Razboi pe tigari intre gruparile paramilitare, la granita Transnistriei. Ultranationalistii si-au facut propria "vama"

graniceri la Mukacevo

Instabilitatea din Ucraina se extinde in directia tarii noastre, dupa ce militantii de dreapta, descrisi de Moscova drept „fascisti” si-au facut un punct de control la granita cu Transnistria. Motivul tine insa mai mult de contrabanda decat de politica.

Activisti ai organizatiei radicale ucrainene Pravai Sector (Sectorul de dreapta) au instalat un punct de control in regiunea Odesa pentru a 'controla granita cu Transnistria si pentru a combate contrabanda', a anuntat duminica filiala din Odesa a formatiunii pe pagina sa de Facebook, potrivit agentiilor de presa ucrainene Ukrinform si Obozrevatel citate de Agerpres.

'Activisti ai Sectorului de dreapta din Balta au instalat un punct de control in apropierea satului Timkovo regiunea Odesa. Scopul instalarii acestui punct - controlul la frontiera cu Transnistria si combaterea contrabandei', afirma grupul paramilitar, care este suspectat el insusi de contrabanda si face acum o tentativa de a se substitui autoritatilor vamale locale.

Potrivit anuntului, functionarii vamali si politistii de frontiera ar fi exprimat o atitudine pozitiva fata de aceasta initiativa si dorinta de a coopera. Extremistii afirma ca nu intentioneaza sa opreasca masinile, ci vor supraveghea si vor exercita un control public asupra activitatilor vamale.

Liderul Sectorului de dreapta, Dmitri Iaros, se pronuntase anterior pentru incadrarea gruparii sale paramilitare in fortele armate ucrainene, in schimbul amnistierii tuturor membrilor formatiunii care au participat la recentul incident armat din Transcarpatia, scrie Obozrevatel, citat de Agepres.

Citește și
soldati ucraina
"Alcoolismul, la nivel de epidemie" in armata ucraineana. Soldatii beti, tinuti ingramaditi in custi, drept pedeapsa. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Lupte intre forte paramilitare
Militantii grupului paramilitar de extrema dreapta Sectorului de dreapta au fost implicati intr-un scandal legat de contrabanda in Transcarpatia, care a degenerat intr-un conflict armat intre activisti ai miscarii, militia personala a unui deputat local si fortele politiei locale din Mukacevo. In urma incidentului, trei persoane au fost ucise, iar alte 14 ranite. Autoritatile de la Kiev au trimis trupe speciale si Garda Nationala pentru a-i captura pe membrii organizatiei care s-au refugiat in padurile din regiune, incalcand interdictia de a aduce arme grele din zona de conflict din estul Ucrainei.

Armata ucraineana a lansat sambata o noua operatiune pentru retinerea militantilor inarmati ai miscarii, care refuzasera sa predea armele. Potrivit publicatiei locale Zakarpatie online, militarii au inconjurat muntele Iavirnik, unde se ascund cativa radicali. Intre localitatile Veliki Bereznai si Zabrodi au fost postate blindate, iar zona este survolata periodic de elicoptere.

Terorism si nu prea
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), in Transcarpatia nu exista niciun fel de amenintare terorista si de aceea nu este necesara efectuarea unei operatiuni antiteroriste in regiune, a subliniat duminica purtatoarea de cuvant a SBU intr-o declaratie pentru televiziunea locala. 'Din pacate, unele mass-media au cam exagerat in legatura cu informatia oferita de seful Centrului nostru de combatere a terorismului', a spus ea.

Purtatoarea de cuvant a tinut sa mentioneze ca SBU a pregatit o operatiune antiterorista pentru orice eventualitate, dar nu ar intentiona sa lanseze o astfel de actiune in Transcarpatia. 'Continua masurile operative incepute in 11 iulie de cautare a oamenilor inarmati dislocati in paduri', a precizat ea, lansand un apel Sectorului de dreapta sa depuna armele si sa colaboreze cu ancheta.

Miza conflictului: contrabanda cu tigari
Conform presei ucrainene, fortele de ordine locale au capturat la 18 iulie un lot de tigari de contrabanda in valoare de 1,5 milioane de euro in localitatea Makarevo, districtul Mukacevo.

Evenimentele au loc departe de razboiul din Donbas, dar intr-o zona strategica. Mukacevo, cu 85.000 de locuitori si unde locuieste o importanta comunitate de romani si maghiar, este situat la o distanta de aproximativ 40 km de granitele cu patru tari: Polonia, Ungaria, Slovacia si Romania. Aceasta pozitie a favorizat intotdeauna traficul transfrontalier si o mafie a Carpatilor care controla strict aceasta contrabanda.

In mod traditional, regiunea era controlata de Partidul Regiunilor, al fostului presedinte demis Viktor Ianukovici, iar acesta din urma a jucat cartea particularismului maghiar pentru a-si asigura o clientela politica locala fidela in vestul tarii, care ii era ostil. Continuatorii acestui sistem sunt doi fosti membri ai Partidului Regiunilor, Viktor Baloha si Mihailo Lanio, despre care autoritatile stiu ca isi impart veniturile din trafic, intretinand formatiuni de oameni inarmati.

O neintelegere intre acolitii lui Mihailo Lanio si Sectorul de dreapta a degenerat in conflict. Fostul jurnalist Mustafa Naiem, in prezent deputat al Blocului Petro Porosenko, considera ca "afacerile cu tigari de contrabanda sunt motivul unic' al acestei stari conflictuale. Noua actiune a Sectorului de dreapta nu reprezinta un factor stabilizator al situatiei tensionate la frontiera cu Transnistria, considera unii observatori.

Ce este Sectorul de Dreapta
„Sectorul de dreapta” este o organizatie paramilitara extemista nascuta in timpul protestelor violente de pe Euromaidan. Presa si oficialii rusi ii descriu in mod constant pe membrii gruparii drept „neofascisti”, in vreme ce presa occidentala atribuie aceasta eticheta doar unor elemente izolate din randul gruparii. Potrivit AP, „Sectorul de Dreapta” este „ un grup ultranationalist demonizat de presa de stat din Rusia”.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ucraina ar putea lansa o operatiune in Transcarpatia, la frontiera cu Romania:
Ucraina ar putea lansa o operatiune in Transcarpatia, la frontiera cu Romania: "Ne confruntam cu activitati teroriste"

Ucraina este pregatita sa lanseze o operatiune antiterorista in regiunea Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia, din cauza confruntarilor armate din aceasta zona, informeaza agentia Tass.

"Alcoolismul, la nivel de epidemie" in armata ucraineana. Soldatii beti, tinuti ingramaditi in custi, drept pedeapsa. VIDEO

Soldatii ucraineni au o problema cu alcoolul, lucru pe care superiorii lor incearca sa-l combata prin masuri dure. Un video publicat pe internet arata cum militarii bauti sunt bagati in custi stramte, drept pedeapsa, si sunt tinuti acolo pana se trezesc.

Oficial de la Kremlin: Romania si Ucraina pregatesc un CONFLICT MILITAR in Transnistria.
Oficial de la Kremlin: Romania si Ucraina pregatesc un CONFLICT MILITAR in Transnistria. "Nu e o teorie a conspiratiei"

“Blocada a Transnistriei”, “strangulare economica”, “200.000 de ostateci”: suna ca un film de la Hollywood, dar sunt acuzatii lansate la adresa Ucrainei, Romaniei si Moldovei de o figura influenta la Kremlin.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.