Noile sanctiuni impuse de catre UE Rusiei au intrat AZI in vigoare. Cum raspunde administratia de la Moscova

Vladimir Putin

Noile sanctiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finantarea economiei ruse au intrat in vigoare vineri dimineata, odata cu publicarea acestora in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE).

24 de oficiali rusi, oligarhi si lideri ai rebeliuni din Ucraina vor avea interdictie in Uniunea Europeana, iar averile le vor fi inghetate. Aceleasi sectoare sunt vizate si de sanctiunile anuntate de americani.

Ele prevad, de asemenea, masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina.
Sanctiunile blocheaza atat finantarea datoriei a trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a gazprom - Gazprom Neft, cat si a trei din sectorul Apararii, OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation si Uralvagonzavod.

Sunt vizate, de asemenea, noua intreprinderi care produc bunuri cu dubla intrebuintare - civila si militara -, cu care europenii au interdictia sa faca comert.

Pe lista de 24 de rusi si ucraineni vizati de blocarea averilor si interdictia de a calatori in UE figureaza Serghei Soigu, prezentat ca un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepresedintele rus Iuri Vorobiov si o serie de vicepresedinti ai Dumei de Stat (Camra inferioara a Parlamentului rus), si anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov si Igor Lebedev.

Citește și
George Maior
Directorul Serviciului Roman de Informatii: "Romania va fi afectata economic"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Bruxelles-ul a anuntat ca o parte din sanctiuni ar putea fi ridicate, daca armistitiul din estul Ucrainei isi va dovedi trainicia.

La randul sau, Moscova a amenintat ca va raspunde cu propriile masuri. In presa s-a vorbit despre restrictionarea survolului deasupra Siberiei ori interzicerea importului de masini din spatiul european.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa explice in cursul zilei aceasta decizie, adoptata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida unei detensionari a situatiei in Ucraina.

Declaratia "va mentiona, ca, in functie de evolutia din teren, pachetul de sanctiuni poate fi reexaminat", a adaugat o alta sursa. Ea va preciza de asemenea ca statele UE "vor analiza pana la sfarsitul lunii septembrie aplicarea planului de pace" in Ucraina, a precizat sursa. Sanctiunile, care vor intra in vigoare vineri, odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE, au fost adoptate formal luni seara, dar statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la momentul aplicarii lor. Ambasadorii celor 28 de state membre UE au reluat discutiile joi dimineata, in lipsa unui acord la reuniunea de miercuri.

Principiul acestor noi masuri restrictive a fost decis de sefii de stat si de guvern din UE la 30 august, dupa escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei, marcata de intrarea fortelor ruse pe teritoriul ucrainean. Intre timp, Kievul si fortele separatiste au incheiat un armistitiu, care, potrivit Ucrainei, este in general respectat. Noile sanctiuni urmeaza sa restranga accesul marilor companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si al filialei petroliere a Gazprom, la pietele de capital. De asemenea, vor fi adaugate cateva zeci de nume la lista celor aproximativ o suta de personalitati ruse si ucrainene proruse vizate de sanctiuni, precum blocarea activelor si interdictii de viza.

SUA se alatura demersului UE

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi punerea in aplicare a unor noi sanctiuni impotriva Rusiei in sectorul financiar, cel al energiei si apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina.

"Astazi ne alaturam Uniunii Europene anuntand ca ne vom intensifica sanctiunile", a declarat Obama intr-un comunicat, precizand ca detaliile acestor noi masuri vor fi anuntate vineri.

Care sunt tintele noilor sanctiuni impuse de UE

Noile sanctiuni adoptate de Uniunea Europeana impotriva Rusiei, care vor intra in vigoare de vineri, vizeaza sase mari companii din domeniul apararii si energiei, precum si 24 de personalitati, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti ucraineni, a anuntat joi Consiliul European.

Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii rusesti din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic". Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, conform unei surse europene. Consiliul European a mai precizat ca 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", vor fi adaugate vineri pe lista sa cu persoanele si entitatile vizate de noile sanctiuni.

Aceste nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni, respectiv interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si blocarea activelor, "in timp ce 23 de entitati raman supuse blocarii activelor in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

Rusia raspunde noilor sanctiuni europene

Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de sanctiunile pe care Uniunea Europeana se pregateste sa le anunte, preconizand in special restrictii la importurile anumitor masini sau produse din industria usoara, a declarat joi un consilier al Kremlinului, citat de AFP, potrivit Mediafax.

"Ministerul Economiei a pregatit deja, din cate stiu, lista produselor" care vor fi vizate de noile masuri, pe langa produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat acest consilier, Andrei Belousov, pentru agentia de presa RIA Novosti. "Dar sper ca bunul simt va prevala si nu vom fi constransi sa adoptam aceste masuri", a adaugat el. Intrebat cu privire la produsele care ar putea fi vizate, el a citat "o serie de produse non-agricole pentru care partenerii nostri, in special europenii, depind mai mult de Rusia decat (depinde) Rusia de ei", a precizat oficialul rus.

"Este vorba de exemplu de importurile de automobile, in primul rand cele de ocazie, sau produsele din industria usoara pe care putem sa le producem singuri", a adaugat consilierul. In replica la sanctiunile occidentale, Moscova a decretat deja un embargo asupra majoritatii produselor alimentare din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, provocand cresterea preturilor anumitor produse pe piata rusa, precum carnea. Surse europene au declarat antreior ca statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru ca noile sanctiuni economice impotriva Rusiei sa intre in vigoare de vineri. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa explice in cursul zilei aceasta decizie, adoptata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida unei detensionari a situatiei in Ucraina, a adaugat una dintre sursele citate.

Declaratia "va mentiona ca, in functie de evolutia din teren, pachetul de sanctiuni poate fi reexaminat", a adaugat o alta sursa. Ea va preciza de asemenea ca statele UE "vor analiza pana la sfarsitul lunii septembrie aplicarea planului de pace" in Ucraina, a precizat sursa. Sanctiunile, care vor intra in vigoare vineri, odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE, au fost adoptate formal luni seara, dar statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la momentul aplicarii lor. Noile sanctiuni urmeaza sa restranga accesul marilor companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si al filialei petroliere a Gazprom, la pietele de capital.

De asemenea, vor fi adaugate cateva zeci de nume la lista celor aproximativ o suta de personalitati ruse si ucrainene proruse vizate de sanctiuni, precum blocarea activelor si interdictii de viza.

Mai mult, Rusia a acuzat joi Uniunea Europeana ca submineaza procesul de reglementare pasnica din Ucraina, dupa ce Bruxelles-ul a anuntat noi sanctiuni impotriva Moscovei din cauza presupusei sale implicari in criza ucraineana, relateaza AFP, potrivit Mediafax

"Prin adoptarea acestei masuri, UE a facut practic o alegere impotriva procesului de reglementare pasnica a crizei ucrainene", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat, adaugand ca "toate fortele responsabile din Europa" ar trebui, dimpotriva, sa actioneze pentru a calma situatia in Ucraina.

"Oferiti oamenilor o sansa la pace", a declarat ministerul, in timp ce conflictul din Ucraina s-a soldat cu peste 2.700 de morti, potrivit ONU.

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a calificat aceste noi sanctiuni drept un "semnal negativ", subliniind ca Moscova va lua "contramasuri".

"Aceste sanctiuni nu au numai un sens politic sau economic, ci ele contrazic logica elementara", a declarat Cijov, citat de agentia de presa Interfax.

"O incetare a focului este in vigoare in estul Ucrainei. Si chiar daca au fost inregistrate unele incalcari, armistitiul functioneaza (...). O detensionare a conflictului, in favoarea careia UE a militat in mai multe reprize, este evidenta", a declarat el.

"Nu ne asteptam la nimic bun (de la aceste sanctiuni), iar eu cred ca nici UE nu trebuie sa se astepte la ceva bun din partea noastra", a adaugat Cijov.

Anterior, un consilier al Kremlinului anuntase ca Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de sanctiunile Uniunii Europene, preconizand in special restrictii la importurile anumitor masini sau produse din industria usoara.

Sanctiunile UE vizeaza sase mari companii din domeniul apararii si energiei, precum si 24 de personalitati, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti ucraineni.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cel mai periculos drum pe apa din Europa: serpentine, poduri abrupte si valuri care se “sparg” peste masini. FOTO, VIDEO
Cel mai periculos drum pe apa din Europa: serpentine, poduri abrupte si valuri care se “sparg” peste masini. FOTO, VIDEO

Drumul serpuieste peste poduri joase ce par a iesi din mare unind salba de insule.

Directorul Serviciului Roman de Informatii:
Directorul Serviciului Roman de Informatii: "Romania va fi afectata economic"

Romania nu va fi amenintata militar sau teritorial de conflictul din zona, dar va fi afectata economic, declara, intr-un interviu pentru Mediafax, directorul SRI, George Maior.

Magazinul din Ucraina care vinde obiecte anti-Putin. Mesajul celor care au infiintat afacerea
Magazinul din Ucraina care vinde obiecte anti-Putin. Mesajul celor care au infiintat afacerea

O comunitate din Ucraina, indreptata impotriva presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a infiintat o afacere prin care vinde obiecte anti-Putin.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.