Traian Basescu, despre vicepremierul rus Rogozin: Trebuie aflat cata vodca a consumat inainte sa faca aceste declaratii

×
Codul embed a fost copiat

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca Romania nu i-ar fi permis sa-i tranziteze spatiul aerian, spunand apoi ca romanii vor afla in curand cine sunt si care este parerea rusilor despre ei. Traian Basescu a reactionat la mesajele oficialului rus.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

Traian Basescu spune ca Rogozin era nervos si "a vorbit gura fara el"

Mesajul lui Dmitri Rogozin la adresa Romaniei

Citește și
Dmitri Rogozin
Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol

► Dan Dungaciu, analist de poltica externa, a explicat ce s-ar fi intamplat sambata cu Dmitri Rogozin.

Traian Basescu a reactionat si el la situatia provocata de Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin a incalcat restrictiile si a aterizat la Moscova

Vicepremierul rus sustine ca aeronava sa a fost intoarsa din drum de avioane de lupta ucrainene

Dmitri Rogozin spune ca va pleca cu avionul din Transnistria, in ciuda interdictiilor

MAE a reactionat la mesajele postate de Dmitri Rogozin pe Twitter.

Dmitri Rogozin a avertizat Chisinaul in privinta asocierii cu Uniunea Europeana

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Timisoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei, ca trebuie aflat mai intai cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca asemenea declaratii. "La astfel de declaratii eu nu pot avea decat o singura reactie. Trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii. E o declaratie lipsita total de respect fata de un alt stat, fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusia", a declarat, conform Mediafax, care citeaza opiniatimisoarei.ro, presedintele Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca Rogozin a ramas inca la modul de gandire al stalinismului.

Intrebat despre faptul ca Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut lamuriri oficiale in acest caz, Basescu a raspuns: "E o procedura absolut normala ca ministerul sa intrebe, deoarece nici Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei n-avea de unde sa stie cata vodca consumase Rogozin inainte de aceasta declaratie".

SINTEZA evenimentelor, duminica, 11 mai 2014:

12:00

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin continua sa trimita mesaje provocatoare tarii noastre. "Da, domnilor romani, va vom explica in curand totul, cine sunteti si ce credem despre voi", a avertizat sambata seara Rogozin intr-un mesaj postat pe o retea de socializare. Anterior, nemultumit ca aeronava sa nu a primit drept de survol din partea autoritatilor romane, Rogozin spusese ca data viitoare va zbura deasupra Romaniei - si a Ucrainei - intr-un bombardier.  Odata intors la Moscova, dupa ce a asistat la Tiraspol la parada de Ziua Victoriei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a lansat un nou avertisment:

"Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul, cine sunteti si ce credem despre voi." - a scris oficialul rus pe o retea de socializare. Intr-un alt mesaj ne informeaza ca rusii asteapta "cu nerabdare, la Moscova, delegatii guvernamentale ale Romaniei si Republicii Moldova."

Vicepremierul rus spune ca serviciile speciale de la Chisinau au confiscat cutiile cu liste de semnaturi transnistrenilor care cereau unirea cu Rusia, si care ar fi trebuit sa ajunga la Moscova cu o cursa charter. "Nici nu se putea publicitate mai buna pentru referendumul poporului", a scris Rogozin, atasand o fotografie in care apare si liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuc.

Ministerul de externe de la Chisinau a confirmat ca materialele au fost retinute pentru a le fi analizata legalitatea. Dmitri Rogozin si-a exprimat sambat nemultumirea fata de faptul ca Romania nu a dat drept de survol pentru avionul care ar fi trebuit sa il duca de la Tiraspol la Moscova: "La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatial aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi mai permite nici ea s-o survolez. Data viitoare, o sa zbor la bordul unui Tupolev-160".

Bombardierul strategic Tupolev 160 este cel mai mare avion de lupta construit vreodata si probabil cel mai puternic. Poate atinge 2200 de kilometri la ora si poate transporta la bord pana la 12 focoase nucleare sau 12 tone de bombe. Este mai lung decat jumatate dintr-un teren de fotbal si inalt cat un bloc de 4 etaje.

Reactia oficialilor romani nu s-a lasat asteptata. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a calificat drept "foarte grava" declaratia lui Rogozin privind zborul cu un un bombardier strategic deasupra Romaniei si a cerut Moscovei sa clarifice daca aceasta este pozitia oficiala a Rusiei.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte grava, in actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei... In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public dacă afirmațiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO"

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe: "Este o declaratie absolut penibila din partea unui inalt oficial al Federatiei Ruse. Domnul Rogozin nu este un comic al micului ecran din Rusia, ci este vicepremierul acelei tari. Daca a fost o gluma este una proasta. Nu ma astept la un raspuns din partea Federatiei Ruse sau, daca va fi, se va spune ca a fost o gluma a domnului Rogozin. Nu este o declaratie care sa porneasca un razboi, este genul de declartie in acest razboi al vorbelor, pe care administratia rusa il indreapta impotriva Romaniei intr-un mod absolut neprovocat."

Potrivit unor surse din cadrul Romatsa, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns din Rusia la Chisinau, joi seara, cu un avion privat YAK 42 cu 40 de oficiali la bord. Cum nu a primit autorizatie de zbor din partea Ucrainei, avionul oficialului rus a fost nevoit sa ocoleasca prin Romania pentru a ajunge in Republica Moldova. Nu se stie deocamdata daca Rogozin era trecut pe lista oficiala a pasagerilor. El face parte dintr-o lista de oficiali rusi care au fost sanctionati de Uniunea Europeana si care nu au voie sa tranziteze teritorul statelor membre.

Potrivit surselor Romatsa, cu cateva minute inainte de a iesi din spatiul aerian al Romaniei si de a intra in cel al Republicii Moldova, pilotii au fost intrebati de controlorii romani, in urma unor suspiciuni, daca transporta incarcatura speciala sau persoane interzise la bord. "Urmau sa ridice avioane de interceptare," a scris Rogozin pe internet referindu-se la aceasta conversatie.

Avionul a aterizat in cele din urma pe aeroportul din Chisinau, iar Dmitri Rogozin si delegatia oficiala rusa au ajuns la parada militara de la Tiraspol. Toate aceste evenimente au avut loc in contextul temerilor ca Rusia va incerca sa anexeze si Transnistria dupa modelul Crimeei. De acolo Rogozin a avertizat si Republica Moldova. La intoarcerea sa la Chisnau, Rogozin a aflat insa ca nu mai poate pleca cu avionul cu care a venit. Potrivit unor surse, la cerea Ministerului roman de Externe avionul lui Rogozin nu a mai primit autorizatie sa survoleze Romania. Nici ucrainenii nu-i permiteau accesul in spatiul lor aerian.

Pana la urma, Dan Dungaciu - director al Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane - a aflat ce s-ar fi intamplat: "A ajuns la Chisinau, a fost dus in jurul orei 13 cu masina ambasadei Federatiei Ruse la aeroportul din Chisinau si a plecat la 13.30 spre Federatia Rusa. Sunt doua probleme: ca a fost escortat de o masina de securitate a ambasadei ruse din Republica Moldova, s-a deplasat cu automobilul protocolar cu numere de inmatriculare afisate, dar fara drapelul Federatiei Ruse. Si doi, autoritatile Republicii Moldova i-au permis sa se urce la bordul unui avion care survola Ucraina, desi Ucraina notificase ca nu ii dau dreptul sa zboare deasupra Ucrainei. Asta va fi una dintre probleme regionale la nivel politic care ar trebui lamurite: care este pozitia Moldovei, unde Rogozin, in ciuda jignirilor sistematice, nu este inca persona non grata."

Presedintele Traian Basescu a declarat ca oficialul rus a vorbit fara sa se gandeasca: "Cred ca era nervos si a vorbit gura fara el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul asta de vedere".

Vicepremierul rus este cunoscut pentru formularile deseori provocatoare ori chiar jignitoare. Ca ambasador rus la NATO a calificat Ucraina si Georgia drept doua "regimuri falimentare", ce nu merita sa fie primite in alianta nord-atlantica. Un reprezentant al aripii dure de la Kremlin, Dmitri Olegovici Rogozin este din 2011 vicepremier insarcinat cu industria apararii.

Cronologia evenimentelor, sambata, 10 mai 2014:

21:48 Ministerul ucrainean de Externe a declarat ca avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a intors din drum in mod benevol si a calificat declaratiile oficialului rus drept "provocare si truc politic".

"Avionul lui Rogozin venind din Chisinau s-a intors din drum benevol, fara constrangere si avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare si un truc politic. Imaginatia bogata a lui Rogozin ne uimeste!", a afirmat ministerul ucrainean, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Diplomatii ucraineni au subliniat in mesaj ca "versiunea lui Rogozin privind zborul sau din Chisinau este plina de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdictie pentru zborurile care tranziteaza spatiul sau aerian".

21:44 Presedintele Traian Basescu a declarat ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin era nervos cand a amenintat cu folosirea unui bombardier strategic rus si "a vorbit gura fara el", potrivit Mediafax.

"Cred ca era nervos si a vorbit gura fara el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul asta de vedere", a raspuns Basescu.

21:36 Intr-un alt mesaj, postat pe acelasi cont de Twitter, vicepremierul rus scrie ca "serviciile speciale ale (Republicii) Moldova au confiscat cutii cu semnaturile transnistrenilor privind reunirea cu Rusia".

20:44 Dmitri Rogozin a scris un mesaj pe Twitter special la adresa Romaniei, spunand ca, in curand, rusii le vor explica romanilor ce cred despre ei si ce reprezinta.

"Da, domnilor romani, va vom explica in curand totul, cine sunteti si ce credem despre voi", afirma Dmitri Rogozin intr-un mesaj postat sambata seara, pe contul sau oficial de Twitter.

 

19:30 Dan Dungaciu, analist de politica externa, a aflat ce s-ar fi intamplat sambata cu Rogozin:

Dan Dungaciu: "A ajuns la Chisinau, a fost dus in jurul orei 13 cu masina ambasadei Federatiei Ruse la aeroportul din Chisinau si a plecat la 13.30 spre Federatia Rusa. Sunt doua probleme: ca a fost escortat de o masina de securitate a ambasadei ruse din Republica Moldova, s-a deplasat cu automobilul protocolar cu numere de inmatriculare afisate, dar fara drapelul Federatiei Ruse. Si doi, autoritatile Republicii Moldova i-au permis sa se urce la bordul unui avion care survola Ucraina, desi Ucraina notificase ca nu ii dau dreptul sa zboare deasupra Ucrainei. Asta va fi una dintre probleme regionale la nivel politic care ar trebui lamurite: care este pozitia Moldovei, unde Rogozin, in ciuda jignirilor sistematice, nu este inca persona non-grata?".

18:34 Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, despre restrictia intrarii vicepremierului rus Dmitri Rogozin in spatiul aerian romanesc, ca el crede ca "cei care au luat decizia" "stiu ce fac si cum interpreteaza restrictiile puse unor persoane", Rogozin fiind una dintre aceste persoane, potrivit Mediafax.

"Cei care au luat decizia cred ca stiu ce fac si cum interpreteaza restrictiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Sa-i fie de bine", a spus Traian Basescu, intrebat de jurnalisti despre faptul ca Rogozin a acuzat ca Romania ca nu-i permite trecerea prin spatiul sau aerian.

Intrebat cum a reusit aeronava sa traverseze Romania, presedintele a raspuns: "Nu stiu cum au interpretat autoritatile romane, dar nu Rogozin ma framanta pe mine acum", a spus seful statului.

16:41 Rogozin a fortat spatiul aerian ucrainean si a reusit sa ajunga la Moscova, postand mesaje in acest sens pe Twitter si pe Facebook.

16:29 Dmitri Rogozin sustine ca aeronava sa a fost interceptata si intoarsa din drum de avioane de lupta ale Ucrainei.

16:10 Din punct de vedere aerian, Dmitri Rogozin este blocat in Transnistria, din moment ce nu poate survola spatiile aeriene ale Ucrainei sau Romaniei.

Totusi, vicepremierul rus are optiunea de a parasi Transnistria pe alte cai, in afara de cea aeriana.

Rogozin a postat un mesaj pe Twitter in care spune ca va pleca cu avionul, in ciuda interdictiilor.

"Ca urmare a cererii SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Si din nou, Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare o sa vin la bordul unui TU-160" - a comentat Dmitri Rogozin.

Bombardierul strategic Tupolev 160 este cel mai mare avion de lupta construit vreodata si probabil cel mai puternic. Poate atinge 2200 de kilometri la ora si poate transporta la bord pana la 12 focoase nucleare sau 12 tone de bombe. Aripile cu geometria variabila ii permit sa zboare distante de pana la 12.000 de kilometri si la viteze de doua ori mai mari decat cea a sunetului. Este mai lung decat jumatate dintr-un teren de fotbal si inalt cat un bloc de 4 etaje.

TU-160 este prescurtarea de la Tupolev Tu-160 (codificare NATO: Blackjack) - un bombardier strategic supersonic, cu aripi cu geometrie variabila, proiectat in Uniunea Sovietica. Este similar cu bombardierul american B-1 Lancer, dar mai rapid. TU-160 este ultimul bombardier strategic sovietic si cel mai mare avion de lupta construit vreodata.

Вот что прислали румыны: A0990/14 NOTAMN Q) LRBB/QAFXX/IV/B/E/000/999/ A) LRBB B) 1405091748 C) PERM E) IT IS NOT PERMITTED TO OVERFLY ROMANIAN AIRSPACE WITH AIRCRAFT CARRYING ON BOARD PERSONS LISTED TO THE EUROPEAN UNION COUNCIL DECISION NO. 2014/145/CFSP OF 17 MARCH 2014, EUROPEAN UNION COUNCIL DECISION NO. 2014/151/CFSP OF 21 MARCH 2014, COUNCIL REGULATION (EU) NO. 269/2014 OF 17 MARCH 2014 AND COUNCIL REGULATION (EU) NO. 284/2014 OF 21 MARCH 2014”, a adaugat Rogozin si pe contul de Facebook.

Vineri, pe 9 mai, conform agentiei Interfax, citata de Mediafax, oficialul rus a anuntat ca Ucraina nu a permis tranzitul avionului sau, astfel ca aeronava sa a fost nevoita sa treaca prin spatiul aerian al Romaniei pentru a ajunge in Republica Moldova. "Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian", a transmis Dmitri Rogozin prin Twitter. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se afla la Tiraspol, pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei.

Zilele trecute, ambasadorul Rusiei la Chisinau a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a oferi explicatii privind intentia vicepremierului Dmitri Rogozin, emisar al Kremlinului in dosarul transnistrean, de a se deplasa la Tiraspol.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti reactioneaza

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia „Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160”.

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin. In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritaților de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmațiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta poziția oficiala a guvernului Federației Ruse fața de Romania ca stat membru UE și NATO.

In același timp, Ministerul Afacerilor Externe reamintește ca Romania a susținut, susține fara echivoc și respecta intru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei.

Informații suplimentare

Potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea „Statele membre iau masurile necesare pentru a impiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de catre persoanele fizice responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa” (s.n), anexa continand lista persoanelor sanctionate. Vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin se regasește in anexa continand lista persoanelor sanctionate", se arata intr-un comunicat al MAE.

Vicepremierul Rogozin a avertizat Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, ca semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeana ar putea avea consecinte foarte grave asupra Republicii Moldova.

Vicepremierul rus a subliniat ca Transnistria este "sub patronajul Rusiei si nu vom permite nimanui sa o supere". "Este paradoxal ca elita politica de la Chisinau vrea sa se apropie de Bruxelles si crede ca acolo se va simti mai bine, desi peste 700.000 de cetateni moldoveni lucreaza pe teritoriul Rusiei", a declarat Rogozin intr-o conferinta de presa, potrivit site-ului presedintiei transnistrene president.gospmr.ru. In opinia vicepremierului rus, "poporul Republicii Moldova vrea sa fie alaturi de Rusia printr-o integrare in Uniunea Euroasiatica".

"Avertizam in mod direct ca (semnarea Acordului de Asociiere cu UE) ar putea avea consecinte foarte grave asupra Republicii Moldova si a populatiei sale. Suntem categoric impotriva faptului ca Transnistria nu este invitata sa participe la negocierile" dintre Chisinau si Bruxelles, a afirmat Rogozin. El a subliniat ca "Transnistria se afla sub patronajul Rusiei si nu vom permite nimanui sa o supere".

Anterior, Rogozin a afirmat ca recunoasterea independentei Transnistriei este o "problema complicata", dar acest lucru "va depinde de evolutia evenimentelor" in aceasta regiune, relateaza agentia Novosti PMR, in pagina electronica.

"Rusia cunoaste dorintele transnistrenilor si tine cont de toate referendumurile care au avut loc in regiune, dintre care doua au fost legate de integrarea in Rusia", a adaugat Rogozin.

Totodata, el a mentionat ca "Rusia va fi bucuroasa sa coopereze cu Republica Moldova. Ii iubim pe moldovenii nostri ortodocsi, insa avem probleme cu elita politica care a decis sa se indrepte spre Bruxelles. Dupa parerea mea, ei (politicienii moldoveni) pot pleca singuri spre Europa si nimeni nu va avea de suferit", a adaugat vicepremierul rus.

In legatura cu reactia negativa a autoritatilor de la Chisinau fata de vizita sa la Tiraspol, Rogozin a declarat ca "Nu am vrut sa deranjez pe nimeni. Suntem pregatiti pentru un dialog".

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
Citește și...
Traian Basescu, de Ziua Europei: Am vazut azi o demonstratie - Putin in Crimeea, Rogozin in Transnistria
Traian Basescu, de Ziua Europei: Am vazut azi o demonstratie - Putin in Crimeea, Rogozin in Transnistria

StirilePROTV.ro au transmis LIVE discursul pe care presedintele Traian Basescu l-a sustinut cu ocazia Zilei Europei, de la Palatul Cotroceni.

Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol
Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol

Peste 2.000 de militari au defilat, vineri, la Tiraspol, intr-una dintre cele mai grandioase parade de Ziua Victoriei, la care a participat si vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, relateaza PRO TV Chisinau.

Kremlinul comenteaza ultima editie
Kremlinul comenteaza ultima editie "Dupa 20 de ani". Ziua Europei, comparata de vicepremierul rus cu o "parada gay"

Unul dintre cei mai inalti oficiali de la Kremlin a raspuns la afirmatiile facute in editia de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani". Comentariile sale sunt extrem de critice la adresa pro-europenilor de peste Prut

Recomandări
Cum se prezintă situația financiară a țării. Bugetul pentru 2025 îi dă bătăi de cap lui Tanczos Barna. Când ar putea fi votat
Cum se prezintă situația financiară a țării. Bugetul pentru 2025 îi dă bătăi de cap lui Tanczos Barna. Când ar putea fi votat

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce ordonanța austerității a fost adoptată.

Cu cât vor crește facturile la curent și gaze după expirarea plafonării. Ministerul Energiei anunță însă și scăderi
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze după expirarea plafonării. Ministerul Energiei anunță însă și scăderi

În acest an ne putem aștepta să dăm mai mult pentru electricitate și gaz. Plafoanele introduse de Guvern în timpul crizei energetice expiră de la 1 aprilie.

Vremea se schimbă radical în România. Jumătate din țară va fi lovită de ploi, ninsori și viscol puternic
Vremea se schimbă radical în România. Jumătate din țară va fi lovită de ploi, ninsori și viscol puternic

După două zile de primăvară în ianuarie, vremea se schimbă radical în aproape jumătate de țară. 15 județe din vest, nord și centru sunt în alertă meteo.