Guvernul impune CAS de 5,5% pentru pensiile de peste 740 lei, din 2011

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Guvernul a decis ca pensionarii care castiga lunar peste 740 de lei, dar si revolutionarii sa achite contributiile pentru sanatate, daca mai vor sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, a anuntat ministrul sanatatii.

Astfel, toti vor lua de la 1 ianuarie 2011 bani mai putini. Masurile sunt luate pentru acoperirea gaurilor de miliarde din fondul national de asigurari. Chiar si asa, problema ramane nerezolvata. Vom avea in continuare aproape 9 milioane de persoane care nu dau niciun leu, desi unii sunt in putere, numai buni de munca.

Ministrul sanatatii a aruncat bomba luni noapte. Statul va lua din banii a 2,2 milioane de pensionari si revolutionari ca sa dea la sanatate. Dintre acestia unii nu plateau deloc aceasta contributie, iar ceilalti doar partial.

Pensionarii pierd, lenesii nu. De ce este sistemul de sanatate bolnav?

Avem aproximativ un 1.200.000 de varstnici care primesc lunar intre 740 si 1000 de lei. Ei vor achita pentru prima data contributia de 5,5%. Astfel, la o pensie de 741 de lei omul pierde 1 leu, la una de 750 pierde 10, iar din 781 de lei - 41 de lei.

Citește și
Bani, lei, inflatie
Recalcularea pensiilor speciale, contestata in instanta de "beneficiari"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Toti cei care castiga intre 782 de lei si 1000 de lei vor fi taxati cu 5,5%. Adica dintr-o pensie de 800 de lei dispar de anul viitor 44 de lei. Iar dintr-una de 950 de lei - 52 de lei.

In a doua categorie ii gasim pe romanii care iau mai mult de 1000 de lei, dar care plateau contributii doar pentru ce depasea aceasta valoare. Sunt un milion la numar si din 2011 vor cotiza in plus cu o suma fixa de 55 de lei.

De exemplu, din 2250 de lei un om se alege acum cu 1992 de lei. Dar de la 1 ianuarie pensia neta scade pana la suma de 1937 de lei.

Guvernantii spun ca au luat aceasta masura pentru a acoperi o gaura de 2,1 miliarde de lei din bugetul fondului national de sanatate. Acum avem 6,7 milioane de persoane care platesc contributii si 10,7 milioane de scutiti, care beneficiaza totusi de servicii medicale gratuite. Adica un raport de 1 la 3.

Pe viitor, balanta se inclina, iar numarul contribuabililor va ajunge la 8,8 milioane.

Chiar si asa, raman in continuare 8,7 milioane de cetateni fara griji.

Unii, pe buna dreptate pentru ca sunt copii, studenti, tineri pana in 26 de ani care nu inregistreaza niciun venit sau persoane cu handicap.

Insa exista si marea masa a romanilor care nu au serviciu, dar nu fac niciun efort sa isi gasesca unul, desi sunt in putere. Fie lucreaza la negru, fie traiesc foarte bine din alocatiile copiilor.

Sunt in prezent 900.000 de persoane fara venit care nu dau niciun banut la stat, dar care vor beneficia in continuare de servicii medicale gratuite.

Din pacate, statul nu stie sa colecteze cum trebuie nici macar banii de la contribuabilii inregistrati. Peste 520 de companii mari si in jur de 150.000 de firme mici aveau restante la plata contributiilor de sanatate. Datoria lor se ridica la 1,7 miliarde de lei. Cu 300 de milioane de lei peste suma pe care statul spera sa o stranga de la bunici si revolutionari.

Cine, cum platea

Sunt mai putin de cinci milioane de persoane care platesc la Casa de Asigurari, bani din care trebuie sa fie sustinuti 20 de milioane de cetateni, a subliniat ministrul Kelemen Hunor.

El a dat ca exemplu faptul ca revolutionarii, care primesc de la bugetul de stat lunar peste 20 de milioane de lei, nu platesc "nici un leu" catre Casa de Asigurari de Sanatate. 

In momentul de fata exista peste 1.300.000 de pensionari care incaseaza lunar pensii intre 700 si 1000 de lei. Toti erau scutiti la plata taxelor si impozitelor insa beneficiau de servicii medicale gratuite din partea statului.

Impozitarea casnicelor si a revolutionarilor

In primul rand este vorba despre familiile in care munceste o singura persoana, iar restul nu au niciun fel de venit. Cum ar fi casnicele. In aceasta situatie - fara venit - se afla aproximativ 850.000 de romani. Si acestia vor plati taxa, care va fi raportata la salariul minim pe economie. De exemplu, anul viitor salariul minim a fost stabilit la 670 de lei , asadar o casnica va plati o contributie lunara de 37 de lei.

Si revolutionarii sunt vizati. Vorbim despre 14.000 de persoane care primesc de la stat in fiecare luna o indemnizatie medie de 2200 de lei. La o asemenea suma contributia lunara se ridica la 121 de lei.

Nu contribui, platesti orice vizita la doctor

Cine nu contribuie si nu este scutit de la plata CAS-ului va plati de la anul orice vizita la doctor. De exemplu, pentru tratarea unui caz medical considerat "normal", cu internare, analize complete si tratament, fara interventii chirugicale, factura ar putea ajunge la 1.000 de lei.

Cine nu este vizat de aceasta masura a Guvernului

Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri.

Restrangerea numarului de persoane scutite de la plata CAS a fost discutata inca din luna iulie. La acel moment presedintele Traian Basescu declara ca trebuie impozitat orice venit, inclusiv pensia minima sau ajutorul de somaj.

In total, in urma impozitarii ar fi vorba despre circa 2,1 milioane de persoane afectate de aceasta masura, scrie incont.ro

Conform calculelor facute luni dimineata de catre specialistii din coalitie, introducerea acestei masuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurari sociale.

Pe de alta parte, saptamana trecuta ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu spunea pentru Stirile ProTV ca reducerea contributiilor sociale va fi luata in calcul abia la jumatatea anului viitor, pentru a diminua costul cu forta de munca, mai ridicat decat in alte state, in conditiile in care tarile vecine au inceput sa scada impozitele.

Cum sunt impozitate pensiile in cateva state UE

In Spania exista 4 niveluri de impozitare:

- pentru pensii anuale intre 0 si 17.707 euro - impozit 24%
- pentru cele intre 17.707 euro si 33.007 euro - 28%
- intre 33.007 euro si 53.407 euro, cu 37%
- si cele peste 53.407 euro se taxeaza cu 43%

In Franta, impozitul pe venit progresiv se aplica si pentru pensiile anuale:

- pentru pensii intre 0 si 5.875 euro - 5,5%
- pentru cele intre 11.721 euro si 26.030 euro - 14%
- intre 26.031 euro si 69.783 euro - 30%
- si peste 69.783 de euro cu 40%

In Romania se impoziteaza cu 16% doar sumele care depasesc pensiile de 1.000 de lei – nu integral. Adica daca pensia este de 1.200 de lei, impozitul este de 16% din 200 de lei.

In Germania pensiile mai mici de 16.460 de euro anual nu se impoziteaza.

In Bulgaria pensiile nu se impoziteaza.

Sursa: statisticile OECD si Banca Mondiala pe 2009
 

Sistemului de sanatate romanesc, afectat de risipa si bani necolectati! Vezi rezultatele dramatice

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Deputatii: varsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 la barbati
Deputatii: varsta de pensionare - 63 de ani la femei, 65 la barbati

Deputatii din Comisia de munca au aprobat solicitarea presedintelui Traian Basescu, de a modifica Legea pensiilor. Acestia au votat pentru schimbarea varstei de pensionare la femei, de la 65, la 63 de ani.

Recalcularea pensiilor speciale, contestata in instanta de
Recalcularea pensiilor speciale, contestata in instanta de "beneficiari"

Instantele de judecata lucreaza la foc continuu. Dupa bugetarii care cheama statul in instanta pentru salariile taiate, vin acum cei cu pensii speciale.

Masuri de austeritate: Guvernul bulgar ingheata pensiile pana in 2013
Masuri de austeritate: Guvernul bulgar ingheata pensiile pana in 2013

Guvernul bulgar a inghetat pensiile pana in 2013, pentru a evita adancirea dezechilibrelor aparute in sistem anul trecut, a declarat directorul Institutului National pentru Siguranta Sociala, Hristina Mitreva.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.