Cum se explică atacul liderului PNL Sighiartău la adresa PSD: Vin 4 rânduri de alegeri, trebuie să ne împăcăm cu electoratul

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre liderii Partidului Național Liberal, Robert Sighiartău, vicepreședinte al partidului și membru al Biroului Permanent Național, a explicat de ce a lansat recent un atac verbal la adresa colegilor de la guvernare, adică social-democrații.

Invitat marți într-o emisiune televizată, Sighiartău a declarat că, ”până în decembrie, PNL trebuie să îl dea afară pe Ciolacu

Schimbarea de atitudine a unora dintre liderii PNL, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare a fost explicată tot de vicepreședintele PNL, într-o declarație acordată corespondentului Pro TV Iulia Petcu.

Explicația ... este simplă. Unii liberali sunt conștienți că, după alianța de guvernare cu Partidul Social Democrat, au pierdut electoratul ”de dreapta”, așa că vor să ”repare” ”ce s-a stricat” chiar pe ultima sută de metri, înainte de alegerile din 2024.

Motivul oficial, deocamdată, este legat de măsurile fiscale anunțate și asumate de președintele PSD Marcel Ciolacu, care,  în opinia lui Sighiartău, lovesc puternic în mediul privat, adică chiar electoratul PNL.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: Problema mare a acestor acestui pachet este că 85% (...) afectează doar mediul privat. Mediul privat este și electoratul Partidului Național Liberal, dar mai mult decât atât este coloana vertebrală a economiei în contextul acest economic complicat. Să vii cu noi biruri, cu impozite, cu taxe asupra mediului privat, din punctul meu de vedere este o greșeală și din acest punct de vedere am spus că nu este corect nici față de PNL, nici față de electoratul PNL-ului.

Și cred că, în acest moment, Partidul Național Liberal trebuie să se gândească și să repare în fața electoratului ce s-a stricat, și aici mă refer faptul că i-am adus pe PSD-iști la guvernare și faptul că la un moment dat PNL i-a adus, va trebui și să repare asta în fața electoratului și să-i dea afară de la guvernare.”

Iulia Petcu: Dar a fost o înțelegere, ca PNL-ul să guverneze un an și jumătate, și PSD o lună și jumătate?

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Dar eu vă spun, dacă nu ne ținem înțelegerile față de electorat, că până la urmă asta este esența democrației, să-ți reprezinți electoratul care te-a votat, cred că trebuie să ținem cont de asta. Dacă nu, Partidul Național Liberal poate deveni, în actuala structură, irelevant. Pentru că Ciolacu asta și vrea, un PNL irelevant prin care sau cu care să câștige alegerile prezidențiale, ceea ce nu sunt de acord nici colegii mei, nici eu.”

Astfel că, acum, după ce au guvernat împreună cu PSD - și încă mai guvernează - unii liberali vor să ”repare ceea ce s-a stricat”, adică încrederea pe care electoratul PNL o avea în PNL ... până ca aceștia să facă alianță cu PSD.

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Pe mine, personal, fiind și tânăr, ținând la partidul ăsta, mă interesează viitorul acestui partid, și nu numai, electoratul acestui partid care sau căruia i-a dat votul. Și atunci trebuie să ne uităm înspre ei, pentru că ne așteaptă patru rânduri de alegeri și cea mai bună variantă de fiecare dată este să te împaci cu electoratul și să încerci să repari ceea ce s-a stricat”.

Iulia Petcu: Și actuala conducere de partid este în consens cu ceea ce spuneți dumneavoastră?

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău: ”Nu știu, urmează să vedem. Eu nu spun că sunt în consens sau nu. Eu vorbesc cu foarte mulți membri din partid, cu primari, cu oameni. Vă dați seama că nu le convine să vadă că primarilor, da, sunt negociați de PSD și sunt intimidați ca să vină la PSD sau purtați de PSD. Vă dați seama că nu le convine ca Marcel Ciolacu în anumite organizații, prin reprezentanții săi să-i atace.

Adică, aici nu vorbim de un partener corect, nici măcar n-avem un protocol cu PSD-ul, de alianță, aici vorbim de o luptă care se dă în continuare într-un partid social-democrat care este la guvernare și PNL care este la guvernare. Și atunci vă dați seama că este absolut normal să-ți pui întrebări. Dacă n-ai un parteneriat corect, e clar că PNL-ul trebuie să aibă o strategie proprie, astfel încât la anul să nu ne trezim ... pentru că dacă stai la mâna PSD, atunci sigur vei muri. Știm foarte bine ce se întâmplă. Psd-ul este un partid care vrea să conducă, să aibă toată puterea și nici decum nu putem sta la mâna PSD.

Deocamdată, aceste poziții publice ale unora dintre liderii PNL nu sunt asumate și de către Partidul Național Liberal, la nivel central.

Oficial, PNL a transmis prin purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, potrivit News.ro, că Robert Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă spune că poate funcţiona coaliţia în continuare, dacă se va confrunta cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale din 2024.

 

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.