatiei bilaterale pe palierul de securitate, cu Polonia, ci si dezvoltarea corelata a Parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii si solidaritatea politica in cadrul NATO.

Komorowski: Contez pe colaborarea cu Romania in chestiunea flancului estic al NATO

Presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski a declarat ca tara sa conteaza pe colaborarea cu Romania in elaborarea unei pozitii comune, in chestiunea flanc estic al NATO, adaugand ca e nevoie de decizii care sa creasca sentimentul de securitate in regiune.

Presedintele polonez a aratat in cadrul declaratiei de presa comune sustinuta cu Klaus Iohannis, ca vizita presedintelui Romaniei la Varsovia este o sansa pentru intensificarea colaborarii dintre cele doua state.

"Consider ca este o sansa imensa pentru a da un nou continut parteneriatului strategic deja existent intre Romania si Polonia. Eu sunt convins ca aceste parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltarii situatiei din regiunea noastra, din aceasta parte a Europei, unde au intervenit modificari negative in ceea ce priveste mediul de securitate. Ma bucur ca am putut sa semnam o declaratie comuna care da cadrul intensificarii acestei colaborari polono-romane in diverse domenii, nu doar in domeniul securitatii, ci in toate domeniile importante din punctul de vedere al apropierii pe viitor", a aratat Bronislaw Komorowski.

El a apreciat ca "un anumit cadru al calendarului politic indeamna si el spre intensificarea colaborarii dintre Romania si Polonia".

"Perspectiva Summit-ului NATO de la Varsovia din 2016 ne cere nu doar sa facem o analiza comuna a realizarii deciziilor de la Newport - si trebuie sa ne amintim ca inaintea acestui summit au avut loc si consultari polono-romane, dar si cu alte tari din aceasta regiune pe care o numim Flancul Estic al Aliantei, si aceste consultari au avut rezultate foarte bune in ceea ce priveste puterea argumentelor noastre pe care le-am prezentat la Newport. Dupa parerea mea, Summitul de la Varsovia ar trebui sa fie nu doar o ocazie tocmai de a trage concluziile a ceea ce am reusit sa facem dupa Newport, ci si o ocazie de a intari Flancul Estic", a mentionat Bronislaw Komorowski.

Potrivit presedintelui polonez, e nevoie de "decizii care sa creasca sentimentul de securitate in aceasta regiune".

"Nu voi ascunde faptul ca eu contez pe colaborarea cu Romania in aceasta privinta si contez pe colaborarea cu Romania in ceea ce priveste elaborarea unei pozitii comune si unor idei comune in chestiunea acestui flanc estic al Aliantei", a adaugat Komorowski.

Komorowski: Incercam sa organizam in Polonia intalnirea presedintilor Romaniei, Poloniei si Ucrainei

Bronislaw Komorowski a declarat ca "Vestul trebuie sa fie pregatit si pentru o dezvoltare negativa a situatiei din Ucraina" si a anuntat ca a luat decizia de a incerca sa organizeze in Polonia intalnirea a presedintilor Romaniei, Ucrainei si Poloniei.

Bronislaw Komorowski a declarat dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca un domeniu care face ca Romania si Polonia sa fie "predestinate colaborarii" este chestiunea regionala, cu un acest deosebit pe doua tari, Ucraina si Moldova.

"Am vorbit despre diverse perspective de dezvoltare a colaborarii noastre in ceea ce priveste evenimentele care vor putea avea loc in Ucraina si important este sa spunem ca avem aceeasi convingere ca vestul trebuie sa fie pregatit si pentru o dezvoltare negativa a situatiei. Ce intelegem prin asta? Posibilitatea de nerespectare a intelegerilor de la Minsk", a aratat Komorowski.

Presedintele polonez a mai afirmat ca, in baza experientei foarte bune pe care a avut-o in urma vizitei comune facute cu Presedintele Porosenko in Moldova, care a avut ca rezultat intensificarea importantei acestei tari, a luat hotararea de a incerca sa organizeze in Polonia intalnirea a trei presedinti, Presedintele Romaniei, Presedintele Ucrainei si al Poloniei, la care sa se discute situatia din regiune.

"Mi-as dori, de asemenea, sa incadram acest demers in categoria dorintei de a intensifica colaborarea polono-romana in toate chestiunile de securitate din regiune", a mai spus Komorowski.

Declaratia comuna Romania-Polonia: Statele vor coopera strans in domeniul securitatii energetice

Declaratia comuna a Presedintelui Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, si a Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, adoptata, joi, la Varsovia cuprinde si cooperarea stransa dintre cele doua state, in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin acordarea de sprijin pentru Uniunea Energetica.

Declaratia comuna a celor doi sefi de stat a fost prezentata pe site-ul Administratiei Prezidentiale si cuprinde noua puncte. Astfel, Polonia si Romania vor promova consecvent unitatea si solidaritatea politica in cadrul UE si NATO, cooperarea NATO-UE, precum si consolidarea legaturii transatlantice, inclusiv prin asigurarea unei coordonari permanente pe teme de interes strategic.

De asemenea, avand in vedere necesitatea unei abordari pragmatice si a unei cooperari consolidate pe palierul de securitate si aparare, se va actiona pentru constituirea unui mecanism de consultare permanenta la nivelul Administratiilor Prezidentiale ale celor doua tari.

Declaratia mai prevede ca Polonia si Romania se vor sustine reciproc in indeplinirea unor obiective de referinta comune in plan european, precum: continuarea aprofundarii constructiei europene pe baza valorilor si principiilor sale fondatoare, sustinerea politicilor europene ce vizeaza cresterea economica, consolidarea Uniunii Economice si Monetare, intarirea securitatii energetice, continuarea procesului de extindere, promovarea unei Politici Europene de Vecinatate si a unui Parteneriat Estic revizuite - urmarind crearea in proximitatea UE a unui spatiu al prosperitatii si stabilitatii, finalizarea cat mai rapida a negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

In plus, cele doua state vor coopera strans in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin acordarea de sprijin pentru Uniunea Energetica, prin dezvoltarea unor coridoare de tranzit nord-sud si printr-o diversificare sporita a surselor de aprovizionare.

Polonia si Romania vor continua sa actioneze pentru asigurarea unei perspective europene statelor Parteneriatului Estic semnatare ale Acordului de Asociere cu UE (Republica Moldova, Ucraina, Georgia) iar in acest sens, vor urmari promovarea unor proiecte concrete vizand sustinerea consolidarii institutionale si a proceselor de reforma din aceste tari.

De asemenea, cele doua state vor sustine la nivelul comunitatii euroatlantice toate demersurile vizand asigurarea unui raspuns eficient la orice amenintare la adresa ordinii juridice pe continent si a frontierelor recunoscute international.

Pe linia deciziilor Summitului NATO de la Newport (2014) si in perspectiva Summitului NATO de la Varsovia (2016), Polonia si Romania sustin si vor actiona consecvent pentru intarirea flancului estic al Aliantei prin ansamblul mijloacelor de care NATO dispune sau pe care le va crea, se mai arata in document, care mentioneaza ca "cele doua tari isi vor sincroniza si intensifica demersurile in cadrul NATO vizand o prezenta aliata robusta, credibila si sustenabila pe teritoriile lor, precum si in plan regional".

"In context, Polonia si Romania considera esentiala asigurarea unor bugete pentru aparare corespunzatoare, in conformitate cu angajamentele asumate la nivel Aliat", se mai precizeaza in Declaratia comuna.

Polonia si Romania vor urmari dezvoltarea parteneriatelor lor strategice cu SUA.

"In domeniul securitatii, cele doua tari vor urmari, printre altele: asigurarea unei prezente relevante a fortelor americane pe propriile teritorii, o contributie optima la dezvoltarea proiectului sistemului de aparare antiracheta in Europa, participarea la misiuni si exercitii comune, precum si combaterea terorismului", se arata in Declaratie.

Polonia si Romania se mai angajeaza sa conlucreze pentru continuarea dialogului regional dintre tarile membre UE si NATO din Europa Centrala si de Est, in cadrul formatului de consultari lansat la Varsovia, in 2014, la nivel de sef de stat.

Declaratia comuna subliniaza angajamentul deplin al celor doua tari pentru intarirea rolului NATO ca structura indispensabila pentru apararea colectiva, precum si pentru securitatea europeana si internationala, dar si pentru o Uniune Europeana solida, caracterizata prin coeziune, solidaritate, capacitate inovatoare, in masura sa promoveze o politica externa si de securitate eficienta si sa actioneze ca un actor major pe scena internationala, o relatie transatlantica puternica, extinderea spatiului valorilor euroatlantice, un sistem global solid, fundamentat pe respectarea dreptului international, in special a principiilor suveranitatii statelor, integritatii teritoriale si inviolabilitatii frontierelor, capabil sa raspunda provocarilor majore de securitate si o cooperare eficienta in plan multilateral.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Klaus Iohannis, inainte de vizita oficiala in Polonia:
Klaus Iohannis, inainte de vizita oficiala in Polonia: "Relatia cu Varsovia este o prioritate pentru noi"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, inainte de plecarea in vizita de stat pe care o efectueaza, incepand de joi, in Republica Polona, ca relatia cu Polonia este o prioritate pentru noi.

Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din functia de consilier prezidential pentru securitate nationala a lui Adrian-George Scutaru si inlocuirea lui cu Ion Oprisor.

Klaus Iohannis este apt medical sa conduca Romania. Cum isi mentine presedintele
Klaus Iohannis este apt medical sa conduca Romania. Cum isi mentine presedintele "sanatatea de invidiat"

Klaus Iohannis este apt sa conduca Romania, au stabilit specialistii de la Spitalul Militar Central "Carol Davila", care i-au verificat starea de sanatate.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.