Bilanțul Uraganului Irma: 13 morți și zeci de răniți. Insula distrusă în proporție de 95%
Uraganul ''Irma'' s-a năpustit asupra Caraibelor cu o forţă pe care n-a mai măsurat-o nimeni până acum. Paradisuri tropicale, ca Saint Martin sau Saint Barthes, au fost transformate în mormane de resturi.
Bilanţurile sunt cutremurătoare: Barbuda, de pildă, este distrusă în proporţie de 95%, iar Saint Martin nu mai are nici port şi nici aeroport. Până în acest moment sunt 13 morți și zeci de răniți, anuntă presa din SUA.
La apogeul furtunii, vântul care vuia îngrozitor a ras tot ce a întâlnit în cale. În doar o oră și jumătate, cât a zăbovit în Barbuda, Uraganul Irma a distrus aproape în totalitate insula care până acum câteva zile era una dintre cele mai prospere din Caraibe. Inclusiv proprietatea de 17 milioane de dolari a preşedintelui Trump are avarii serioase.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Gaston Browne, premierul insulelor Antigua și Barbuda: "Din ce am văzut , în timpul unui zbor cu elicopterul, aş spune că 95% din locuinţe au fost avariate. Au rămas cel puţin fără o parte din acoperiş. A devastat totul.. Barbuda este, în acest moment, în ruine. Vom avea nevoie de foarte mulţi bani că să o reconstruim."
Nu a scăpat nici St. Martin, o insulă franco-olandeză celebră pentru viața de noapte. Aeroportul și portul au suferit distrugeri atât de mari, încât sunt inutilizabile, iar partea olandeză a insulei este inaccesibilă. În cea franceză, până și cele mai solide clădiri sunt aproape distruse.
Annick Girardin, ministrul francez al teritoriilor: ”Toate clădirile din St. Martin, din informațiile pe care le avem, au fost afectate mai mult sau mai puțin. Spitalul a fost afectat, Prefectura a fost distrusă, cazarma pompierilor. Asta înseamnă că restul clădirilor sunt în stare deplorabilă sau nu mai există.”
Containere, bărci și mașini toate au fost aruncate grămadă unele peste altele. Totul este acoperit de resturi și de nisip. Rețelele de telefonie sunt în continuare căzute, iar bilanțul victimelor riscă să crească.
Cel mai puternic uragan format vreodată în Atlantic a lovit şi insula franceză Saint Barthélemy, cunoscută că Saint Barts, o destinaţie populară de vacanţă printre bogaţii planetei. Au înfruntat furia naturii şi Insulele Virgine. Miliardarul Richard Branson, care are o reşedinţă pe Necker Island, s-a refugiat, împreună cu familia şi câţiva angajaţi în cramă. Uraganul a trecut joi și pe lângă Puerto Rico și Republica Dominicană, iar Haiti și Cuba urmează.
De ce insulele din Caraibe au fost rase aproape de pe faţă pământului şi de ce asta nu se întâmplă pe zonele de coasta ale continentelor? Răspunsul este simplu. Că le zicem uragane sau taifunuri, toate aceste mega-furtuni, în formă de vârtej, îşi iau energia devastatoare din apele calde ale oceanelor.
Ori insuliţele paradisiace sunt petice de pământ insignifiante într-o mare cu ape calde. Aşa se ajunge la viteze ale vântului de 300 de kilometri pe ora, la marginea pâlniei, câtă în vreme în ochiul ciclonului totul e nemişcat.
Ori, în momentul în care lovesc zona de coasta, în numai câteva ore, atotputernicele uragane nu mai au de unde să-şi ia energia termică, deasupra uscatului, şi se transformă în simple furtuni tropicale. Dacă rezumăm: furtună deasupra oceanului egal catastrofă, furtună deasupra uscatului, ceva căruia îi putem supravieţui.
În Statele Unite, aproape 230 de mii de oameni au primit ordin de evacuare, iar coloane interminabile de mașini au umplut drumurile. Benzinăriile au rămas fără combustibil, iar magazinele au fost luate cu asalt de cei care intenționează să-și încerce norocul și să rămână.