PSD: Legea carantinării va fi transmisă deputaţilor cel târziu joi, cu modificări majore

deputati

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea propus de Guvern va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cel târziu joi dimineaţă, cu "modificări majore", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

 

"Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie, pentru că la aceste discuţii participă şi invitaţi din partea ONG-urilor, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile", a afirmat Romaşcanu, la finalul şedinţei conducerii colective interimare a PSD.

Camera Deputaților este prima cameră legislativă sesizată, urmând ca, joi, proiectul de lege să ajungă și în Senat.

Comisia juridică urmează să întocmească miercuri raportul la proiectul transmis de Guvern, pentru a intra în dezbaterea plenului Camerei.

Citește și
pacienti
Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Luni, Guvernul a aprobat un proiect legislativ privind iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, act normativ care este necesar pentru a "gestiona şi controla" pandemia de COVID -19.

Această măsură a fost luată după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Astfel, până să fie dezbătut şi votat în Parlament noul proiect de lege care să permită internarea şi carantina, bolnavii de Covid 19 - unii cu simptome - se externează pe bandă rulantă din spitale.

Alianța Pacienților Cronici: Proiectul privind carantinarea trebuie modificat, altfel CCR va da iarăşi liber la virus

 

Proiectul privind carantinarea şi izolarea trebuie modificat pentru că "altfel CCR va da iarăşi liber acestui virus", a afirmat, miercuri, Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

"Este o lege esenţială pentru România şi dezbaterile au fost transformate într-un circ politic. În textul de lege, la articolul 5 alin. 2 se prevede că un singur medic poate decide reţinerea, internarea în spital sau nu. Decizia nu trebuie să fie individuală. Trebuie modificat să fie cel puţin cu acordul unui director de spital, manager de spital internarea obligatorie a acestui pacient. (...) Şi la articolul 6 alin. 5 trebuie să se specifice durata izolării pacientului, cu specificarea că se poate prelungi perioada sau scurta. De asemenea, la articolul 12 trebuie să se prevadă când un pacient nu este mulţumit de izolare, carantinare, pe cine acţionează în judecată", a precizat Irimia, la o dezbatere organizată de PSD la Parlament pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea, aflat în discuţie la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

El a menţionat că trebuie făcute aceste precizări pentru că "altfel CCR va da iarăşi liber acestui virus, aşa cum este actual".

"CCR a făcut cea mai mare greşeală pentru că a legiferat crima cu premeditare. Cum poţi să dai drumul la un pacient infectat din spital să meargă printre oameni? Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în toată lumea. Deja Austria ne-a pus interdicţie, dacă mergeţi în Austria trebuie să staţi 14 zile în carantină. Uitaţi unde duc deciziile eronate ale celor care ar trebui să vegheze asupra păstrării şi respectării legislaţiei în România", a adăugat acesta, potrivit Agerpres.

Asociaţie pacienţi: Proiectul legii privind carantinarea nu poate trece de Parlament în forma actuală

 

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea nu poate trece de Parlament în forma actuală, a declarat, miercuri, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

"Toate măsurile luate în ultima perioadă au fost nefundamentate, nu au fost dezbătute, au fost pompieristice, au fost fără respectarea fiinţei umane, au fost medici blocaţi în spitale. (...) Condiţiile de carantină au fost sub orice critică, cu încălcarea demnităţii umane. (...) Noi apreciem decizia CCR, care este una corectă. Guvernul are de-a face cu oameni, trebuie să respecte demnitatea umană, trebuie să ne respecte ca oameni. Nu suntem nişte viermi, cum spunea cândva Elena Ceauşescu când vedea oameni la coadă", a susţinut Barbu, la o dezbatere organizată de PSD la Parlament pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, foarte multe decizii s-au luat în această perioadă "pe persoană fizică".

"Nu am fost consultaţi, nici Parlamentul n-a fost consultat în foarte multe decizii ce trebuiau luate în baza unor legi. (...) După 15 mai, în loc să deschidă spitalele, au preferat să meargă mai departe cu zero pacienţi sau cu câţiva pacienţi şi avem spitale municipale sau judeţene care au restrâns foarte mult activitatea, dar banii i-au primit. De asemenea, ne aşteptăm la o deschidere inclusiv pentru ambulatorii. Ne trezim că analize medicale nu putem să le facem pentru că nu sunt fonduri de la CNAS. Iată câte încălcări ale drepturilor noastre ca pacienţi, iar acest proiect de lege încalcă şi alte prevederi Constituţionale, dar încalcă orice regulă de democraţie", a afirmat Vasile Barbu.

În opinia sa, "aceste prevederi nu pot trece de Parlament". "Şi am încredere în toţi parlamentarii de toate culorile politice, chiar liberali, şi sunt convins că nu vor lăsa asemenea interpretări şi poate vor fi reformulate, astfel încât legea să funcţioneze pentru cetăţeni", a adăugat el.

Ciolacu, despre proiectul Guvernului: Un zombi legislativ

 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este "un alt zombi legislativ" şi că va invita în Parlament societatea civilă pentru a repara "haosul PNL".

"Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale. Formularea 'probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen' permite oricând Guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca 'potenţial expus' virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că în proiect nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate, iar "datele ştiinţifice" nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate. Ciolacu a spus proiectul oferă "puteri discreţionare" ministrului Sănătăţii "de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat".

"Am auzit azi cele mai importante voci ale societăţii civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un 'duşman al poporului', pe modelul CCR", a afirmat Ciolacu.

Tăriceanu: Legea Guvernului trebuie modificată

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă "o mare marjă de manevră" autorităţilor în "a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat", şi îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă" în Parlament şi nu la "un aranjament subteran" care să facă legea trecută precum "gâsca prin apă".

"Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor şi bunurilor suspecte de infectare cu viruşi sau agenţi biologici. Ca de obicei, la acest guvern, orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiţă deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităţilor şi strângerii şurubului privind drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Vom avea de modificat în Parlament cel puţin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităţilor în a defini şi identifica 'evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Ministerului Sănătăţii'. Având deja experienţa îngrijorătoare cu cei care ne conduc, credem că va trebui să găsim definiţii care să le lase o libertate de mişcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanţi prea multă libertate, înseamnă că în orice clipă să riscăm să fim ridicaţi cu izoleta din ordin de partid!", afirmă Tăriceanu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adaugă că, de asemenea, va trebui analizat articolul care instituie carantina asupra bunurilor.

"De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat, pentru a nu ne trezi că unor guvernanţi le plac atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informaţiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aştepta la orice!", susţine Tăriceanu.

Preşedintele ALDE îşi exprimă speranţa într-o "dezbatere serioasă în Parlament" şi nu la "un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ciolacu, despre legea privind carantina: „Un alt zombi legislativ”
Ciolacu, despre legea privind carantina: „Un alt zombi legislativ”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că legea privind carantina şi izolarea adoptată de Guvern este „un alt zombi legislativ”, în care apar „aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.

Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”
Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”

Până să fie dezbătut şi votat în Parlament noul proiect de lege care să permită internarea şi carantina, bolnavii de Covid 19 - unii cu simptome - se externează pe bandă rulantă din spitale.

Ministrul Tătaru și Raed Arafat, detalii despre noul proiect de lege privind carantinarea
Ministrul Tătaru și Raed Arafat, detalii despre noul proiect de lege privind carantinarea

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au prezentat, luni, cele mai importante detalii din noua Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.