Haos dupa ordinul de restrictie dat in SUA. Primarul din Chicago a povestit cum bunicul sau a fugit din Moldova in America

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump se mentine pe pozitii in privinta controversatului ordin care interzice intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sapte state musulmane.

Trump a declarat ca autoritatile vor incepe din nou sa emita vize, dupa ce sunt aprobate legi mai aspre care sa protejeze SUA impotriva amenitarii teroriste.

Ordinul a generat haos pe aeroporturi, unde numerosi cetateni care provin din tari precum Siria, Iran sau Irak, au fost retinuti si apoi deportati.

Urale triumfatoare si aplauze au umplut terminalele aeroporturilor in putinele cazuri in care, dupa ore de verificari, imigrantii au fost lasati sa intre in Statele Unite. Intre acestia, un copil speriat, care era asteptat cu sufletul la gura de mama lui.

Multe alte cazuri nu au avut insa un deznodamant fericit. Un tanar originar din Siria a aflat ca nu isi va vedea parintii.

Citește și
interventie militara Orientul Mijlociu
Donald Trump a cerut Pentagonului sa vina in 30 de zile cu un plan pentru infrangerea ISIS. "Va avea mare succes"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Tanar: "Nu i-am mai vazut de trei ani. Le-au luat vizele si i-au trimis inapoi. Dupa 18 ore de zbor, au urmat alte 18 ore de zbor. Le-a fost foarte greu. Tatal meu a suferit un atac de cord in avion."

"Lasa-i sa intre!" au rasunat pe toate marile aeroporturi din Statele Unite, dar si in strada, la New York, unde de doua zile sunt organizate proteste impotriva ordinului executiv semnat vineri. Documentul interzice intrarea in SUA a cetatenilor din sapte state cu majoritate musulmana: Iran, Iraq, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

In timp ce oamenii protesteaza de zeci de ore in aeroporturile din Statele Unite, Donald Trump a tinut sa precizeze ca masura nu este impotriva musulmanilor, ci impotriva terorismului.

Donald Trump: "Trebuie sa ii tinem pe teroristii islamisti in afara SUA. Nu ii vrem aici!"

Decizia sa a starnit valuri de indignare.

Protestatar: "Suntem americani, suntem o natiune de imigranti, iar cine spune ca imigrantii trebuie sa plece acasa uita ca nu noi am fost primii pe acest continent. Am observat o retorica similara celei practicate in anii '30 in Germania."

Protestatar: "Intelegem ca Donald Trump este un despot si nu se va schimba, dar speram ca ne aude Congresul. Daca nici ei nu ne vad, aceasta manifestatie va evolua, iar in doi ani vom reusi sa scoatem America din aceasta problema."

Donald Trump a fost neclintit in fata presiunii publice si a declarat, in ciuda haosului de pe unele aeroporturi, ca lucrurile se desfasoara bine.

Reince Priebus, seful administratiei prezidentiale: "Multi l-au ales presedinte tocmai pentru ca oamenii au stiut ca va lua masuri dure in privinta imigrantilor care vin din tari unde se gasesc teroristi."

Edilul orasului Chicago, al carui bunic a emigrat din Moldova, a pledat cu patos pentru ridicarea restrictiilor.

Rahm Emanuel, primarul orasului Chicago: "In urma cu o suta de ani bunicul meu a venit in Chicago, in 1917, a venit dintr-un pogrom din Europa de Est. Parintii lui l-au imbarcat pe un vapor, singur, la doar 13 ani. A ajuns intr-un oras numit Chicago. Dupa doua generatii, nepotul lui este primarul orasului. Chicago a fost mereu locul unde imigrantii au primit acces la "visul american"."

Lupta impotriva decretului lui Trump a inceput in plan legal. 16 procurori generali ai Statelor Unite arata, intr-o declaratie comuna, ca legea este neconstitutionala si spun ca vor folosi toate fortele si resursele pentru a-i anula efectele. Iar mai mult judecatori federali au blocat deportarea celor retinuti pe aeroporturi.

Canada va acorda permise de sedere temporara pentru persoanele blocate de ordinul lui Trump

Ottawa va acorda permise de sedere temporara cetatenilor din cele sapte tari musulmane vizate de ordinul executiv al presedintelui american Donald Trump si care ar fi blocate in Canada, a anuntat duminica ministrul canadian al imigratiei, Ahmed Hussen, informeaza AFP.

"Vreau sa asigur persoanele care ar fi blocate in Canada ca ma voi folosi de autoritatea mea pentru a le acorda un permis de sedere temporara daca este necesar, asa cum am facut si in trecut", a declarat ministrul intr-un briefing de presa.

Hussen nu a mentionat numarul de persoane care ar putea fi vizate de aceasta masura. El s-a referit la cativa pasageri carora li s-a refuzat imbarcarea la plecarea din Canada, precizand ca duminica dupa-amiaza autoritatile nu erau la curent ca vreo persoana sa fie blocata in Canada.

Ministrul a confirmat de asemenea ca Washingtonul a asigurat Ottawa ca decretul asupra migratiei nu se aplica canadienilor cu dubla cetatenie, dintre care una a vreuneia dintre cele sapte tari vizate de interdictia americana.

Ordinul executiv al presedintelui SUA interzice timp de trei luni intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sapte tari predominant musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

Hussen, care este de origine somaleza, a indicat de asemenea ca cetatenii celor sapte tari, care dispun de un card valabil de rezidenta permanenta canadiana, ar putea inca intra in Statele Unite. Ordinul executiv american se aplica in schimb cetatenilor din cele sapte tari vizate care ar fi in tranzit in Canada.

Mai mult de 35.000 de cetateni canadieni cu dubla cetatenie detin si cetatenia uneia dintre cele sapte tari vizate de ordinul executiv american, a spus ministrul.

Hussen a evitat sa condamne masura Washingtonului, dar a subliniat ca Ottawa va continua o politica de imigratie bazata pe "compasiune", asigurand in acelasi timp siguranta canadienilor. "Noi ii primim pe cei care fug de persecutii, teroare si razboi", a spus el, reluand cuvintele unui mesaj pe Twitter al prim-ministrului Justin Trudeau.
 

 

Mii de manifestanti au protestat in fata Casei Albe impotriva ordinului lui Trump privind imigratia

Mii de persoane au manifestat duminica in fata Casei Albe in sprijinul musulmanilor impiedicati sa intre pe teritoriul american prin ordinul executiv privind imigratia semnat de catre presedintele american Donald Trump, relateaza AFP.

''Iubire, nu teama. Aceasta este ceea ce confera grandoare Americii'', slogan reluat in cor de catre o multime compacta tinuta la distanta de resedinta prezidentiala prin grilajele inalte care inchideau Pennsylvania Avenue.

''Acest decret este intr-adevar impotriva principiilor noastre fondatoare si impotriva a ceea ce spune Constitutia'', declara Jeff Locwood (44 de ani), inconjurat de numeroase persoane cu pancarte, pe care se putea citi ''Imigrantii sunt America'' sau ''Lasati-i sa intre!'', dar si de unele purtand bonete roz, ''pussy hats'', simbolul ralierii opozantilor fata de presedinte in timpul ''Marsului femeilor'', la care au participat circa o jumatate de milion de persoane la Washington saptamana trecuta.

''El (Trump) spune ca nu este antimusulman, dar este antimusulman, mai ales atunci cand spune ca va avea grija de crestini'' in tarile arabe, declara, cu indignare, Khadija Shakour, americanca de religie musulmana, cu valul traditional pe cap, purtand o pancarta pe care scria ''NU excluderii religioase''.

Numerosi manifestanti afisau de asemenea reproduceri ale Statuii Libertatii si fluturau steaguri americane, convinsi ca decretul este indreptat impotriva a sapte tari musulmane (Siria, Libia, Iran, Irak, Sudan, Yemen si Somalia) si ca suspendarea masurii de primire de refugiati contravine valorilor americane.

''Familia mea, evreiasca, este solidara cu refugiatii musulmani'', scria Tall Zlotnitsky (43 de ani) pe o pancarta purtata de catre sotia sa si fiii lor. ''Am sosit fara acte in Statele Unite la varsta de 12 ani si am ramas aici. America mi-a dat o sansa'', explica el, contestand argumentele in materie de securitate avansate de catre Trump in legatura cu necesitatea de a introduce ''verificari extreme'' pentru cetatenii unor tari considerate ca fiind cu risc. ''Nici un american n-a fost ucis din 1975 de catre vreun cetatean al uneia dintre cele sapte tari. Sa iei o parte intreaga din lume si sa-i spui 'Sunteti inamicii nostri' incita la violenta. Aceasta nu este America'', a mai spus el.

''Daca el a facut aceasta in primele sapte zile, cine stie la ce sa ne asteptam in urmatorii patru ani'', declara la randul sau Sonja Davidovic, o tanara de origine sarba, rezidenta in SUA de circa zece ani. ''Important acum este sa ne mobilizam'', a spus ea.

Aproximativ 300 de manifestanti au patruns la sfarsitul zilei pe aeroportul Dulles, situat in apropiere de Washington, in intentia de a-i sustine pe eventualii pasageri blocati din cauza decretului lui Trump.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Donald Trump, criticat dur de New York Times:
Donald Trump, criticat dur de New York Times: "Interdictia la adresa tarilor musulmane este lasa si periculoasa"

Cotidianul american The New York Times a atacat dur, duminica, intr-un editorial, ordinul executiv prin care presedintele Donald Trump a interzis intrarea in SUA a cetatenilor din sapte tari majoritar musulmane.

Donald Trump a cerut Pentagonului sa vina in 30 de zile cu un plan pentru infrangerea ISIS.
Donald Trump a cerut Pentagonului sa vina in 30 de zile cu un plan pentru infrangerea ISIS. "Va avea mare succes"

Presedintele american Donald Trump a semnat sambata un ordin catre sefii de stat-major interarme, prin care le cere sa prezinte in termen de 30 de zile un plan pentru infrangerea Statului Islamic.

Ordinul de restrictie anti-musulmani al lui Trump, suspendat de un judecator si criticat de Merkel. Reactia presedintelui SUA
Ordinul de restrictie anti-musulmani al lui Trump, suspendat de un judecator si criticat de Merkel. Reactia presedintelui SUA

Prima saptamana sub conducerea lui Trump se incheie cu un scandal de amploare. Zeci de straini au fost opriti pe aeroporturile din intreaga lume, dupa ce a intrat in vigoare controversatul ordin de restrictie privind cetatenii din 7 state musulmane.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.