Dan Barna a fost ales preşedintele USR. ”Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR”

Dan Barna, USR
USR

Dan Barna a fost ales sâmbătă, la congresul de la Poiana Braşov, preşedintele Uniunii Salvaţi România cu 127 voturi din totalul de 191 valabil exprimate.

Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut abia 50 voturi. 14 voturi au fost anulate.

El a spus, după anunţarea rezultatului, că miza este creşterea şi extinderea USR.

De asemenea, Barna le-a mulţumit participanţilor la congres, spunând că au înţeles că a face politică înseamnă să accepţi jocul democratic al politicii şi faptul că USR nu poate sta pe loc.

"Vă mulţumesc că aţi venit pentru că aţi înţeles că a face politică înseamnă să accepţi jocul democratic al politicii şi aţi înteles că nu putem sta pe loc. Vreau sa fie momentul în care chiar încheiem o etapă şi începem etapa în care ne respectăm regulamentul şi instituţiile, în care avem dialog – voi avea dialog cu fiecare structură din acest partid.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Săptămâna viitoare voi lua legătura cu filialele care nu au venit la congres pentru a închide această zbatere în care a fost partidul până acum. Miza e să creştem şi să ne extindem, să fim partidul acela de opoziţie despre care vorbim cu prietenii şi pe care îl aşteaptă societatea.

Mulţumesc contracandidaţilor pentru că nu a fost o campanie urâtă. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu şi Cristian Seidler sunt valoroase şi le voi prelua. De luni, după congres, vreau ca fiecare dintre voi să vă bateţi capul cu ideile alea multe pe care mi le-aţi spus în campanie", a declarat Dan Barna.

Aşa-numita ”aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii -, nu a participat la congresul de la Poiana Braşov, acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru alegerile noului preşedinte al partidului. Ei au ameninţat chiar că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatele congresului.

În discursul susţinut înaintea votului în faţa delegaţilor la congres, Dan Barna a spus că formaţiunea îi datorează foarte mult lui Nicuşor Dan, a cărui demisie a fost o greşeală care a dus la crearea unor falii adânci în interiorul partidului, explicând că obiectivul USR este să dea premierul la alegerile parlamentare din 2020.

De asemenea, el a făcut apel, în repetate rânduri, la unitate şi la reconciliere între taberele din USR.

 E timpul să punem punct. Să ne recunoaştem greşelile şi să reînvăţăm să avem încredere unii în ceilalţi. Să ne uităm la ce ne apropie şi nu la ce ne desparte. Să ne comportăm ca adulţi şi nu ca puşti cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda şi nu victimele agendei altora”, a mai spus el.

Dan Barna urmează să fie preşedintele USR pentru un madat limitat de doi ani, un alt congres urmând a fi organizat în primăvara lui 2019, înaintea alegerilor europarlamentare.

În ziua congresului, fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan a scris pe Facebook că, deşi a fost invitat la reuniunea de la Poiana Braşov, a ales să nu participe, deoarece aceasta este "viciată prin practici demne de PSD şi PNL”.

USR a ajuns în situaţia de a organiza al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul congres, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii vizavi de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţiei drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, Nicuşor Dan şi-a anunţat pe 1 iunie demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi părăsirea partidului.

În aceeaşi zi în care şi-a anunţat demisia, Nicuşor Dan a declarat că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Decizia de poziţionare a fost menţinută însă şi de către Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Goţiu, acuzat de Palada că
Goţiu, acuzat de Palada că "i-a prejudiciat dreptul la imagine" înainte de bătaia de la tv

Mirel Palada cere Senatului un punct de vedere faţă de ”jignirile” pe care i le-a adus Mihai Goţiu

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.